ΓΔ: 2738.35 1.05% Τζίρος: 638.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο

Μαρινάκης: Στήριξη στο ντίζελ, 120 δόσεις για χρέη και νέα μέτρα ακρίβειας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης εξειδίκευσε τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας, με αυξημένη επιδότηση ντίζελ στα 20 λεπτά και αύξηση των 72 δόσεων για οφειλές σε 120. Παρατείνεται και η μείωση τιμών έως το τέλος του έτους.

Στη δημοσιοποίηση των νέων κυβερνητικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Όπως ανακοινώθηκε, η συνολική στήριξη στο ντίζελ αναμένεται να φτάσει τα 20 λεπτά, ενώ οι 72 δόσεις για οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αυξάνονται σε 120. Παράλληλα, προαναγγέλθηκε συνέχιση των παρεμβάσεων για το πετρέλαιο θέρμανσης και παράταση της πρωτοβουλίας μείωσης τιμών έως το τέλος του έτους.

Σε δηλώσεις του στο MEGA, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι η κρατική στήριξη στο ντίζελ αυξάνεται κατά 5 λεπτά, από τα 10 στα 15 λεπτά. Με τη συνδρομή των διυλιστηρίων, η συνολική επιδότηση εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 20 λεπτά.

«Παρατείνεται η στήριξη και προστίθενται επιπλέον στα 10, άλλα 5 λεπτά», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι με τη συνέχιση της συνδρομής των διυλιστηρίων, «πάμε σε μια επιδότηση συνολικά στο ντίζελ στα 20 λεπτά».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πετρέλαιο θέρμανσης, χωρίς να προσδιορίζεται το ύψος της παρέμβασης ή η τελική τιμή διάθεσης. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, επιδιώκει η τιμή εκκίνησης να διαμορφωθεί όσο το δυνατόν χαμηλότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο, παραπέμποντας στις ανακοινώσεις της 14ης Οκτωβρίου για την πλήρη εικόνα.

Η στήριξη για τη θέρμανση δεν περιορίζεται μόνο στο πετρέλαιο, αλλά αφορά και άλλες μορφές, όπως ο ηλεκτρισμός, τα καυσόξυλα και το φυσικό αέριο.

Πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επέκταση ρυθμίσεων

Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσεται και η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να απευθύνει επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για έκτακτες παρεμβάσεις. Το ελληνικό αίτημα αφορά τη δυνατότητα εξαίρεσης πρόσθετων έκτακτων δαπανών, ώστε τα κράτη να αξιοποιούν επιπλέον έσοδα από τον ΦΠΑ για νέα μέτρα στήριξης.

Κεντρικό σημείο των παρεμβάσεων αποτελεί η επέκταση της ρύθμισης οφειλών από τις 72 στις 120 δόσεις για χρέη προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, με δυνατότητα ένταξης και οφειλών του 2024. Ο κ. Μαρινάκης διευκρίνισε ότι το επιτόκιο θα παραμείνει σταθερό, ενώ όσοι έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση των 72 δόσεων θα μπορούν να μεταβούν στις 120.

Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής μειώνει το ύψος της μηνιαίας δόσης, προσφέροντας μεγαλύτερο περιθώριο σε νοικοκυριά και κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Το επιτόκιο διατηρείται σταθερό, όπως προβλέπεται από τους ισχύοντες κανόνες και τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διασφαλίζοντας δικαιοσύνη απέναντι σε όσους εξοφλούν κανονικά τις υποχρεώσεις τους.

«Λόγω του μεγαλύτερου αριθμού των δόσεων, μικραίνει το ποσό της δόσης», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να διευκολυνθούν επιχειρήσεις και πολίτες σε μια περίοδο αυξημένων εξόδων.

Παράταση πρωτοβουλίας για μειωμένες τιμές και έλεγχοι στην αγορά

Για την ακρίβεια στην αγορά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έθεσε ως βασικό στόχο την ενίσχυση των εισοδημάτων παράλληλα με τη συνέχιση των ελέγχων. Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί κατά την περίοδο της κρίσης ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ, ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται.

Η εθελοντική πρωτοβουλία μείωσης τιμών σε συγκεκριμένους κωδικούς προϊόντων, η οποία θα ολοκληρωνόταν στα τέλη Οκτωβρίου, παρατείνεται έως το τέλος Δεκεμβρίου. Στην προηγούμενη φάση είχαν ενταχθεί πάνω από 1.600 κωδικοί προϊόντων, ενώ ήδη 387 κωδικοί έχουν ενταχθεί στην επόμενη φάση για το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου.

Ο κ. Μαρινάκης αναγνώρισε ότι η παρέμβαση δεν αποτελεί από μόνη της λύση στο πρόβλημα της ακρίβειας, αλλά λειτουργεί ως ένα ακόμη εργαλείο διαθέσιμο στον καταναλωτή.

Περιορισμός προσδοκιών και πολιτικά μηνύματα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι τα μέτρα αρκούν για να αντισταθμίσουν πλήρως τις πιέσεις που δέχονται τα νοικοκυριά. «Δεν πανηγυρίζουμε, δεν λέμε ότι φτάνουν, αλλά δίνουμε όσα παραπάνω αντέχει η οικονομία μας», δήλωσε, αντιπαραβάλλοντας την κυβερνητική πολιτική με προτάσεις της αντιπολίτευσης.

Αναφέρθηκε επίσης στα ήδη ανακοινωμένα μέτρα για επιστροφή ενοικίου, στη στήριξη συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων και συνταξιούχων και στις φορολογικές ελαφρύνσεις. Υποστήριξε ότι η χρηματοδότηση των παρεμβάσεων προέρχεται, μεταξύ άλλων, από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την αύξηση της απασχόλησης και τις επενδύσεις.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Μαρινάκης σχολίασε τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την αξιολόγηση των υπουργών, διευκρινίζοντας ότι δεν επρόκειτο για «μήνυμα με κάποιον συγκεκριμένο αποδέκτη». Τόνισε ότι «κριτές μας είναι οι πολίτες» και ότι η τελική αξιολόγηση της κυβέρνησης γίνεται από τους ίδιους.

Έδωσε έμφαση στην ανάγκη κοινής γραμμής στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς η χώρα εισέρχεται στην «τελική ευθεία». Υπογράμμισε ότι τα κυβερνητικά στελέχη πρέπει να επικεντρωθούν στην προβολή του κυβερνητικού έργου, αποφεύγοντας την εσωστρέφεια και τις αντιπαραθέσεις ενόψει της επόμενης πολιτικής περιόδου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Πανικός και υπερκέρδη Δημόσιου με το πετρέλαιο θέρμανσης

Το ΠΑΣΟΚ τονίζει πως τα νοικοκυριά χρειάζονται ουσιαστική στήριξη, όχι πρόχειρα μέτρα, και επισημαίνει την απουσία σχεδίου για το πετρέλαιο θέρμανσης. Ζητά αποτελεσματικές λύσεις και φορολόγηση υπερκερδών στον ενεργειακό τομέα.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΛΑΣ: Πλαφόν μόνο σε αξιοπρεπή διαβίωση, απαντά στις δηλώσεις Μητσοτάκη

Η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη κατηγορεί την κυβέρνηση για ανεπαρκή μέτρα κατά της ακρίβειας, τονίζοντας πως οι προσωρινές εκπτώσεις στα καύσιμα δεν λύνουν το πρόβλημα, ενώ ζητούν μόνιμες μειώσεις τιμών και ουσιαστικό έλεγχο της αγοράς.
Αντλία καυσίμου πρατηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Παράταση μέτρων και εκπτώσεις σε βενζίνη-ντίζελ τον Οκτώβριο

Η ισπανική κυβέρνηση παρατείνει τα μέτρα στήριξης έως 31 Δεκεμβρίου, περιλαμβάνοντας έκπτωση 20 λεπτών ανά λίτρο σε βενζίνη και ντίζελ τον Οκτώβριο, λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας και των συνεπειών από τη Μέση Ανατολή.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Σδούκου: Συνεχίζεται η στήριξη, αύριο νεότερες ανακοινώσεις

Η Αλεξάνδρα Σδούκου επισήμανε ότι η κυβέρνηση αξιολογεί διαρκώς τα ενεργειακά δεδομένα και λαμβάνει μέτρα στήριξης με υπευθυνότητα, σεβόμενη τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αποφεύγοντας τις δημοσιονομικές περιπέτειες του παρελθόντος.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Αντίφαση στην κυβερνητική πολιτική για την ακρίβεια

Οι τομείς Ενέργειας και Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν την αντίφαση της κυβέρνησης για την ακρίβεια: δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για στήριξη πολιτών, αλλά αποφεύγεται η φορολόγηση υπερκερδών διυλιστηρίων.
Γιώργος Αυτιάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Αυτιάς προς Κομισιόν: Ευρωπαϊκό φρένο στην ακρίβεια ενέργειας

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Αυτιάς, ζητά από την Κομισιόν τη θέσπιση μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού για την προστασία καταναλωτών και επιχειρήσεων από τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και τη γρήγορη ενεργοποίηση πόρων σε κρίσεις.