ΓΔ: 2623.03 0.66% Τζίρος: 450.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός

ΟΗΕ-Ελλάδα: Καταδίκη Χούθι και έκκληση για λύση στην Υεμένη και ασφάλεια Ερυθράς Θάλασσας

Η Ελλάδα εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη νέα κλιμάκωση συγκρούσεων στην Υεμένη και την Ερυθρά Θάλασσα, καταδικάζοντας τις επιθέσεις των Χούθι. Πάνω από 200.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Την έντονη ανησυχία της Ελλάδας για τη νέα κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην Υεμένη και την ευρύτερη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας εξέφρασε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Αγλαΐα Μπαλτά, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 9 Οκτωβρίου. Η Ελλάδα καταδίκασε τις επιθέσεις των Χούθι κατά της Σαουδικής Αραβίας, μη στρατιωτικών στόχων και κρίσιμων ενεργειακών υποδομών.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε εν μέσω αυξανόμενων συγκρούσεων στην Υεμένη, με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Χανς Γκρούντμπεργκ, να προειδοποιεί ότι «τις τελευταίες εβδομάδες, η Υεμένη έχει επιστρέψει σε πόλεμο πλήρους κλίμακας, με τις εχθροπραξίες να εξαπλώνονται σε πολλαπλά μέτωπα».

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΟΗΕ, οι συγκρούσεις έχουν ενταθεί στην περιοχή της Ταΐζ και στις επαρχίες Μαρίμπ, Αλ Τζάουφ και Χάτζα. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τον Αύγουστο, καταγράφοντας το μεγαλύτερο νέο κύμα εκτοπισμού από την εκεχειρία του 2022.

Η κ. Μπαλτά σημείωσε ότι οι πρόσφατες επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον διεθνών αεροδρομίων «συνιστούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των αερομεταφορών». Τόνισε πως τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες και ενέχουν τον κίνδυνο περαιτέρω αποσταθεροποίησης της Υεμένης και της ευρύτερης περιοχής.

Η Ελλάδα επαναβεβαίωσε τη στήριξή της προς τη Σαουδική Αραβία και την κυβέρνηση της Υεμένης σχετικά με τη διαφύλαξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς τους, βάσει του διεθνούς δικαίου.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, στα Στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ και στον Κόλπο του Άντεν. Η κ. Μπαλτά επισήμανε ότι το ζήτημα «δεν μπορεί να διαχωριστεί από την ευρύτερη πολιτική διαδικασία στην Υεμένη».

«Καταδικάζουμε με τον πλέον έντονο τρόπο τις επιθέσεις των Χούθι κατά εμπορικών πλοίων και ζητούμε τον πλήρη σεβασμό της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και της ανεμπόδιστης διέλευσης της διεθνούς εμπορικής ναυτιλίας», δήλωσε.

Η Ελληνίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος υπογράμμισε ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας στις συγκεκριμένες θαλάσσιες οδούς είναι απαραίτητη όχι μόνο για την περιφερειακή σταθερότητα, αλλά και για το παγκόσμιο εμπόριο και την επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνεισφέρει μέσω της ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» (ASPIDES), διασφαλίζοντας την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την προστασία των εμπορικών πλοίων, με πλήρη σεβασμό στον αμυντικό χαρακτήρα της εντολής της επιχείρησης και το διεθνές δίκαιο.

Η κ. Μπαλτά αναφέρθηκε και στην ανθρωπιστική κατάσταση, προειδοποιώντας ότι η Υεμένη δεν πρέπει να διολισθήσει περαιτέρω σε μια κρίση που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μία από τις σοβαρότερες παγκοσμίως. Τόνισε τους αυξανόμενους κινδύνους για τα παιδιά, λόγω εκτοπισμού, επισιτιστικής ανασφάλειας, υποσιτισμού και ασθενειών όπως η χολέρα και η ιλαρά, ενώ εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τη στρατολόγηση και χρησιμοποίηση παιδιών από τους Χούθι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συμβουλίου Ασφαλείας, τουλάχιστον 46 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 130 έχουν τραυματιστεί από τον Αύγουστο. Περίπου 2,2 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών αντιμετωπίζουν οξύ υποσιτισμό, ενώ η χρηματοδότηση της ανθρωπιστικής έκκλησης έχει καλυφθεί μόλις κατά 22%.

Η Ελληνίδα πρέσβυς ζήτησε ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Χαιρέτισε την απελευθέρωση ενός υπαλλήλου του ΟΗΕ και επανέλαβε την έκκληση για «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση» των 72 υπαλλήλων του ΟΗΕ που παραμένουν υπό κράτηση, καθώς και διπλωματικού προσωπικού και εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Αντιδράσεις διεθνών εκπροσώπων

Ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ, Χανς Γκρούντμπεργκ, επισήμανε ότι οι απειλές των Χούθι κατά εμπορικών πλοίων που συνδέονται με τη Σαουδική Αραβία υπονομεύουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας όλων των κρατών. Τόνισε ότι οι ενέργειες αυτές σχετίζονται με την ευρύτερη αντιπαράθεση για τον έλεγχο των θαλάσσιων εμπορικών οδών και τις πιέσεις στη διεθνή αγορά ενέργειας.

«Τελικά, τα κέρδη στο πεδίο της μάχης δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις διαπραγματεύσεις που θα απαιτηθούν για την επίλυση της σύγκρουσης», υπογράμμισε.

Κατά τη συνεδρίαση, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλαζίζ Αλ Ουασίλ, κατήγγειλε τις επιθέσεις των Χούθι κατά μη στρατιωτικών και ενεργειακών υποδομών της χώρας του, κάνοντας ειδική αναφορά στην επίθεση της 8ης Οκτωβρίου στο διεθνές αεροδρόμιο King Khalid του Ριάντ.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Υεμένης, Αμπντουλάχ Αλί Φαντέλ Αλ Σααντί, υποστήριξε ότι οι επιθέσεις των Χούθι απειλούν τη σταθερότητα της περιοχής και τη διεθνή ναυσιπλοΐα. Επισήμανε πως η επιχείρηση «Αυγή της Υεμένης» αποσκοπεί στην αποκατάσταση των κρατικών θεσμών και ότι περισσότερα από 100 ανήλικοι σκοτώθηκαν τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Έκκληση για αποτροπή καταστροφής σε Σαουδική Αραβία και Υεμένη

Ο ΟΗΕ καλεί Σαουδική Αραβία και Υεμένη να αποτρέψουν νέα καταστροφή μετά τις επιθέσεις των Χούθι στο Ριάντ, με τον Φόλκερ Τουρκ να τονίζει πως η συνέχιση των μαχών φέρνει μόνο περισσότερη δυστυχία και θύματα.
Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι νεκροί από επίθεση Χούθι στην πόλη Μόκα της Υεμένης

Οι Χούθι εξαπέλυσαν επίθεση με πυραύλους στη Μόκα της Υεμένης, σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι άτομα και προκαλώντας φωτιά σε δύο πλοία στο λιμάνι. Οι αντάρτες δήλωσαν ότι στόχευσαν στρατιωτικές υποδομές και κατέστρεψαν σκάφη και όπλα.
Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Χούθι: Χτυπήσαμε πετρελαϊκές στη Σ. Αραβία, επίθεση και από Ιράκ

Οι Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν πλήγματα σε εγκαταστάσεις πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, ως απάντηση σε σαουδαραβικά drones. Ο στρατός της Σαουδίας δήλωσε ότι αναχαίτισε drones που εκτοξεύτηκαν από το Ιράκ.
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΔΙΕΘΝΗ

Χούθι: Επιθέσεις σε δύο σαουδαραβικά δεξαμενόπλοια στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι Χούθι της Υεμένης δήλωσαν ότι έπληξαν δύο σαουδαραβικά δεξαμενόπλοια στην Ερυθρά Θάλασσα με drones και πυραύλους, μετά την επιβολή ναυτικού αποκλεισμού, ενώ προκάλεσαν πυρκαγιά σε τάνκερ σύμφωνα με τη βρετανική UKMTO.
Ουρανοξύστες Ριάντ Σαουδική Αραβία
ΔΙΕΘΝΗ

Εκρήξεις στο Ριάντ, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου

Οκτώ εκρήξεις σημειώθηκαν στο Ριάντ μετά από προειδοποιήσεις για αεροπορική απειλή, εν μέσω επιθέσεων των Χούθι. Εστάλησαν προειδοποιητικά μηνύματα στους πολίτες, με επιπλέον ειδοποιήσεις για κίνδυνο στο Χαρτζ και τη Νατζράν.
Εκτόξευση πυραύλων
ΔΙΕΘΝΗ

Σαουδική Αραβία: Αναχαιτίστηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε νέο πύραυλο των Χούθι, που είχαν εκτοξεύσει προς την ανατολική επαρχία της χώρας. Εντατικοποιούνται οι συγκρούσεις και οι αμοιβαίες επιθέσεις μεταξύ των δύο πλευρών το τελευταίο διάστημα.