ΓΔ: 2666.11 -0.03% Τζίρος: 45.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:06:36
Άδειο σχολικό θρανίο

ΕΠΑΛ: 4.356 θέσεις μαθητείας στο Δημόσιο για το σχολικό έτος 2026-2027

Αυξάνονται σε 4.356 οι θέσεις μαθητείας για αποφοίτους ΕΠΑΛ σε φορείς του Δημοσίου για το σχολικό έτος 2026-2027, καταγράφοντας αύξηση 11,2% σε σχέση με πέρυσι.

Στις 4.356 ανέρχονται οι θέσεις μαθητείας για αποφοίτους ΕΠΑΛ σε φορείς του Δημοσίου Τομέα για το σχολικό έτος 2026-2027, όπως ορίζει η ΚΥΑ που υπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Βλάσης και ο υφυπουργός Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι διαθέσιμες θέσεις παρουσιάζουν αύξηση κατά 439 σε σχέση με το προηγούμενο σχολικό έτος, από 3.917 σε 4.356, σημειώνοντας ποσοστιαία ενίσχυση της τάξεως του 11,2%.

Παράλληλα, αυξάνονται και οι φορείς υποδοχής, από 287 σε 303, ενώ η αύξηση των προσφερόμενων θέσεων καλύπτει 19 από τις 25 ειδικότητες του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας.

Το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού προχωρά στη θέσπιση νέου Κανονισμού Λειτουργίας του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας. Στόχος, όπως αναφέρεται, είναι «η περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών, η ενίσχυση της διαφάνειας και η εύρυθμη λειτουργία της Μαθητείας».

Μεταξύ των νέων ρυθμίσεων περιλαμβάνονται η διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων μέσω TAXISnet, η διεύρυνση επιλογών για την επιλογή επόπτων - εκπαιδευτικών, η απλοποίηση των διαδικασιών και η μείωση της γραφειοκρατίας. Προβλέπεται επίσης η διεύρυνση των κριτηρίων επανάληψης φοίτησης για όσους διέκοψαν το πρόγραμμα χωρίς δική τους υπαιτιότητα, καθώς και η ενίσχυση της συμμετοχής αποφοίτων ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. μέσω διεύρυνσης των κριτηρίων συμμετοχής εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, τόνισε ότι στόχος είναι «κάθε νέος και κάθε νέα να έχει μπροστά του περισσότερες επιλογές, αλλά κυρίως επιλογές με πραγματική αξία και προοπτική. Η Επαγγελματική Εκπαίδευση δεν είναι μια δεύτερη επιλογή, αλλά μια διαφορετική, ισότιμη διαδρομή προς τη γνώση, τις δεξιότητες και την επαγγελματική αυτονομία». Η μαθητεία, σημείωσε, προσφέρει στους νέους τη δυνατότητα να αποκτήσουν πραγματική εργασιακή εμπειρία και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους για τα επόμενα βήματα.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Βλάσης, επισήμανε ότι ο πυρήνας της πολιτικής για την Επαγγελματική Εκπαίδευση είναι η παροχή επιλογών με αντίκρισμα και η ενίσχυση των δεξιοτήτων των νέων. Όπως δήλωσε, «δημιουργούμε ένα πιο σύγχρονο και φιλικό πλαίσιο, με επίκεντρο τον μαθητευόμενο και τις πραγματικές ανάγκες της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Η μαθητεία αποτελεί επένδυση στην ίδια την προοπτική των νέων και, ταυτόχρονα, στο ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζεται η χώρα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΓυυννααίίκκαα  σσεε  υυπποολλοογγιισσττήή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο ΕΣΠΑ η αναβάθμιση των Δημόσιων Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης

Η συνολική δημόσια δαπάνη θα φτάσει τα 268.228.920 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθούν μεταξύ άλλων οι αμοιβές εκπαιδευτών για τη διδασκαλία επιστημονικών, τεχνικών, επαγγελματικών και πρακτικών αντικειμένων/γνώσεων.
Υπουργείο Παιδείας κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΛΑΣ: Το Υπουργείο Παιδείας ανακυκλώνει ανεκπλήρωτες υποσχέσεις

Η ΕΛΑΣ κατηγορεί την κυβέρνηση για «διαστρέβλωση πραγματικότητας» στην Παιδεία, επισημαίνοντας τα 15.000 κενά παρά τις εξαγγελίες για 30.000 αναπληρωτές, τις προβληματικές καινοτομίες και το υψηλό ποσοστό αναπληρωτών σε σχέση με την ΕΕ.
Πανεπιστήμιο Αθηνών κτίριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινούν αύριο οι εγγραφές των επιτυχόντων στα ΑΕΙ έως 4 Σεπτεμβρίου

Οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών θα γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας του Υπουργείου Παιδείας από 27/8 έως 4/9/2026, με χρήση του 8ψήφιου κωδικού υποψηφίου και του αντίστοιχου password.
Σοφία Ζαχαράκη πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκινά η Α’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών την 1η Σεπτεμβρίου

Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη τόνισε την ανάγκη γρήγορης στελέχωσης στα σχολεία για τη νέα χρονιά, με προσλήψεις αναπληρωτών την 1η Σεπτεμβρίου 2026 και ήδη πραγματοποιημένους διορισμούς μέσα στον Αύγουστο.
Υπουργείο Παιδείας κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέχρι 28 Αυγούστου η ανάληψη υπηρεσίας των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών

Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας η πρόσκληση για ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας των 4.789 εκπαιδευτικών και 470 μελών ΕΕΠ και ΕΒΠ που διορίζονται μόνιμα. Η προθεσμία ορκωμοσίας είναι έως και τις 28 Αυγούστου 2026.
κατασκευή κτιρίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναβαθμίζονται 214 οικίσκοι και κοινόχρηστοι χώροι στο Ζούμπερι

Χρηματοδότηση ύψους 982.528 ευρώ εξασφάλισε το υπουργείο Παιδείας για το 2026, με σκοπό την ολική αναβάθμιση των καταλυμάτων στο Ζούμπερι, εστιάζοντας σε ασφάλεια, ανακαίνιση, προσβασιμότητα και νέο εξοπλισμό.