ΓΔ: 2707.83 1.57% Τζίρος: 423.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Εμανουέλ Μακρόν ομιλία

Σύνοδος κορυφής για το Διάστημα στο Παρίσι με συμμετοχή Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη διεθνή συνάντηση για το Διάστημα στο Παρίσι, με πάνω από 2.000 συμμετέχοντες από 120 χώρες. Φέτος, κύριο θέμα αποτελεί η διακυβέρνηση του Διαστήματος και η διεθνής συνεργασία.

Με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από ελληνικής πλευράς, ξεκινά αύριο στο Παρίσι η διεθνής συνάντηση κορυφής για το Διάστημα. Η συνάντηση πραγματοποιείται μετά από πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και διοργανώνεται υπό την προεδρία της Γαλλίας και της Γερμανίας. Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, το Grand Palais θα φιλοξενήσει περίπου 2.000 συμμετέχοντες από 120 χώρες, εκπροσώπους της πολιτικής, των επιχειρήσεων, της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Κεντρικό θέμα της συνάντησης αποτελεί η διακυβέρνηση του Διαστήματος, το οποίο έχει εξελιχθεί σε πεδίο αυξανόμενου ανταγωνισμού μεταξύ κρατών και επιχειρήσεων λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων των τελευταίων ετών. Όπως επισημαίνουν γαλλικές διπλωματικές πηγές, το Διάστημα σήμερα δεν περιορίζεται μόνο σε δορυφόρους και επιστημονική έρευνα, αλλά αποτελεί πλέον στρατηγικό τομέα που αφορά την άμυνα, τις τηλεπικοινωνίες, την πρόσβαση σε δεδομένα, το κλίμα και την τεχνολογική κυριαρχία.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο Grand Palais διαρθρώνεται γύρω από τρεις βασικούς άξονες, οι οποίοι θα εξεταστούν μέσω παρουσιάσεων και στρογγυλών τραπεζιών. Τα θέματα είναι: η αντιμετώπιση των προκλήσεων της παγκόσμιας διαστημικής οικονομίας μέσω διεθνούς συνεργασίας, η διαστημική επιστήμη και τεχνολογία ως πλεονέκτημα για το μέλλον της ανθρωπότητας και η διασφάλιση της διαστημικής ασφάλειας με διάλογο, άμυνα και συνεργασίες.

Σύμφωνα με τη γαλλική διπλωματία, η εστίαση σε αυτούς τους άξονες αναμένεται να συμβάλει στην ολοκληρωμένη προσέγγιση των ζητημάτων που αφορούν τη μελλοντική ανάπτυξη των διαστημικών δραστηριοτήτων, συνδυάζοντας εθνικές, ηπειρωτικές και τομεακές προοπτικές. Το πρωί της Πέμπτης, θα πραγματοποιηθεί επίσημη συνεδρίαση αφιερωμένη στις ομιλίες των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται και στην ευρωπαϊκή διάσταση της συνόδου. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της γαλλικής διπλωματίας, «Η Σύνοδος Κορυφής θα αποτελέσει μια ευκαιρία να αναδειχθεί ο ρόλος της Ευρώπης ως διαστημικής δύναμης, προωθώντας τη χρήση του διαστήματος προς όφελος όλων και τη διεθνή συνεργασία βάσει κοινών κανόνων». Παράλληλα, στο περιθώριο της συνάντησης, θα λάβει χώρα συνεδρίαση για θέματα άμυνας με τη συμμετοχή κρατών της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελβετίας, της Νορβηγίας και της Ουκρανίας, ενώ το βράδυ ο Γάλλος πρόεδρος θα παραθέσει δείπνο στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχουν προσκληθεί η Ρωσία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, ενώ σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, περιορισμένη θα είναι και η αμερικανική παρουσία, καθώς μετά από παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου ακυρώθηκε η συμμετοχή επιχειρηματιών όπως ο Ιλον Μασκ και ο Τζεφ Μπέζος. Επίσης, απών θα είναι και ο γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτζ, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο γερμανικό κοινοβούλιο, όπως ανακοινώθηκε από την καγκελαρία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα διαθέτει 18 δορυφόρους και αναπτύσσει δικό της οικοσύστημα

Ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν άνοιξε τη διάσκεψη για το Διάστημα στο Παρίσι, δίνοντας πρώτο τον λόγο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που παρουσίασε τον Έλληνα αστροναύτη Αδριανό Γολέμη και τόνισε την πρόοδο της Ελλάδας στον διαστημικό τομέα.
Μαρκ Κάρνεϊ στο Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Στο Σαιν Πιερ ε Μικελόν ο Καναδός πρωθυπουργός, υποδoχή από τον Μακρόν

Ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Σαιν Πιερ ε Μικελόν, όπου έγινε δεκτός από τον Εμανουέλ Μακρόν. Οι ηγέτες τόνισαν τη φιλία και την κοινή τους βούληση για ειρήνη και ευημερία.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Φινλανδία συμμετέχει στην πυρηνική αποτροπή που πρότεινε ο Μακρόν

Η Φινλανδία συμμετέχει στην πρωτοβουλία πυρηνικής αποτροπής του Μακρόν, αυξάνοντας σε δέκα τις ευρωπαϊκές χώρες που εντάχθηκαν. Θα δημιουργηθεί πυρηνική πιλοτική ομάδα για την υλοποίηση της συνεργασίας στους επόμενους μήνες.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Υπέρ ισχυρής ευρωπαϊκής παρουσίας και διακυβέρνησης στο Διάστημα

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε παγκόσμια διακυβέρνηση του Διαστήματος, με την Ευρώπη στους κορυφαίους παίκτες, επανδρωμένες πτήσεις σε 10 χρόνια και δικό της δορυφορικό δίκτυο, σε διεθνή διάσκεψη στο Παρίσι.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης-Μακρόν: GSI, διεθνείς εξελίξεις και social media στην ατζέντα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, όπου συζήτησαν για διμερή, ευρωπαϊκά και περιφερειακά θέματα, με έμφαση στη συνδεσιμότητα και τις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο, Ιράν και Μέση Ανατολή.
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Διάσκεψη για το Διάστημα: Η Ευρώπη ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα

Η Ευρώπη επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση της στο διάστημα στην πρώτη διεθνή διάσκεψη στο Παρίσι, όπου απουσιάζουν οι ΗΠΑ και η Κίνα. Βιομηχανίες ελπίζουν σε νέα συμβόλαια, με 120 χώρες παρούσες και σημαντικές απουσίες.