ΓΔ: 2738.35 1.05% Τζίρος: 638.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Θανάσης Κοντογεώργης πορτραίτο

Κοντογεώργης: Βασική μας στόχευση η ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης

Ο Θ. Κοντογεώργης στο Olympia Forum VII υπογράμμισε τη σημασία του νέου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τις πολιτικές συνοχής, την ΚΑΠ και την ανάπτυξη της Ηλείας, τονίζοντας την ανάγκη διατήρησης των σχετικών πόρων και αξιοποίησης του ΤΑΑ.

Στις σημαντικές προκλήσεις της διαπραγμάτευσης για τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, καθώς και στις πολιτικές ενίσχυσης της αποκέντρωσης και στον αναπτυξιακό σχεδιασμό για την περιοχή της Ηλείας, αναφέρθηκε ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Θανάσης Κοντογεώργης, κατά τη συμμετοχή του στο Olympia Forum VII στην Αρχαία Ολυμπία.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης με τη Φαίη Μακαντάση, διευθύντρια ερευνών της Διανέοσις, ο κ. Κοντογεώργης εστίασε στον νέο Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό (ΠΔΠ 2028-2034), στις πολιτικές συνοχής και στην ενίσχυση ορεινών και νησιωτικών περιοχών. Επισήμανε το ταραγμένο γεωπολιτικό περιβάλλον και τις αλλαγές στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι «η ανταγωνιστικότητα και η άμυνα είναι ο "ελέφαντας στο δωμάτιο"». Παράλληλα, τόνισε ότι το πραγματικό διακύβευμα αφορά τον τρόπο ζωής τα επόμενα 10-15 χρόνια, μέσω των πολιτικών συνοχής και της ΚΑΠ.

Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε πως εθνική προτεραιότητα αποτελεί η διατήρηση των ισορροπιών στις Πολιτικές Συνοχής και στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Όπως ανέφερε, «σε συμμαχία με τους "φίλους της συνοχής", στόχος μας είναι να μην μειωθούν οι σχετικοί πόροι». Υπογράμμισε επίσης τη σημασία αξιοποίησης της εμπειρίας του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θα αποτελέσει μελλοντικό μοντέλο οργάνωσης και υλοποίησης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εδαφική συνοχή και στη διεκδίκηση επιπλέον πόρων για ορεινές και νησιωτικές περιοχές, στηριζόμενος στη θεσμική αναγνώριση του αυξημένου κόστους που συνεπάγεται η ορεινότητα και η νησιωτικότητα. Υπενθύμισε ότι η διαπραγμάτευση αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την πλήρη ετοιμότητα του Εθνικού Σχεδίου, δηλώνοντας: «Ο χρόνος που δαπανάται στον σχεδιασμό, κερδίζεται στην υλοποίηση».

Αναφερόμενος στις οριζόντιες πολιτικές για την Περιφέρεια, ο υφυπουργός επισήμανε ότι η αποκέντρωση παραμένει επίκαιρη, με στόχο τη δημιουργία των συνθηκών ώστε περισσότεροι πολίτες να ζουν και να εργάζονται στον τόπο επιλογής τους. Σε αυτό το πλαίσιο, αναπτύσσεται η ψηφιακή πλατφόρμα apokentrosi.gov.gr, η οποία θα λειτουργεί ως ενιαίος κόμβος πληροφόρησης για εργασία, στέγαση και δημόσιες υπηρεσίες σε όλους τους δήμους, διευκολύνοντας τη μετεγκατάσταση πληθυσμού από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Επιπλέον, ο κ. Κοντογεώργης αναφέρθηκε στις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται στην περιφέρεια, στον τοπικό σχεδιασμό που αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, καθώς και στην ορθολογική κατανομή των χρηματοδοτικών εργαλείων. Ειδικές πολιτικές περιλαμβάνουν κίνητρα εγκατάστασης σε συγκεκριμένες περιοχές και πιλοτικές εφαρμογές τηλεργασίας για δημοσίους υπαλλήλους, όπως η δυνατότητα εργασίας από το Καστελόριζο και το αντίστοιχο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για ορεινούς δήμους.

Στην τοποθέτησή του για την Ηλεία, ο υφυπουργός τόνισε πως η ανάπτυξη της περιοχής αποτελεί «απόλυτη προτεραιότητα», καθώς συγκεντρώνονται σημαντικές αναπτυξιακές προκλήσεις και ευκαιρίες. Η περιοχή διαθέτει μοναδικό πολιτιστικό και φυσικό κεφάλαιο, με κορυφαίο τοπόσημο την Αρχαία Ολυμπία.

Το βασικό αναπτυξιακό διακύβευμα, σύμφωνα με τον υφυπουργό, είναι ο παραγωγικός και χωρικός μετασχηματισμός της Ηλείας με επίκεντρο ένα διαφοροποιημένο και ισόρροπο μοντέλο. Ειδική μνεία έγινε στα έργα υποδομών, όπως η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Πάτρα-Πύργος, η ωρίμανση του τμήματος Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα, οι επενδύσεις στο αρδευτικό δίκτυο και τα εγγειοβελτιωτικά έργα, αλλά και στα σημαντικά έργα αστικών υποδομών. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις νέες δυνατότητες με την κρουαζιέρα στο Κατάκολο και στη μεγάλη αμυντική επένδυση στον Άραξο με την έλευση των F-35.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Κοντογεώργης επισήμανε πως ο πιο κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία του σχεδίου είναι η συγκράτηση και αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, ώστε η αναπτυξιακή προοπτική της Ηλείας να αποκτήσει διάρκεια, κοινωνικό βάθος και πραγματική βιωσιμότητα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ τραπέζι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο κόσμος αλλάζει, αλλά ποιος πληρώνει το τίμημα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι παρουσιάζει μια εξωραϊσμένη εικόνα της χώρας και ζητά απαντήσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, ενώ τον καλεί να υιοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η ομιλία Μητσοτάκη στον ΟΗΕ ανέδειξε έλλειψη εξωτερικής πολιτικής

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορεί τον Πρωθυπουργό για έλλειψη ξεκάθαρης εθνικής στρατηγικής και ενεργούς διπλωματίας, επικρίνοντας τη στάση του στη Γ.Σ. του ΟΗΕ και απέναντι στα θέματα Γάζας, Ουκρανίας, Κυπριακού και ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Κτήριο Βουλής Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΛΑΣ: Ώρα η κυβέρνηση να δώσει λύση στον αγωνιώδη κόσμο για τον χειμώνα

Η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη συνεχίζει να ασκεί πίεση στην κυβέρνηση για τις τιμές των καυσίμων, επικρίνοντας τις διαρκείς αναβολές ανακοινώσεων και κάνοντας λόγο για ελλιπή προετοιμασία και καθυστερημένες εγκρίσεις.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία Νάξος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη με Πρωθυπουργό Αρμενίας και Πρόεδρο Σενεγάλης

Ο Πρωθυπουργός, στο περιθώριο της 81ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Σενεγάλης και τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας, με επίκεντρο διμερείς σχέσεις, μεταρρυθμίσεις, Ολυμπιακούς και περιφερειακές εξελίξεις.
Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Ο Μητσοτάκης ο μόνος με ολοκληρωμένο σχέδιο ως πρωθυπουργός

Ο Παύλος Μαρινάκης περιέγραψε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για ακρίβεια, δημοσιονομική ισορροπία και δομικές αλλαγές, τονίζοντας την αξιοπιστία της ΝΔ σε σύγκριση με την αντιπολίτευση, στο vidcast «ΑΠΕΝΑΝΤΙ» του Newsbomb.