ΓΔ: 2726.49 1.07% Τζίρος: 327.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Νίκος Ανδρουλάκης ομιλία

Ανδρουλάκης στη ΔΕΘ: "Η οικονομία μας αντί να καλύψει το χάσμα, υποχώρησε"

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως όχι μόνο δεν μείωσε το χάσμα με την Ευρώπη, αλλά πλέον μας ξεπερνούν και χώρες που ήταν πίσω. Επισήμανε υποχώρηση σε οικονομία και καθημερινότητα, με φτώχεια και δυσκολίες για τους πολίτες.

Σε ομιλία του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας πως όχι μόνο δεν έχει μειωθεί το χάσμα με τις προηγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες, αλλά αντίθετα, χώρες που μέχρι πρόσφατα υστερούσαν έναντι της Ελλάδας, πλέον την ξεπερνούν.

Όπως τόνισε, «αυτή η υποχώρηση δεν φαίνεται μόνο στους οικονομικούς δείκτες. Φαίνεται στην καθημερινή ζωή».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάνω από ένας στους τέσσερις πολίτες βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ τα ελληνικά νοικοκυριά ξοδεύουν κατά μέσο όρο 36 ευρώ από κάθε 100 ευρώ διαθέσιμου εισοδήματος για στέγαση. Επιπλέον, σχεδόν ένας στους πέντε που χρειάστηκε ιατρική φροντίδα δεν κατάφερε να την εξασφαλίσει, ενώ έξι στα δέκα ευρώ του ιδιωτικού χρέους παραμένουν αρρύθμιστα.

Επιπλέον, σχεδόν οι μισοί μαθητές ολοκληρώνουν την υποχρεωτική εκπαίδευση χωρίς να κατακτήσουν βασικές γνώσεις και δεξιότητες. Ο εργαζόμενος βλέπει το μισθό του να εξανεμίζεται σε σούπερ μάρκετ και ενοίκιο, ο συνταξιούχος καλείται να επιλέξει αν θα πληρώσει πρώτα το ρεύμα ή τα φάρμακά του, ενώ πολλοί νέοι συνεχίζουν να διαμένουν με τους γονείς τους λόγω του υψηλού κόστους ενοικίων. Ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας αντιμετωπίζει αρρύθμιστα χρέη, παρά τις διακηρύξεις για ισχυρή οικονομία.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη δημογραφική κρίση, αναφέροντας πως σημειώθηκαν 285.000 περισσότεροι θάνατοι από γεννήσεις μέσα σε πέντε χρόνια και 21.000 λιγότεροι μαθητές τα τελευταία τρία χρόνια.

Επιπλέον, περίπου 100 νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία σταμάτησαν να λειτουργούν σε μία τριετία, γεγονός που, όπως είπε, αποτυπώνει την εικόνα μιας χώρας που συρρικνώνεται και μιας περιφέρειας που αργοπεθαίνει.

Ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση «επιστρατεύει και τον φόβο», σημειώνοντας: «Έφτασαν στο σημείο να πουν ότι αν φύγουν από το Μαξίμου, θα γίνει “ντου από τους απέναντι”».

Συνέχισε λέγοντας πως από το «Μητσοτάκης ή χάος» η ρητορική έχει μετατραπεί σε «Μητσοτάκης ή Ερντογάν», παρουσιάζοντας, όπως ανέφερε, τη δημοκρατική εναλλαγή ως εθνική απειλή.

Αναφερόμενος στις προοπτικές της χώρας, σημείωσε πως «απέναντι σε αυτή την παρακμή, υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος της προοπτικής, της προόδου και της ευθύνης». Τόνισε ότι υπάρχουν λύσεις για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και για την αντιμετώπιση των δομικών αιτιών της ακρίβειας, την οικοδόμηση ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους και την εξασφάλιση λογικού κόστους ενέργειας και μετακινήσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Καταλήγοντας, κάλεσε τον ελληνικό λαό να στηρίξει αυτό το δρόμο στις επόμενες εκλογές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

androulakis, nikos antoylakis, pasok, kinima allaghs
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Ανδρουλάκης: "Ώρα μεγάλων αποφάσεων" από τη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στη ΔΕΘ, τόνισε ότι ήρθε η ώρα για καθοριστικές αποφάσεις που δεν μπορούν να αναβληθούν, υπογραμμίζοντας πως σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους δεν αρκούν μικρές αλλαγές στην πορεία της χώρας.
Νίκος Ανδρουλάκης συνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης στη ΔΕΘ: 7 νομοθετικές παρεμβάσεις σε 6 μήνες από το ΠΑΣΟΚ

Ο Ν. Ανδρουλάκης τόνισε πως το προοδευτικό και ρεαλιστικό σχέδιο του ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο για άμεση εφαρμογή, προωθώντας μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών. Δεσμεύτηκε για 7 βασικές νομοθετικές παρεμβάσεις σε έξι μήνες.
Νίκος Ανδρουλάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης από Θεσσαλονίκη: Συμβόλαιο τιμής με τον λαό

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δηλώνει πως στη ΔΕΘ θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για οικονομία, παραγωγή, κοινωνικό κράτος και ισχυρή Ελλάδα, δίνοντας έμφαση σε τέσσερις προτεραιότητες και επτά πρώτα νομοσχέδια.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Πρέπει να κινηθούμε ταχύτερα για τη στέγη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε το πανευρωπαϊκό πρόβλημα στέγασης, σημειώνοντας τις προσπάθειες στήριξης ιδιοκτητών και τα μέτρα κατά φοροδιαφυγής. Τόνισε την ανάγκη για ταχύτερες λύσεις υπέρ των δοκιμαζόμενων πολιτών.
Νίκος Ανδρουλάκης ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αύριο κοινή συνεδρίαση ΠΣ και Πολιτικών Κύκλων ΠΑΣΟΚ το μεσημέρι

Αύριο, Πέμπτη, στις 12:00, θα γίνει κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και των Κύκλων Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο Divani Caravel, υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη, για την προετοιμασία ενόψει της ΔΕΘ.