ΓΔ: 2639.95 0.13% Τζίρος: 296.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση

Δένδιας: Η Ελλάδα ενισχύει την περιφερειακή ασφάλεια με βάση το Διεθνές Δίκαιο

Ο Νίκος Δένδιας, υπουργός Εθνικής Άμυνας, έλαβε μέρος στη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου (ADRION), που έγινε στο εμβληματικό πλοίο Amerigo Vespucci στη Βενετία.

Στη Σύνοδο της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου (ADRION Initiative), που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βενετία, συμμετείχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας. Η Σύνοδος φιλοξενήθηκε στο ιστορικό πλοίο Amerigo Vespucci του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΘΑ.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος οι Υπουργοί Άμυνας των χωρών που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία, μεταξύ των οποίων ο Ιταλός Υπουργός Guido Crosetto, ο Αλβανός Ermal Nufi, ο Κροάτης Ivan Anusic, ο Μαυροβούνιος Dragan Krapovic και ο Σλοβένος Valentin Hajdinjak.

Κεντρικό θέμα της Συνόδου αποτέλεσε η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Αδριατικής και του Ιονίου, με στόχο την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της επιχειρησιακής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, συζητήθηκαν οι σύγχρονες προκλήσεις ασφάλειας και η ανάγκη υιοθέτησης μιας ισχυρής συλλογικής ευρωπαϊκής αμυντικής προσέγγισης για την αντιμετώπισή τους.

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής ασπίδας, στα πρότυπα της «Ασπίδας του Αχιλλέα», που σχεδιάζεται από την Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης «Ατζέντα 2030».

Όπως τόνισε, «Στόχος της χώρας μας είναι να συμβάλλει, με συνέπεια, στρατηγική αντίληψη και ενεργό παρουσία, στη διαμόρφωση ενός ισχυρότερου πλαισίου περιφερειακής ασφάλειας, με σταθερό σημείο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Σε διμερές επίπεδο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συζήτησε με τον Ιταλό ομόλογό του τη δυνατότητα παραχώρησης στην Ελλάδα δύο μεταχειρισμένων ιταλικών ναρκοθηρευτικών.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της Συνόδου ADRION, ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Σλοβενίας, V. Hajdinjak, με αντικείμενο την ενίσχυση των διμερών αμυντικών σχέσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Σλοβένος Υπουργός Άμυνας προσκάλεσε τον Έλληνα Υπουργό στην Υπουργική Σύνοδο SEDM, που θα διεξαχθεί στη Σλοβενία και στην οποία η Ελλάδα ασκεί την Προεδρία.

Αντιστοίχως, ο κ. Δένδιας προσκάλεσε τον Σλοβένο ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Δένδιας σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ν. Δένδιας στο Κάιρο για τη συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου

Ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στο Κάιρο για τριμερή συνάντηση με τους υπουργούς Άμυνας Αιγύπτου και Κύπρου, με θέματα ενίσχυσης συνεργασίας Ενόπλων Δυνάμεων, κοινές ασκήσεις, καινοτομία και ασφάλεια στην περιοχή.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Νίκος Δένδιας παρών στην υπογραφή δωρεάς για νέα Μοίρα Ικάρων

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα δώσει χαιρετισμό στην τελετή υπογραφής της σύμβασης για νέα Μοίρα Ικάρων την Τρίτη 21 Ιουλίου, στις 10:00 π.μ., στο αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων «Υποστράτηγος Ν. Σιαλμάς».
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Εμβάθυνση αμυντικών δεσμών με Αλβανία και γεωπολιτικές προκλήσεις

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Αλβανία, όπου συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον νέο Αλβανό Υπουργό Άμυνας, Έρμαλ Νούφι, συζήτησαν για ενίσχυση συνεργασίας και συμφώνησαν επίσκεψη του Νούφι στην Αθήνα.
Νίκος Δένδιας βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Συνάντηση με την πρέσβη της Αυστραλίας για την αμυντική συνεργασία

Η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Αυστραλίας συζητήθηκε στη συνάντηση Δένδια και της πρέσβειρας Alison Duncan, με αφορμή την 85η επέτειο της Μάχης της Κρήτης, με επίκεντρο την καινοτομία.