Η Συμφωνία Ενισχυμένης Πολιτικής Συνεργασίας, που υπογράφηκε στην Αθήνα μεταξύ της προέδρου της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, και του προέδρου της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, Λούκα Μενεσίνι, στοχεύει στη στενότερη σύνδεση της ευρωπαϊκής πολιτικής με τις πόλεις και τις περιφέρειες.
Η υπογραφή της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αθηνών, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την πρόθεση των δύο ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων να ενισχύσουν τον συντονισμό τους, τόσο σε πολιτικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο. Παράλληλα, επιδιώκεται η άμεση μεταφορά των αναγκών των πόλεων και των περιφερειών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η συμφωνία περιλαμβάνει στενότερη συνεργασία και στρατηγικό συντονισμό, κοινές πολιτικές πρωτοβουλίες και ενίσχυση της εξωστρέφειας των δύο ομάδων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε ζητήματα όπως η στεγαστική κρίση, η Πολιτική Συνοχής και η συζήτηση για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών.
Η Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ τόνισε την ανάγκη για ισχυρότερη ευρωπαϊκή απάντηση στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, με ιδιαίτερη αναφορά στην κλιματική αλλαγή, τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών και το στεγαστικό. Με αφορμή τις πυρκαγιές, υπογράμμισε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αφορούν πλέον ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία καλείται να δράσει και να προετοιμαστεί καλύτερα.
Η ίδια ξεκαθάρισε πως οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες δεν θα στηρίξουν περικοπές στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, επισημαίνοντας: «Δεν μπορείς να κάνεις περισσότερα με λιγότερα χρήματα».
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών, καθώς βρίσκονται πιο κοντά στους πολίτες και κατανοούν καλύτερα τις ανάγκες τους.
Η Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ σημείωσε: «Αυτό που πρέπει να κάνουμε ως Σοσιαλδημοκράτες είναι να υπερασπιστούμε την ελπίδα απέναντι στον φόβο», ενώ τόνισε πως στόχος είναι μια ισχυρή Ευρώπη που θα προστατεύει τις συντάξεις, τη δημόσια υγεία και τους μισθούς. «Αυτή είναι η ευθύνη μας και γι' αυτό πρέπει να συνεργαστούμε περισσότερο. Αυτός είναι και ο λόγος που υπογράφουμε αυτή τη συμφωνία», πρόσθεσε.
Ο Λούκα Μενεσίνι χαρακτήρισε τη συμφωνία ως μια «καλή ημέρα για την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία», υπογραμμίζοντας τη δέσμευση των δύο πλευρών για πιο συστηματική συνεργασία.
Όπως ανέφερε, «έχουμε κοινούς αγώνες, κοινούς στόχους και κοινές αξίες και πρέπει να δουλέψουμε μαζί, σε κάθε επίπεδο, στηρίζοντας ο ένας τον άλλο». Επισήμανε ακόμα πως η συμφωνία «δεν είναι απλώς ένα χαρτί, αλλά μια σαφής πολιτική επιλογή», σε μια περίοδο που οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη βρίσκονται υπό πίεση.
Ως παράδειγμα της αποτελεσματικότητας της κοινής δράσης, αναφέρθηκε στο στεγαστικό ζήτημα, λέγοντας: «Δουλέψαμε πολύ για τη στέγαση και καταφέραμε να βάλουμε το θέμα στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Όταν δρούμε μαζί, έχουμε αντίκτυπο». Στόχος είναι η συνεργασία αυτή να επεκταθεί και σε άλλα πεδία.
Ο ίδιος τόνισε πως η συμφωνία εκφράζει «τη φιλοδοξία να δουλέψουμε μαζί πολιτικά» και να ενισχυθεί η συνεργασία και σε επίπεδο επικοινωνίας.
Τη σημασία της σύνδεσης των αποφάσεων που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες με τις τοπικές κοινωνίες υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, καλωσορίζοντας τους δύο προέδρους στο Δημαρχείο και χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ιδιαίτερα σημαντική.
Όπως σημείωσε, «οι συντηρητικές πολιτικές πρέπει να σταματήσουν», ενώ τόνισε πως οι τοπικές κοινωνίες καλούνται να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο και να «πάρουν πίσω τον έλεγχο».
Ο κ. Δούκας επισήμανε ότι η νέα συνεργασία δείχνει πως η ευρωπαϊκή πολιτική συζήτηση δεν μπορεί να περιορίζεται στις Βρυξέλλες, αλλά πρέπει να συνδέεται άμεσα με όσα συμβαίνουν στις πόλεις και τις γειτονιές.