ΓΔ: 2706.65 0.15% Τζίρος: 245.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:38
Γκουίντο Κροζέτο υπουργός

Ιταλός ΥΠΑΜ: Στρατηγική σύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας με τη νέα συμφωνία

Μετά τη συνάντηση Δένδια-Κροζέτο στη Ρώμη, ο Ιταλός Υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε την Ελλάδα για την ενισχυμένη συνεργασία στους τομείς άμυνας και ναυτιλίας, υπογραμμίζοντας κοινά συμφέροντα και ανάγκη προστασίας της Μεσογείου.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Ρώμη, ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροζέτο, μετά από συνομιλίες με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια, τόνισε τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Ιταλίας στον τομέα της άμυνας. Ο κ. Κροζέτο υπογράμμισε ότι η νέα αυτή συνεργασία δεν περιορίζεται μόνο στη βιομηχανία, αλλά επεκτείνεται και σε πολιτικό επίπεδο, βασιζόμενη σε κοινές προσεγγίσεις για την περιοχή της Μεσογείου.

Όπως ανέφερε, «η θάλασσα και η ασφαλής ναυσιπλοΐα αποτελούν πηγή πλούτου για τις δύο χώρες», ενώ τόνισε την ανάγκη προστασίας των θαλασσίων οδών από τη Μεσόγειο έως τα Στενά του Ορμούζ. Επισήμανε επίσης τον ρόλο της θάλασσας στις υποθαλάσσιες συνδέσεις, τη μεταφορά ενέργειας και την ανταλλαγή πληροφοριών.

Ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Άμυνας σημείωσε ότι τα κοινά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου απαιτούν στενή συνεργασία, όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και μέσω της υιοθέτησης ίδιων τεχνολογιών. Αναφέρθηκε στη σημασία της συμπληρωματικότητας και της τεχνολογικής σύγκλισης, ώστε Ελλάδα και Ιταλία να λειτουργούν ως ενιαία δύναμη.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμβολή της Fincantieri, επισημαίνοντας πως η εταιρεία θα μεταφέρει τεχνογνωσία στην Ελλάδα, συμβάλλοντας τόσο στον εκσυγχρονισμό των πλοίων όσο και στην ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας. Ο κ. Κροζέτο τόνισε ότι η σημερινή συμφωνία αποτελεί συνέχεια μιας πορείας που ξεκίνησε το προηγούμενο έτος στη Λα Σπέτσια και ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω συνεργασία σε σημαντικούς τομείς.

Ο Ιταλός υπουργός αναφέρθηκε και σε νέες προκλήσεις, όπως η αντιαεροπορική άμυνα, οι αντιβαλλιστικοί πύραυλοι, οι διαστημικές απειλές και τα ντρόουν. Τόνισε τη σημασία της διεύρυνσης της συνεργασίας σε περιοχές κρίσεων, όπως η Μέση Ανατολή και η Αφρική, και χαρακτήρισε το σημερινό βήμα ως ένα από τα πολλά που θα ακολουθήσουν για την ενίσχυση της άμυνας των δημοκρατιών και των λαών των δύο χωρών.

«Η σημερινή συμφωνία εγγράφεται σε μια συνεπή πορεία στρατηγικής σύνδεσης Ελλάδας και Ιταλίας», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση των δύο χωρών για στενή συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Προτεραιότητα η συνεργασία Ελλάδας-Ιταλίας πέρα από φρεγάτες

Ελλάδα και Ιταλία υπέγραψαν στη Ρώμη διακρατική συμφωνία για την αγορά δύο φρεγατών τύπου FREMM αξίας 460 εκατ. ευρώ, παρουσία των υπουργών Άμυνας Δένδια και Κροσέτο, επιβεβαιώνοντας τη στενή αμυντική τους συνεργασία.
salamis, fregata
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για αγορά 2 φρεγατών Bergamini – Τι προβλέπεται

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2026 θα υπογραφεί στη Ρώμη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την απόκτηση δύο ιταλικών φρεγατών τύπου FREMM, παρουσία των υπουργών Άμυνας Δένδια και Κροσέτο, οριστικοποιώντας τους σχετικούς όρους αγοράς.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη του Μαυροβουνίου στην ΕΕ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επανέλαβε από την Ποντγκόριτσα τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου, με έμφαση στην άμυνα, τη σταθερότητα και την καινοτομία.
Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Κικίλιας: Συμμαχία Ελλάδας-Ιταλίας για τη ναυτιλία και τα λιμάνια

Ο Υπ. Ναυτιλίας Β. Κικίλιας από Ρώμη τόνισε τη συνεργασία Ελλάδας-Ιταλίας για ενίσχυση της ναυτιλίας και δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, με στόχο ανταγωνιστικότητα Ευρώπης χωρίς επιβάρυνση της μέσης οικογένειας.