Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου θα προχωρήσει σύμφωνα με τον σχεδιασμό της αναδόχου εταιρείας, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι. Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι το έργο διέρχεται από θαλάσσιες ζώνες που δεν έχουν οριοθετηθεί, ωστόσο, κατά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η διαδρομή αφορά αποκλειστικά την ελληνική υφαλοκρηπίδα και τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα σχετικά με τη χάραξη του καλωδίου, ο υπουργός σημείωσε πως η διαδρομή που επιλέχθηκε από την ανάδοχο εταιρεία δεν περνάει από τα λεγόμενα «τουρκικά θαλάσσια πάρκα», γεγονός που καθιστά αχρείαστη οποιαδήποτε αλλαγή στη διαδρομή. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η χάραξη βρίσκεται δεκάδες μίλια νοτιότερα και δεν τίθεται θέμα επανασχεδιασμού.
Ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι η Ελλάδα χαράσσει τον ενεργειακό της χάρτη με βάση την ενεργειακή διαφοροποίηση της χώρας και όχι με γνώμονα εξωτερικές πιέσεις. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη αρμόδια για την αδειοδότηση του έργου, με τη γαλλική εταιρεία και κυβέρνηση να υποβάλλουν αίτημα αποκλειστικά προς τις ελληνικές αρχές, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
Σε ό,τι αφορά τη στάση της Τουρκίας, ανέφερε ότι η ενημέρωση των γειτονικών κρατών θα γίνει μέσω των προβλεπόμενων καναλιών όπως η NAVTEX, ωστόσο η άδεια εκδίδεται μόνο από την Ελλάδα. Τα ζητήματα κυριαρχίας δεν τίθενται σε διαπραγμάτευση, ενώ η Ελλάδα διατηρεί σταθερές θέσεις παρά το γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να προβάλλει θεωρίες περί «γαλάζιας πατρίδας» και «γκρίζων ζωνών».
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν καθορίζεται πλέον από τις κινήσεις της Τουρκίας, αλλά βασίζεται σε στρατηγικές επιλογές που ενισχύουν την ισχύ της χώρας, τόσο ενεργειακά όσο και αμυντικά. Τόνισε τη σημασία των συμφωνιών για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με Ιταλία και Αίγυπτο και διατήρησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.
Η εξωτερική πολιτική και οι συμμαχίες
Σχετικά με τις σχέσεις στη Μεσόγειο, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει προτείνει πολυμερή διάσκεψη για τα κρίσιμα ζητήματα της περιοχής, με απαράβατο όρο τη συμμετοχή της Κύπρου. Επισήμανε ότι χωρίς την παρουσία της Κύπρου δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση μεταξύ των παράκτιων κρατών.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό, ακολουθεί πλέον εξωστρεφή εξωτερική πολιτική με ισχυρή παρουσία σε Βαλκάνια, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή. Η χώρα δίνει έμφαση σε διεθνείς συμμαχίες και απομακρύνεται από μια πολιτική που βασιζόταν αποκλειστικά στις τουρκικές κινήσεις.
Στο θέμα της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ελευθερία των θαλάσσιων μεταφορών και θα εξετάσει τη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκές ή διεθνείς αποστολές υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Ενεργειακή επάρκεια και διεθνείς εξελίξεις
Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει επενδύσει στρατηγικά στην ενεργειακή αυτάρκεια και τις υποδομές τα τελευταία χρόνια, γεγονός που την καθιστά ενεργειακό κόμβο και εξαγωγέα ενέργειας προς τις γειτονικές χώρες. Η χώρα αξιοποιεί ανανεώσιμες πηγές όπως ο ήλιος και η θάλασσα, ενώ διαθέτει σταθμούς επανυγροποίησης φυσικού αερίου και αναπτύσσει ηλεκτρικές διασυνδέσεις.
Παρά τις διεθνείς αναταράξεις και την ενεργειακή κρίση, ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα επάρκειας. Η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για να περιορίσει τις επιπτώσεις της αύξησης των τιμών στους καταναλωτές. Παράλληλα, η χώρα διατηρεί διαφοροποιημένες πηγές προμήθειας ενέργειας και δεν εξαρτάται μονομερώς από καμία χώρα.
Τέλος, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η διεθνής θέση της Ελλάδας έχει ενισχυθεί σημαντικά, με ισχυρές συμμαχίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, γεγονός που ενισχύει τόσο την οικονομία όσο και την άμυνα της χώρας.