Ο οργανωτικός μετασχηματισμός των τελωνειακών υπηρεσιών της Αττικής προχωρά με τη σύσταση του Τελωνείου Ανατολικής Αττικής, που θα έχει έδρα τα Σπάτα και θα τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία στις 12 Οκτωβρίου 2026. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των εμπορευματικών και επιβατικών ροών στην περιοχή.
Σύμφωνα με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, το νέο τελωνείο ενοποιεί τις λειτουργίες των Τελωνείων Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Λαυρίου και Ραφήνας. Η χωρική του αρμοδιότητα καλύπτει ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, αναλαμβάνοντας όλες τις συναλλαγές και τις εμπορευματικές ροές που διαχειρίζονταν μέχρι σήμερα οι τρεις αυτές υπηρεσίες.
Παράλληλα, ενισχύεται η τελωνειακή επιτήρηση στις εγκαταστάσεις logistics γύρω από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ενώ αυξάνεται η επιχειρησιακή παρουσία στους λιμένες Λαυρίου και Ραφήνας. Η νέα δομή ανταποκρίνεται στην αυξημένη ζήτηση λόγω της ανάπτυξης των logistics, του ηλεκτρονικού εμπορίου και της τουριστικής δραστηριότητας, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Η μεταρρύθμιση βασίζεται σε τέσσερις κύριους άξονες: την κεντρικοποιημένη λειτουργία των τελωνειακών μονάδων, την ολιστική ψηφιοποίηση των διαδικασιών, τη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και την επιχειρησιακή λειτουργία του Ψηφιακού Συστήματος Παρακολούθησης Φορτηγών και Εμπορευμάτων.
Με τη σύσταση του Τελωνείου Ανατολικής Αττικής, ολοκληρώνεται η αναδιοργάνωση των βασικών τελωνειακών υπηρεσιών της Αττικής, μετά τη δημιουργία του 1ου και 2ου Τελωνείου Πειραιά και του Τελωνείου Δυτικής Αττικής. Σε συνδυασμό με το ΤΕΚ Αττικής, σχηματίζεται ένας νέος τελωνειακός χάρτης για τη χώρα.
Η νέα οργανωτική δομή της ΑΑΔΕ ενισχύει τον συντονισμό και την αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών, επιταχύνει τις τελωνειακές διαδικασίες και διευκολύνει το νόμιμο εμπόριο, προσφέροντας παράλληλα αυξημένη προστασία στους καταναλωτές.