Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1», ο πρόεδρος της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, επικεντρώνοντας την κριτική του στην ακρίβεια και στα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της ακρίβειας, ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πως οι Έλληνες θεωρούν πως το 2019 η οικονομική τους κατάσταση ήταν καλύτερη σε σχέση με σήμερα. Για να τεκμηριώσει τη θέση του, παρέθεσε ενδεικτικά παραδείγματα αυξήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως καύσιμα, ενοίκια και λογαριασμούς ενέργειας, σημειώνοντας ότι οι αυξήσεις αυτές ξεπερνούν κατά πολύ την άνοδο του μέσου μισθού.
Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι ο επερχόμενος «πολύ δύσκολος χειμώνας» θα επηρεάσει καθοριστικά τις επιλογές των πολιτών στις κάλπες, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες ως προς την επίτευξη αυτοδυναμίας λόγω της πρωτοφανούς ακρίβειας.
Στον τομέα της ενέργειας, ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ επέμεινε στον ρόλο της ΔΕΗ για τη μείωση των λογαριασμών, ασκώντας ταυτόχρονα έντονη κριτική για τη διαφημιστική πολιτική και τα μπόνους της επιχείρησης. Ανέφερε ότι η ΔΕΗ, με το 50% των καταναλωτών, δαπανά 170 εκατ. ευρώ για διαφήμιση, ενώ όλες οι υπόλοιπες εταιρείες ενέργειας μαζί διαθέτουν μόλις 15 εκατ. ευρώ.
Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Μάρκο Ρούμπιο, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απουσία δημόσιας στήριξης στα κρίσιμα ελληνοτουρκικά ζητήματα, αλλά και για τη μη αναφορά στη στήριξη του πλαισίου Γκουτέρες για το Κυπριακό ή στα θέματα που αφορούν την ηλεκτρική διασύνδεση στην Κύπρο. Παράλληλα, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις για την υποχώρηση στην Κάσο, όπως ανέδειξε και ο βουλευτής Άγγελος Συρίγος.
Ο πρώην πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι επί της δικής του διακυβέρνησης ξεκίνησε ο ελληνο-αμερικανικός στρατηγικός διάλογος και τόνισε ότι τότε υπήρχε ουσιαστική διαπραγμάτευση για ζητήματα όπως η χρονική διάρκεια της βάσης της Σούδας. Αντιθέτως, σήμερα διαπιστώνει υποχώρηση σε καίρια ζητήματα, όπως το θέμα των F35 στην Τουρκία.
Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε την αναφορά του Μ. Ρούμπιο στον εθνικισμό κατά την ομιλία του στην Πνύκα, χαρακτηρίζοντάς την ανιστόρητη και επισημαίνοντας τη διαφορά ανάμεσα στον πατριωτισμό και τον εθνικισμό.
Στα εσωτερικά πολιτικά, αναφέρθηκε στο ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται αντιμέτωπο με «υπαρξιακό ζήτημα», καλούμενο να επιλέξει μεταξύ της Ν.Δ. και της ΕΛΑΣ. Σημείωσε ότι αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν κυβερνητικές θέσεις, ενώ επέκρινε τη στρατηγική μονομέτωπης επίθεσης κατά της ΕΛΑΣ.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κόμμα του αποτελεί ένα σχήμα μακράς πνοής που θα καλύψει τον προοδευτικό χώρο, απορρίπτοντας τη λογική των «μετεγγραφών… αεροδρομίου». Υπογράμμισε ότι η ΕΛΑΣ έχει καταφέρει να ταράξει τα πολιτικά νερά, καταγράφοντας σημαντικά ποσοστά σε δημοσκοπήσεις, παρά το μικρό χρονικό διάστημα ύπαρξής της.