ΓΔ: 2670.45 0.34% Τζίρος: 74.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:04:39
Ζυγαριά δικαιοσύνης ξύλινη σφύρα

Ένωση Παθολόγων: Αυστηροί κανόνες για μη τεκμηριωμένες πρακτικές

Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος ζητά αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για μη επιστημονικά αποδεδειγμένες πρακτικές, επισημαίνοντας κινδύνους από ελλιπή έλεγχο και τονίζοντας ότι εναλλακτικές μέθοδοι δεν πρέπει να προβάλλονται ως ιατρικές.

Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος ζητά τη θέσπιση αυστηρού και σαφούς θεσμικού πλαισίου για δραστηριότητες και πρακτικές που δεν διαθέτουν διεθνή επιστημονική τεκμηρίωση, με στόχο την προστασία των πολιτών.

Σύμφωνα με την Ένωση, η ανάγκη ενίσχυσης του πλαισίου καθίσταται επιτακτική «μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις ανεπάρκειας των μηχανισμών αδειοδοτήσεων και ελέγχου της νόμιμης λειτουργίας χώρων που διαφημίζουν παροχή υπηρεσιών με ευφάνταστους ιατροβιολογικούς όρους».

Η Ένωση επισημαίνει ότι «κάθε θεραπευτική μέθοδος είναι αποδεκτή εφόσον υπάρχει επαρκής επιστημονική τεκμηρίωση ως προς την ασφάλεια από επιπλοκές και την αποτελεσματικότητά της». Τονίζει ότι οι λεγόμενες εναλλακτικές θεραπευτικές μέθοδοι και πρακτικές δεν ανήκουν στις αναγνωρισμένες ειδικότητες της Ιατρικής και δεν πρέπει να παρουσιάζονται ως ιατρικές πράξεις.

Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος εκφράζει ανησυχία για την ελεύθερη διαφήμιση τέτοιων πρακτικών, κυρίως μέσω διαδικτύου, όπου εμφανίζονται ως καινοτόμες λύσεις ο «βιοσυντονισμός» και οι «κβαντικές» εφαρμογές. Επισημαίνεται πως συχνά οι υπηρεσίες παρέχονται από άτομα χωρίς επίσημη αναγνωρισμένη ειδικότητα, αλλά με ψευδεπίγραφους τίτλους, προκαλώντας σύγχυση σχετικά με το τι αποτελεί πραγματική Ιατρική.

Η Ένωση τονίζει ότι απαιτείται προστασία των πολιτών από πρακτικές που προβάλλονται ως θεραπευτικές χωρίς αναγκαία επιστημονική τεκμηρίωση, αλλά και από την εμπορική προώθηση "μαγικών" προϊόντων, όπως βότανα, αλοιφές, κηραλοιφές και νανοτεχνολογίες. Ζητά ουσιαστικότερο έλεγχο από αρμόδιους φορείς όπως το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, οι κατά τόπους Ιατρικοί Σύλλογοι και το υπουργείο Υγείας.

Τέλος, η Ένωση υπενθυμίζει πως οι παθολόγοι αποτελούν τον κορμό όλων των βαθμίδων της υγείας εδώ και δεκαετίες και ζητά να προστατευθεί τόσο η ειδικότητα όσο και η κλασική Ιατρική από πρακτικές που δεν στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σφύρα δικαστηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δίκη Τεμπών: Καταθέτει η οικογένεια της φοιτήτριας Κλαούντια Λάτα

Συνεχίζονται στο Τριμελές Εφετείο Λάρισας οι καταθέσεις συγγενών θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη, με τη μητέρα της 21χρονης φοιτήτριας Κλαούντια Λάτα να ζητά δικαιοσύνη και να τονίζει τις ευθύνες του συστήματος.
Τεχνολογία παγκόσμιου δικτύου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η διπλωματική ιστορία της Ελλάδας διαθέσιμη ψηφιακά με ΑΙ

Η διπλωματική ιστορία της Ελλάδας γίνεται ψηφιακά προσβάσιμη μέσω της νέας πλατφόρμας του ΥΠΕΞ. Με εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης, χρήστες έχουν πρόσβαση σε 35,6 εκατ. σελίδες αρχείων από την Επανάσταση έως το 2010.
Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Η ναυτιλία κλειδί στη συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου

Ο Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του, υπογραμμίζει τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου στη ναυτιλία, ενέργεια και ασφάλεια, ενώ δίνει έμφαση στην πράσινη μετάβαση και την ενίσχυση της ελληνικής ναυτιλιακής ανταγωνιστικότητας.
Περιπολικό ΕΛΑΣ Jeep
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΛΑΣ: Οργανώθηκε ο επιτελικός κορμός της Αστυνομίας

Η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη συγκρότησε Συντονιστικές Επιτροπές σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, με 596 στελέχη που θα οργανώσουν τη δράση σε κάθε δήμο. Τα μέλη των επιτροπών δεν θα είναι υποψήφια στις εκλογές.
Γιώργος Γεραπετρίτης σε εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Γεραπετρίτη με πρωθυπουργό Οντάριο και δήμαρχο Τορόντο

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Οντάριο Νταγκ Φορντ και τη Δήμαρχο Τορόντο Ολίβια Τσόου, ενώ παρευρέθηκε και στην ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Καναδά Αποστόλου κατά την επίσκεψή του στον Καναδά.