Τη στρατηγική σημασία του Κάθετου Διαδρόμου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και την ανάγκη ενίσχυσης της ενεργειακής αυτονομίας της Ελλάδας ανέδειξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου, σε συνέντευξή του στο MEGA. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που δημιουργεί η παρατεταμένη ενεργειακή κρίση, επισημαίνοντας τη σημασία του έργου για τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή.
Όπως τονίζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Παπασταύρου στάθηκε στη σημασία της πρόσφατης επίσκεψης του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, κ. Μάρκο Ρούμπιο, στην Ελλάδα. Υπογράμμισε ότι αυτή η επίσκεψη «αποτυπώνει το ιστορικά υψηλό επίπεδο στο οποίο είναι οι σχέσεις μεταξύ της χώρας μας και της Αμερικής», αναδεικνύοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Η αμυντική συνεργασία και η ενέργεια αποτελούν, σύμφωνα με τον υπουργό, τους δύο βασικούς πυλώνες των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Η παρουσία μεγάλων αμερικανικών ενεργειακών εταιρειών, όπως η ExxonMobil και η Chevron, στη χώρα μας χαρακτηρίστηκε ως «ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα».
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον Κάθετο Διάδρομο, ένα έργο εθνικής σημασίας και ευρωπαϊκής εμβέλειας. Ο υπουργός εξήγησε πως οι χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο, αναζητώντας αξιόπιστες εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού.
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Παπασταύρου αναγνώρισε τις πιέσεις που δέχονται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Τόνισε ότι απαιτούνται συντονισμένες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και πως η Ελλάδα διεκδικεί μεγαλύτερη ευελιξία για τη λήψη μέτρων στήριξης των πολιτών και της πραγματικής οικονομίας. «Στόχος μας είναι η συνολική πρόοδος της χώρας μας να φτάνει σε κάθε έναν πολίτη και να μεταφράζεται σε ατομική πρόοδο για κάθε νοικοκυριό», σημείωσε.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στη χρήση του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Υπογράμμισε ότι η στήριξη της παραγωγής συνδέεται άμεσα με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, τις εξαγωγές και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Η κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε δυνατότητα εντός των δημοσιονομικών και ευρωπαϊκών πλαισίων, ώστε η στήριξη της κοινωνίας να συμβαδίζει με τη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας.
Ο κ. Παπασταύρου τόνισε επίσης την ανάγκη ενίσχυσης της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας σε ένα περιβάλλον αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας. «Πρέπει να μάθουμε να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις», ανέφερε, δίνοντας έμφαση στις έρευνες για την αξιοποίηση εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Στόχος, όπως είπε, είναι «να είμαστε εμείς παραγωγοί φυσικού αερίου», ώστε να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια και να μειωθεί η εξάρτηση από εξωτερικούς προμηθευτές.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στη σημασία των ελληνικών διυλιστηρίων και της διατήρησης της δυνατότητας παραγωγής και εξαγωγής πετρελαϊκών προϊόντων. Για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, προανήγγειλε αυξημένη στήριξη για περίπου 1.170.000 δικαιούχους, με στόχο η τιμή να διαμορφωθεί χαμηλότερα από την προηγούμενη περίοδο.
Σχετικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, ο υπουργός επισήμανε ότι το έργο προχωρά, αναδεικνύοντας τη στρατηγική του σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια και τη γεωπολιτική θέση της χώρας. Η συμμετοχή του γαλλικού επενδυτικού ομίλου Meridiam θεωρείται σημαντική, καθώς ενισχύει τις προοπτικές υλοποίησης του έργου. Παράλληλα, ο κ. Παπασταύρου αναφέρθηκε στη διακομματική υποστήριξη του έργου στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα προχωρά με γνώμονα την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Τέλος, σχετικά με το γήπεδο Καραϊσκάκη, ανακοίνωσε ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή του τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Στόχος είναι να ψηφιστεί την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου και οι εργασίες να ξεκινήσουν έως τις αρχές του καλοκαιριού του 2027. Ο υπουργός τόνισε ότι η πρωτοβουλία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις για την προστασία του καταναλωτή και την ανάπτυξη υποδομών με κοινωνικό όφελος.