Στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που πραγματοποιείται στην Ολομέλεια της Βουλής, η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, εξέφρασε την απόλυτη πολιτική διαφωνία του κόμματος απέναντι στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Όπως τόνισε, η πρόταση χαρακτηρίζεται από «βαθιά αντιδραστικό περιεχόμενο», με το ΚΚΕ να δηλώνει από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρη αντίθεση.
Η κ. Κομνηνάκα ανέφερε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δώσει συναίνεση στις προωθούμενες αλλαγές ούτε στη σημερινή ούτε στην επόμενη Βουλή. Υπογράμμισε πως η διαφωνία του κόμματος αφορά τον «πυρήνα αυτών των αντιδραστικών και επικίνδυνων τομών» που εισάγονται στο Σύνταγμα.
Παράλληλα, σχολίασε ότι τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης αποκρύπτουν τις εν λόγω τομές, καθώς ουσιαστικά τις στηρίζουν. Σύμφωνα με την ίδια, στόχος των αλλαγών είναι η «θωράκιση της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής».
Η βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα σημεία της πρότασης, όπως η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, η καθιέρωση δημοσιονομικού κόφτη, η χρήση της δικαιοσύνης ως «εργαλείου» για την ενίσχυση καπιταλιστικών επενδύσεων, η νέα ασυλία για στρατηγικούς επενδυτές και η φορολογική ασυλία στο άρθρο 107 του Συντάγματος για το εφοπλιστικό κεφάλαιο.
Όπως επεσήμανε η κ. Κομνηνάκα, «η ανάγκη θωράκισης του αστικού κράτους, της καπιταλιστικής κερδοφορίας, του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, είναι κοινή αγωνία όλων των κομμάτων της αστικής τάξης, σε μια περίοδο που κλονίζεται η σταθερότητά του». Η στάση αυτή, σύμφωνα με την ίδια, αποτυπώθηκε στις τοποθετήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά τη διαδικασία που προηγήθηκε.