Τη σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών στους τομείς της άμυνας, της ενέργειας και της περιφερειακής ασφάλειας ανέδειξε η βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη. Αφορμή αποτέλεσε η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα, στο πλαίσιο του 6ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας και ΗΠΑ.
Η κ. Μαλλιωτάκη τόνισε πως η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ. Υπογράμμισε ότι η παρουσία του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προσφέρει ευκαιρίες για περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στους τομείς της άμυνας, της ενέργειας και της ασφάλειας στην περιοχή.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους της Αμερικής στο ΝΑΤΟ και χαιρετίζω την επίσκεψη του υπουργού Ρούμπιο στην Αθήνα για τον 6ο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ και Ελλάδας».
Σχετικά με την αμυντική συνεργασία, επισήμανε ότι η επίσκεψη αυτή αποτελεί ευκαιρία για περαιτέρω εμβάθυνση, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην απόκτηση των μαχητικών F-35 από την Ελλάδα, καθώς και στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Σούδα και την Αλεξανδρούπολη.
Στον τομέα της ενέργειας, η κ. Μαλλιωτάκη υπογράμμισε τη δυνατότητα επέκτασης των εξαγωγών αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω της Ελλάδας, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια.
Παράλληλα, εξέφρασε τη στήριξή της στην περαιτέρω ενίσχυση του σχήματος 3+1 μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, υπενθυμίζοντας ότι ο Μάρκο Ρούμπιο είχε στηρίξει ενεργά την πρωτοβουλία αυτή κατά τη θητεία του στη Γερουσία.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δηλώνοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να στέκονται στο πλευρό των συμμάχων τους και να καταστήσουν σαφές ότι η Τουρκία οφείλει να σέβεται την ελληνική κυριαρχία και να απέχει από απειλές και προκλήσεις».
Τέλος, η Νικόλ Μαλλιωτάκη τόνισε τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνοντας πως «ως περήφανη Ελληνοαμερικανίδα, γνωρίζω πόσο ισχυροί είναι οι δεσμοί μεταξύ των δύο εθνών μας. Μια ισχυρή συνεργασία καθιστά και τις δύο χώρες ασφαλέστερες και πιο ευημερούσες».