ΓΔ: 2709.22 0.25% Τζίρος: 144.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:02:38
Παύλος Πολάκης στη Βουλή

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Πέντε προτάσεις για την υπόθεση Novartis

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πέντε έγγραφα για την υπόθεση Novartis, ζητώντας έλεγχο του Άδ. Γεωργιάδη, παύση του Ν. Μανιαδάκη από το πανεπιστήμιο και λογοδοσία για τη χαμένη αγωγή κατά της Novartis, ασκώντας έντονη κριτική στη διαχείριση της υπόθεσης.

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με επικεφαλής τον Τομεάρχη Διαφάνειας Παύλο Πολάκη, προχώρησε στην κατάθεση πέντε εγγράφων σε ισάριθμες αρχές, με επίκεντρο την υπόθεση Novartis. Η ενέργεια αυτή πραγματοποιήθηκε μετά από απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας και συνοδεύτηκε από τον Συντονιστή του Τομέα, Μάρκο Χατζησάββα και τον ειδικώς εξουσιοδοτημένο Δικηγόρο Γιάννη Απατσίδη.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, οι κινήσεις αφορούν την ανάσυρση της δικογραφίας για τα «αδιευκρίνιστα» του 'Αδωνι Γεωργιάδη, τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου, τη λογοδοσία σχετικά με τη χαμένη αγωγή των 214 εκατ. ευρώ, καθώς και την παύση από το δημόσιο πανεπιστήμιο του Νίκου Μανιαδάκη, ο οποίος έχει καταδικαστεί αμετάκλητα ως «προστατευόμενος μάρτυρας». Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι «στις ΗΠΑ η Novartis πλήρωσε πάνω από 337 εκατομμύρια δολάρια για πράξεις που τέλεσε στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα το Δημόσιο έχασε την αγωγή του και θα πληρώσει τα δικαστικά έξοδα της πολυεθνικής».

Η Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει την υπόθεση Novartis ως «τη μεγαλύτερη υπόθεση διεθνούς διαφθοράς που έπληξε ποτέ τα ελληνικά δημόσια ταμεία» και καταγγέλλει τον τρόπο διαχείρισης από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία επτά χρόνια. Ειδικότερα, γίνεται λόγος για αρχειοθέτηση της δικογραφίας του 'Αδωνι Γεωργιάδη χωρίς να κληθεί σε εξηγήσεις, ανυπαρξία φορολογικών συνεπειών για αδιευκρίνιστα ποσά, αγωγή του Δημοσίου που απορρίφθηκε και παραμονή του «προστατευόμενου μάρτυρα» σε πανεπιστημιακή θέση παρά την καταδίκη του.

Αναλυτικά, οι πέντε ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνουν: αίτηση ανάσυρσης δικογραφίας στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος με βάση νέα στοιχεία, αίτηση για άμεσο φορολογικό έλεγχο από την ΑΑΔΕ, εξώδικο προς αρμόδιους υπουργούς και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για τη χαμένη αγωγή κατά της Novartis, παρέμβαση προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής για την παύση του Νίκου Μανιαδάκη και αναφορά προς τις εισαγγελικές αρχές για τη γνωστοποίηση των καταδικών του τελευταίου.

Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται η ανάγκη για ανάσυρση της δικογραφίας, φορολογικό έλεγχο πριν την παραγραφή, νέα πλήρη αγωγή του Δημοσίου και εφαρμογή του Συντάγματος στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Παράλληλα, ζητείται διερεύνηση της παρακολούθησης του Εισαγγελέα Χρήστου Μπαρδάκη και λογοδοσία για την αποτυχία της αγωγής κατά της Novartis.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άδειο δικαστήριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δίκη Τεμπών: Ολοκληρώθηκαν οι ισχυρισμοί, ξεκινά η αποδεικτική διαδικασία

Ολοκληρώθηκαν οι ισχυρισμοί των κατηγορούμενων στη δίκη για το δυστύχημα στα Τέμπη, με τους περισσότερους να έχουν ήδη τοποθετηθεί. Ακολουθεί η κατάθεση των πρώτων μαρτύρων στην αποδεικτική διαδικασία.
Άρειος Πάγος πρόσοψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απόρριψη αιτήσεων για ανάσυρση της υπόθεσης υποκλοπών από τον Άρειο Πάγο

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Μπακέλας, απέρριψε τα αιτήματα Σαμαρά, Σπίρτζη και Κεσσέ για επανεξέταση της υπόθεσης υποκλοπών, κρίνοντας ότι δεν υπάρχουν νέα στοιχεία για να ανασυρθεί από το αρχείο.
Άδειο δικαστήριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χανιά: Απολογία ιατροδικαστή και τοξικολόγου για αλλοίωση εξετάσεων

Στον ανακριτή απολογούνται από τις 11:00 οι δύο συλληφθέντες, ιατροδικαστής και τοξικολόγος του Πανεπιστημίου Κρήτης, κατηγορούμενοι για παθητική δωροδοκία, παραποίηση αποτελεσμάτων και διασυνδέσεις με εγκληματική οργάνωση.
Άδωνις Γεωργιάδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδωνις Γεωργιάδης: Ώρα να αποκαλυφθεί ο ρόλος Σαλμά στη Novartis

Νέα ένταση προκάλεσε η υπόθεση Novartis, μετά τις καταγγελίες του Άδωνι Γεωργιάδη κατά του Μάριου Σαλμά για απόπειρα ένταξης ως προστατευόμενος μάρτυρας στις ΗΠΑ και διαγραφή οφειλής 176.677 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ επί ΣΥΡΙΖΑ.
Αμερικανική σημαία Καπιτώλιο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Καταγγελίες για κακομεταχείριση μεταναστών σε κέντρο κράτησης.

Κρατούμενοι στο κέντρο κράτησης East Montana στο Τέξας καταγγέλλουν συστηματική βία, έλλειψη ιατρικής φροντίδας και κακές συνθήκες διαβίωσης, σύμφωνα με έκθεση των HRW και ACLU που βασίζεται σε 80 συνεντεύξεις κρατουμένων.
Θάνος Πλεύρης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλεύρης: Η νομική καθοδήγηση θα γίνεται μόνο από δικηγόρους

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, διευκρίνισε ότι η εποπτεία αφορά μόνο οργανωτικά ζητήματα, ενώ η πρόσθετη αμοιβή των 250 ευρώ θα εξαρτηθεί από την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων.