Στην τελική φάση εισέρχεται η αποκατάσταση έξι χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων (ΧΑΔΑ) σε ισάριθμα νησιά, μετά από απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, κ. Σταύρου Παπασταύρου, για έκδοση πρόσκλησης χρηματοδότησης μέσω του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνολικού ύψους 6,4 εκατ. ευρώ.
Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, η νέα πρόσκληση αφορά την περιβαλλοντική αποκατάσταση ΧΑΔΑ στη Μύκονο, Τήνο, Σίφνο, Πάτμο, Παξούς και Κάλυμνο. Δικαιούχοι της χρηματοδότησης είναι οι αντίστοιχοι δήμοι, οι οποίοι, μετά από πολύμηνη συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, εξασφάλισαν την απαραίτητη περιβαλλοντική αδειοδότηση για τα έργα αποκατάστασης.
Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, η Ελλάδα θα απαλλαγεί από πρόστιμα ύψους 480.000 ευρώ ετησίως που επιβάλλονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, λόγω της μη αποκατάστασης αυτών των ΧΑΔΑ.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η συγκεκριμένη εξέλιξη δίνει οριστική λύση σε ένα διαχρονικό περιβαλλοντικό ζήτημα, συμβάλλοντας στην προστασία της υγείας των κατοίκων, στην αναβάθμιση του νησιωτικού οικοσυστήματος και στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος των νησιών.
Η δράση εντάσσεται στη συνολική πολιτική του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εξάλειψη των προστίμων που καταβάλλει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας των παράνομων χωματερών.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου, τόνισε: «Η αποκατάσταση των Χ.Α.Δ.Α. στα έξι αυτά νησιά αποδεικνύει την απόφασή μας να κλείσουμε οριστικά τις περιβαλλοντικές εκκρεμότητες του παρελθόντος. Με στοχευμένα έργα και εξασφαλισμένους πόρους προστατεύουμε τη δημόσια υγεία, αναβαθμίζουμε τη νησιωτική Ελλάδα και ενισχύουμε τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας, αφήνοντας πίσω την εποχή των ευρωπαϊκών προστίμων».
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλης Γραφάκος, δήλωσε: «Με τη χρηματοδότηση και την ωρίμανση αυτών των έξι κρίσιμων έργων, κλείνουμε οριστικά μια πληγή του παρελθόντος. Δεν προστατεύουμε μόνο το μοναδικό φυσικό περιβάλλον των νησιών μας, αλλά απαλλάσσουμε τους Έλληνες φορολογούμενους από άσκοπα ευρωπαϊκά πρόστιμα μισού εκατομμυρίου ευρώ ετησίως, μετατρέποντας τις περιβαλλοντικές εκκρεμότητες σε καθαρούς φυσικούς χώρους. Ήδη τα αποτελέσματα της δουλειάς μας είναι εμφανή, από 65 περιπτώσεις προστίμων, σήμερα η χώρα μας έχει 17, από τις οποίες οι 6 θα εξαλειφθούν μετά την περάτωση των έργων που χρηματοδοτούμε στα έξι νησιά».