ΓΔ: 2707.83 1.57% Τζίρος: 423.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Αλέξης Τσίπρας ομιλία

Τσίπρας: Πολιτική αλλαγή, η ελπίδα για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Ο Αλ. Τσίπρας, στη συνεδρίαση του ΕΕΑ, παρουσίασε την πρόταση της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι μόνο η πολιτική αλλαγή θα στηρίξει έμπρακτα τον κλάδο, με νέο μοντέλο και 5 βασικές θέσεις.

Τη συνολική πρόταση της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα παρουσίασε ο πρόεδρός της, Αλέξης Τσίπρας, τιμώμενο πρόσωπο στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ ξεκίνησε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, τονίζοντας πως η 7ετία της ΝΔ δεν κατάφερε να φέρει αυτή τη μεταρρύθμιση. Όπως ανέφερε, η δομική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου αποτελεί πρωτίστως πολιτικό ζήτημα, που απαιτεί πολιτική βούληση. Υπογράμμισε ότι μια τρίτη τετραετία της ΝΔ δεν θα βελτιώσει, αλλά θα επιδεινώσει τη θέση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ενώ η πολιτική αλλαγή αποτελεί τη μόνη ελπίδα για τον κλάδο.

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στον αποκλεισμό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας από τους διαγωνισμούς του Δημοσίου και παρουσίασε πέντε βασικές θέσεις της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης για έναν νέο κύκλο ανάπτυξης:

Πρώτον, αναγνώρισε την ύπαρξη δυναμικών κυττάρων καινοτομίας στον χώρο της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, τα οποία, όπως σημείωσε, η παράταξή του θα στηρίξει για να αναπτυχθούν.

Δεύτερον, δεσμεύθηκε για την ανατροπή του αποκλεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από κρατικές προμήθειες, λόγω κλειστών διαγωνισμών και καρτελοποίησης.

Τρίτον, προανήγγειλε τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών θεσμών και εργαλείων, ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με στόχους και σχέδιο να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Τέταρτον, στόχος είναι η σταδιακή αναδημιουργία αγοράς, κρίσιμης για τις επενδύσεις, για κοινωνικούς και αναπτυξιακούς λόγους.

Πέμπτον, διαβεβαίωσε ότι δεν θα παραβιαστούν οι δημοσιονομικοί κανόνες, σημειώνοντας πως το πρόγραμμα της ΕΛΑΣ είναι αυστηρά κοστολογημένο.

Επαναλαμβάνοντας το τρίπτυχο του κόμματός του, «Να παράγουμε περισσότερα - Να μοιράζουμε δικαιότερα - Να ζούμε καλύτερα», ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε την πρόταση για το Εθνικό Ταμείο Σύγκλισης, χαρακτηρίζοντάς το «νέα επενδυτική μηχανή της επόμενης δεκαετίας».

Το Ταμείο προβλέπει πρωτογενή κεφάλαια 4 δισ. ευρώ ετησίως, με 1,5 δισ. από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ, 500 εκατ. από εγχώριες επιχειρήσεις και 1 δισ. από την ανακατεύθυνση της Golden Visa. Μέσω μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων, η επενδυτική ικανότητα εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα 25 δισ. ευρώ στην τετραετία.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ έθεσε ως στόχο την καταπολέμηση των καρτέλ και το άνοιγμα όλων των αγορών με διαφάνεια. Επανέλαβε πολιτικές όπως η μείωση ΦΠΑ στο 6% για βασικά είδη διατροφής, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου, καθώς και τη διασφάλιση δίκαιων και προβλέψιμων κανόνων για όλους.

Παρουσίασε επίσης ελαφρύνσεις για τα νοικοκυριά, που περιλαμβάνουν μείωση ΦΠΑ, μεσοσταθμική μείωση λογαριασμών ρεύματος κατά 30%, απαλλαγή από το κόστος εξωσχολικής εκπαιδευτικής στήριξης, αυξήσεις σε εκπαιδευτικούς και υγειονομικούς, έκπτωση φόρου για οικογένειες με παιδιά και μηδενισμό συμμετοχής στο φάρμακο για κάθε ασφαλισμένο.

Όλες οι προτεινόμενες ελαφρύνσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΑΣ, είναι κοστολογημένες και εντός του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου.

Δέκα εργαλεία για βιώσιμη ανάπτυξη

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε δέκα εργαλεία για τη διάχυση της ανάπτυξης στην κοινωνία:

1. Ρευστότητα για τις επιχειρήσεις, μέσω άμεσης κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και ουσιαστική μείωση για τα νομικά πρόσωπα.

2. Νέα βιώσιμη ρύθμιση χρέους έως 120 δόσεις, με διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων, επιβραβεύοντας τη συνέπεια.

3. Χρηματοδότηση με πραγματική πρόσβαση, ενίσχυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και διεύρυνση των εργαλείων μικροπιστώσεων και εγγυοδοσίας.

4. Διαφάνεια και λιγότερη γραφειοκρατία στις επιχειρηματικές δράσεις, με δημοσιευμένα και μετρήσιμα κριτήρια αξιολόγησης.

5. Μείωση ενεργειακού και λειτουργικού κόστους, με παρεμβάσεις όπως μείωση του ΕΦΚ, μείωση ΦΠΑ στα καύσιμα, πλαφόν περιθωρίου κέρδους και έκτακτη φορολογία υπερκερδών.

Ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ αναφέρθηκε στην ενεργειακή πολιτική, επισημαίνοντας τη σημασία σταθερής τιμής ρεύματος μέσω μακροχρόνιων συμβολαίων ΔΕΗ-παραγωγών ΑΠΕ, με στόχο την προστασία από ακραίες διακυμάνσεις της αγοράς.

6. Λιγότερες επιβαρύνσεις στις υποχρεωτικές συναλλαγές, με διαχωρισμό του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων από τη βάση υπολογισμού των τραπεζικών προμηθειών.

7. Δίκαιοι και προβλέψιμοι κανόνες για όλους, με κάθε νέα ρύθμιση να συνοδεύεται από αποτίμηση επιπτώσεων και επαρκή χρόνο προσαρμογής.

8. Πρόσβαση στην τεχνολογία και τη γνώση, με δημόσια υποδομή υπολογιστικής ισχύος, στοχευμένα κίνητρα για τεχνητή νοημοσύνη και προγράμματα κατάρτισης.

9. Λειτουργικά κίνητρα για συνεργασίες χωρίς απώλεια αυτονομίας, ενίσχυση διασυνδέσεων με ελληνικές επιχειρήσεις και προμηθευτές.

10. Δημιουργία συνθηκών για τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων που επιθυμούν να κάνουν το επόμενο βήμα, διευκολύνοντας τη χρηματοδότηση, τις επενδύσεις και την τεχνολογική αναβάθμιση.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ ζήτησε να σταματήσει το ξεπούλημα της κρατικής και ιδιωτικής περιουσίας, να αυξηθεί η παραγωγική ικανότητα της χώρας και να επιταχυνθεί η σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Συνοψίζοντας, τόνισε πως η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και ο δραστικός περιορισμός της διαφθοράς αποτελούν ζήτημα πολιτικής επιλογής, που απαιτεί κυβέρνηση με διαφάνεια και εντιμότητα προς όφελος των πολλών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηθεοδοσίου: Έξι πιέσεις στις ΜμΕ – Οι θέσεις του ΕΕΑ για τις εκλογές

Ο Γ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε την ανάγκη για σαφείς λύσεις στα θέματα μικρομεσαίων και ελεύθερων επαγγελματιών, ζητώντας θέσεις για ακρίβεια, ενέργεια και φορολογία, στη συνεδρίαση του ΕΕΑ με παρόντα τον Αλ. Τσίπρα.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τους προέδρους ΓΣΕΒΕΕ και ΕΕΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τους προέδρους ΕΒΕΕ και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, συζητώντας τα βασικά προβλήματα αυτοαπασχολούμενων και μικρών επιχειρήσεων, τη διαγραφή προστίμων και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου πορτραίτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναντήσεις Χατζηθεοδοσίου στην Κύπρο για ενίσχυση επιχειρηματικών σχέσεων

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, επισκέφθηκε την Κύπρο για συναντήσεις ενίσχυσης ελληνοκυπριακής συνεργασίας στις ΜμΕ, στο πλαίσιο του 11ου ΠΣΕΑΔ, με κυβερνητικά στελέχη και φορείς, συνοδευόμενος από τον Δ. Γαβαλάκη.
Αγάλμα αποκάλυψη εκδήλωση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποκαλυπτήρια για το πρώτο άγαλμα προς τιμήν των μικρομεσαίων

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών γιόρτασε 100 χρόνια με τα αποκαλυπτήρια αγάλματος-σύμβολου του Προμηθέα στο Πεδίον του Άρεως, τιμώντας τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, παρουσία πολιτικών και εκπροσώπων της αγοράς.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αλέξης Τσίπρας παρών στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΕΑ

Στη συνεδρίαση του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα, θα τεθούν ζητήματα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και θα παρουσιαστούν προτάσεις της ΕΛΑΣ για την ενίσχυσή της.
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηθεοδοσίου: Απαιτούνται στοχευμένα μέτρα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γ. Χατζηθεοδοσίου, τονίζει πως οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μικρομεσαίων για ρευστότητα, ενώ θεωρεί ανεπαρκείς τις μειώσεις στα τεκμήρια και στην προκαταβολή φόρου.