ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Άδειες σχολικές τάξεις

36.000 αναπληρωτές θα προσληφθούν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου

Στους 45.000 αναπληρωτές αναμένεται να φτάσουν οι φετινές προσλήψεις σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, δήλωσε η Σοφία Ζαχαράκη, με μέτρα στήριξης εκπαιδευτικών, όπως διπλό επίδομα ενοικίου και ανακαινίσεις κατοικιών.

Στους 45.000 αναμένεται να φτάσει ο συνολικός αριθμός προσλήψεων αναπληρωτών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφίας Ζαχαράκη. Από αυτούς, 30.000 προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν στην Α' φάση την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ 6.000 θα ακολουθήσουν στη Β' φάση στο τέλος του μήνα.

Η υπουργός σημείωσε ότι κατά τον Αύγουστο ολοκληρώθηκαν 5.300 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα κυβερνητικά μέτρα που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της εύρεσης διαμονής και διαβίωσης για τους εκπαιδευτικούς στην περιφέρεια, όπως η διπλή επιστροφή ενοικίου και οι ανακαινίσεις δημοτικών κατοικιών ή κρατικών περιουσιών.

Σε ό,τι αφορά το επίδομα ενοικίου, η κ. Ζαχαράκη διευκρίνισε ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου οι δικαιούχοι θα λάβουν το διπλό ενοίκιο για το 2024, ενώ περίπου στα τέλη Νοεμβρίου θα καταβληθεί το διπλό ενοίκιο για το 2025.

Η υπουργός επισήμανε επίσης τη σημαντική μείωση του αριθμού των παιδιών που εγγράφονται στα σχολεία. Όπως ανέφερε, από το 2016 έως το 2026 έχουν εγγραφεί στην Α' Δημοτικού 30.000 λιγότερα παιδιά.

Αναφερόμενη στο ζήτημα των συγχωνεύσεων σχολείων, τόνισε ότι «η συγχώνευση σχολείων είναι το έσχατο μέτρο που κάθε φορά προτιμάται, και πάντα εντός του νομοθετικού πλαισίου». Υπογράμμισε ότι η διατήρηση ανοιχτών σχολικών μονάδων αποτελεί υποχρέωση και πως κάθε σχετική απόφαση λαμβάνεται με βάση τη μείωση του μαθητικού πληθυσμού, χωρίς υπερβάσεις ή διοικητικά λάθη.

Σχετικά με τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων, η υπουργός Παιδείας ανέφερε πως οι νέες εγγραφές για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα ξεκινήσουν μετά την επίσημη ανακοίνωση επαναπιστοποίησης των προγραμμάτων σπουδών. Τόνισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, ενώ όλες οι απαραίτητες ενέργειες γίνονται σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ).

Όσον αφορά τα δημόσια ΑΕΙ, η υπουργός σημείωσε ότι για φέτος αυξήθηκε η τακτική επιχορήγηση και βελτιώθηκαν οι υποδομές φοιτητικής μέριμνας.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τον Αντώνη Σαμαρά και τη σχέση του με τη ΝΔ, η κ. Ζαχαράκη επισήμανε ότι «επέλεξε τι θέλει να κάνει και με τις δηλώσεις του έχει πάρει αποστάσεις», ενώ υπογράμμισε τη σημασία της συνέχισης της δουλειάς για το κοινό καλό και των αρχών της παράταξης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φοιτητές σε ομάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκτακτη επιχορήγηση και 450 προσλήψεις για ενίσχυση των δημόσιων ΑΕΙ

Το υπουργείο Παιδείας ενισχύει πέντε δημόσια ΑΕΙ με έκτακτη επιχορήγηση 4,4 εκατ. ευρώ για ενέργεια, συντήρηση, καθαριότητα και φύλαξη, ενώ κατανέμει 450 νέες θέσεις ΔΕΠ στα πανεπιστήμια για κάλυψη διδακτικών και ερευνητικών αναγκών.
Σοφία Ζαχαράκη πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Αιγύπτιου πρέσβη με υπουργό Παιδείας για εκπαιδευτική συνεργασία

Ο Αιγύπτιος πρέσβης συναντήθηκε με την υπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, για την ενίσχυση συνεργασίας στην εκπαίδευση, τα θρησκευτικά και την τεχνική κατάρτιση, τονίζοντας νέες ακαδημαϊκές και πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών.
Ακρόπολη Αθήνας φόντο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η μαθητική παρέλαση στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία

Η μαθητική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε στο κέντρο της Αθήνας με συμμετοχή σχολείων του Δήμου, παρά το πρωινό ψιλόβροχο, ενώ οι μαθητές παρέλασαν μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Θεσσαλονίκη, Πύργος ΟΤΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρέλαση μαθητών στο κέντρο Θεσσαλονίκης για την επέτειο του ΟΧΙ

Με μαθητική παρέλαση στην οδό Τσιμισκή τίμησαν τη 28η Οκτωβρίου 22 σχολεία της Θεσσαλονίκης, συνοδεία φιλαρμονικών ορχηστρών Ελλάδας και Κύπρου. Παρόντες ήταν τοπικοί και κυβερνητικοί εκπρόσωποι στη σκηνή των επισήμων.
Σοφία Ζαχαράκη πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Ζαχαράκη: Τιμούμε το παρελθόν μαθαίνοντας από αυτό, όχι μόνο θυμούμενοι

Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη τόνισε πως η 28η Οκτωβρίου είναι ζωντανή μνήμη αντίστασης στον φασισμό. Υπογράμμισε τη σημασία διατήρησης της δημοκρατίας, λέγοντας "όχι" σε βία, ρατσισμό και διχασμό.