ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Αντώνης Σαμαράς πορτρέτο

Σαμαράς: Τα πράγματα χειροτέρεψαν μετά τις Πρέσπες και μένουμε σιωπηλοί

Ο Αντώνης Σαμαράς κατηγορεί την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι θαυμάζει τη "μακεδονική" γλώσσα και πολιτισμό, ενώ σχολιάζει ότι η Βουλγαρία τιμά τα οστά του Σαμουήλ, τη στιγμή που η Ελλάδα παίρνει ελάχιστα από τα κλεμμένα της κειμήλια.

Σημαντικές αντιδράσεις προκαλεί η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας και τις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας - Βουλγαρίας. Ο κ. Σαμαράς, αναφερόμενος σε πρόσφατη τοποθέτηση της κ. φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον τρόπο που εκπροσωπείται η Ευρώπη, επισημαίνοντας τον «θαυμασμό» που εκφράστηκε για τη «δήθεν μακεδονική γλώσσα και τον μακεδονικό πολιτισμό των Σκοπίων».

Ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί σε σύγκριση με το «φιάσκο των Πρεσπών», υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική πλευρά παρακολουθεί τις εξελίξεις χωρίς να αντιδρά δυναμικά.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς αναφέρεται στη συμβολική υποδοχή των οστών του Σαμουήλ από τη Βουλγαρία, συγκρίνοντας τη σημασία του γεγονότος για τη βουλγαρική εθνική ταυτότητα με την πιθανή υποδοχή των οστών του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ελλάδα.

Επισημαίνει ότι, παρά τις ελληνικές διεκδικήσεις, η χώρα έλαβε μόλις 48 από τα χιλιάδες ιερά κειμήλια που είχαν αφαιρεθεί από τη Βόρεια Ελλάδα κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ εκφράζει την απογοήτευσή του για τη στάση της ελληνικής πλευράς, σημειώνοντας ότι «δεν είναι αυτή η Ελλάδα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θανάσης Κοντογεώργης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Κοντογεώργης: Χρειάζεται συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση για το κόστος ζωής

Ο Θ. Κοντογεώργης ανέφερε σε συνέντευξη ότι ενισχύεται ο πρωτογενής τομέας με νέα ΟΣΔΕ, αφορολόγητο πετρέλαιο και διευκολύνσεις στους λογαριασμούς ΔΕΗ, ενώ τόνισε τη σταθερή διασφάλιση πόρων της ΚΑΠ για τους αγρότες.
Παύλος Μαρινάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Απαιτούνται γενναίες λύσεις στην κρίση και όχι απλές υποσχέσεις

Ο Παύλος Μαρινάκης, κυβερνητικός εκπρόσωπος, τόνισε τη σοβαρή ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και την ανάγκη εθνικών και ευρωπαϊκών μέτρων στήριξης, επισημαίνοντας ότι οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας υιοθετούνται από όλο και περισσότερα κράτη.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κ. Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα θέσει την ανάγκη μείωσης των τιμών ενέργειας και στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων και διεθνούς αβεβαιότητας.
Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τ. Χατζηβασιλείου στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου συμμετείχε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο, όπου συζητήθηκαν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2034 και η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είχε επίσης διμερή συνάντηση με τον Σαβιέ Μπετέλ.
Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση του ΠτΔ Κ. Τασούλα με τον υφΥΠΕΞ Τ. Χατζηβασιλείου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Τασούλας συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Τ. Χατζηβασιλείου, που τον ενημέρωσε για τις προετοιμασίες της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ το 2027 και άλλα θέματα αρμοδιότητάς του.
Κτήριο Βουλής Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Μελίδης: Η κυβέρνηση αποκρύπτει τη διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Μελίδης, τονίζει πως η κυβέρνηση αποκρύπτει τη δυνατότητα διεύρυνσης του δημοσιονομικού χώρου, όπως κάνουν άλλα κράτη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει προτεραιότητα στη στήριξη κοινωνίας και δημόσιων αγαθών.