ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Γιάννης Βρούτσης υπουργός

Βρούτσης: Ο πρωθυπουργός στηρίζει ουσιαστικά τις Κυκλάδες και τα νησιά

Ο Γιάννης Βρούτσης τονίζει τη σημασία των νέων οικονομικών μέτρων που παρουσιάστηκαν στη ΔΕΘ, με έμφαση στη στήριξη των νησιωτών και της περιφέρειας, αλλά και στη διεύρυνση απαλλαγής ΕΝΦΙΑ και νέες φοροελαφρύνσεις.

Τη σημασία των νέων οικονομικών μέτρων που παρουσιάστηκαν στη 90ή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με έμφαση στη στήριξη των κατοίκων των Κυκλάδων και της ελληνικής περιφέρειας, ανέδειξε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης σε δημόσια τοποθέτησή του.

Ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού ως σημαντική οικονομική παρέμβαση για τη νησιωτική Ελλάδα. Τόνισε τη διεύρυνση των κριτηρίων για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ πρώτης κατοικίας σε μικρούς οικισμούς, μέτρο που πλέον εντάσσει επτά νέες περιοχές των Κυκλάδων.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις φορολογικές ελαφρύνσεις, τις παρεμβάσεις υπέρ αγροτών, αλιέων, τρίτεκνων και συνταξιούχων, καθώς και στις πρωτοβουλίες για ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης.

Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, «συνεχίζουμε μαζί με ευθύνη, συνέπεια και σχέδιο για τις Κυκλάδες μας», εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες υπέρ των νησιωτικών περιοχών.

Στην ανάρτησή του, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην 90ή ΔΕΘ αποτελούν «έμπρακτη στήριξη στη νησιωτική Ελλάδα και σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια», ενώ επισήμανε πως οι παρεμβάσεις αυτές προσφέρουν οικονομική ανάσα σε χιλιάδες πολίτες και ενισχύουν τη σταθερότητα της οικονομίας.

Τα βασικά σημεία των νέων οικονομικών μέτρων

Μεταξύ των μέτρων που παρουσιάστηκαν, περιλαμβάνεται η διεύρυνση των πληθυσμιακών κριτηρίων για πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ της κύριας κατοικίας σε οικισμούς και χωριά έως 2.000 κατοίκους από 1/1/2027. Στο μέτρο αυτό εντάσσονται επτά νέες περιοχές των Κυκλάδων: Άνδρος (Χώρα), Νάξος (Φιλώτι), Ίος, Σύρος (Βάρη), Σαντορίνη (Μεσαριά και Εμπορείο) και Μύκονος (Άνω Μερά).

Ακόμη, θεσπίζεται μηδενισμός του φορολογικού συντελεστή έως τα 20.000 ευρώ για κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς, καθώς και για τρίτεκνους με εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ. Προβλέπεται μόνιμη αύξηση της ενίσχυσης του Νοεμβρίου για συνταξιούχους, άτομα με αναπηρία και ανασφάλιστους υπερήλικες από 300 σε 400 ευρώ, με διεύρυνση στους συνταξιούχους άνω των 65 ετών από το 2026.

Επιπλέον, καταργείται το τέλος επιτηδεύματος στις επιχειρήσεις ξεκινώντας από την ελληνική περιφέρεια από το 2027, ενώ θεσπίζεται μόνιμη αύξηση συντάξεων βάσει πληθωρισμού και ΑΕΠ, χωρίς συμψηφισμό της προσωπικής διαφοράς. Επίσης, καθιερώνεται επίδομα εορτών Χριστουγέννων 500 ευρώ στους δημόσιους υπαλλήλους από τον Δεκέμβριο του 2027.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, από το 2019 έως την άνοιξη του 2027 έχουν μειωθεί συνολικά 91 φόροι και εισφορές, εκ των οποίων οι 25 είναι έμμεσοι, με το δημοσιονομικό κόστος να εκτιμάται στα 10 δισ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού εξέφρασε την υπερηφάνειά του για τη συμμετοχή του στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής, η οποία, όπως σημειώνει, συμβάλλει στη σταθερότητα και την ανάπτυξη της χώρας, βελτιώνοντας τη ζωή των πολιτών και δημιουργώντας ασφαλές περιβάλλον για τις επιχειρήσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συμφωνία Ελλάδας και Βουλγαρίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Τα μνημεία μιας χώρας δεν είναι λάφυρα πολέμου

Ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε πως τα μνημεία δεν είναι λάφυρα αλλά μέρος της ιστορίας μας, στη τελετή επιστροφής κειμηλίων μεταξύ Ελλάδας-Βουλγαρίας, σημειώνοντας ότι τέτοιες πράξεις χτίζουν γέφυρες για ένα κοινό μέλλον.
Ρούμεν Ράντεφ πρόεδρος Βουλγαρίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρ. Ράντεφ: Προχωράμε σε σχέση σεβασμού και φιλίας με την Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, τόνισε τη σημασία της συμφωνίας ανταλλαγής κειμηλίων με την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας το υψηλό επίπεδο συνεργασίας και ευχαριστώντας την ελληνική κυβέρνηση για τη συμβολή της.
Κυριάκος Μητσοτάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατερίνη: Ο Μητσοτάκης επισκέφτηκε έργα Μουσικού Σχολείου και Πολιτιστικού Κέντρου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τα εργοτάξια του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου και του Πολιτιστικού Κέντρου Κατερίνης, επισημαίνοντας τη σημαντική πρόοδο των έργων και τη σημασία του σχολείου για όλη τη Βόρεια Ελλάδα.
σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Συνεχίζεται η έρευνα για τον συγκυβερνήτη της flydubai

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως το Ισραήλ ερευνά αν ο συγκυβερνήτης που μαχαίρωσε τον πιλότο της flydubai είχε συνεργούς. Τόνισε ότι αποτράπηκε καταστροφή τύπου 11ης Σεπτεμβρίου και πως ο δράστης είχε ριζοσπαστικοποιηθεί.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πεζοπορία και επίσκεψη στο Λιτόχωρο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περπάτησε το μονοπάτι Πριόνια - Μονή Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο, συνοδεία πολιτών και επαγγελματιών, συζητώντας για την προστασία και ήπια ανάπτυξη της περιοχής.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου: Η επιστολή Μητσοτάκη νέα πρωτοβουλία, υπεύθυνη απάντηση ζητά

Η Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε στο OPEN ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει εθνικές και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την ενεργειακή κρίση, απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης και τόνισε τη σημασία της δημοσιονομικής ευελιξίας.