Στο επίκεντρο της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής βρέθηκε η κατάργηση των περικοπών του νόμου Κατρούγκαλου στις συντάξεις χηρείας, με την αντιπαράθεση να είναι έντονη ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Το θέμα αναδείχθηκε από υπουργούς, εισηγητές, κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι έθεσαν επίσης το ζήτημα της επαναφοράς της 13ης και 14ης σύνταξης.
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε δύο βασικές προκλήσεις: ένα σύνθετο νομικό ζήτημα και την ανάγκη εξεύρεσης δημοσιονομικού χώρου. Όπως σημείωσε, «Είχαμε ένα πάρα πολύ δύσκολο νομικό ζήτημα και ένα ζήτημα δημοσιονομικού χώρου: να βρούμε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για να καλύψουμε την ανάγκη αυτή». Σύμφωνα με την υπουργό, η λύση βρέθηκε χάρη στην εκτεταμένη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, που δημιούργησε πλεόνασμα περίπου 517 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τον μεσοπρόθεσμο στόχο.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης αναφέρθηκε στην αύξηση των συντάξεων, επισημαίνοντας πως «η μέση σύνταξη από το 2019 μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί 17,5%», ξεπερνώντας το πρακτικό αποτέλεσμα της 13ης και 14ης σύνταξης. Υπογράμμισε επίσης τη διόρθωση των αδικιών στις συντάξεις χηρείας, σημειώνοντας ότι «χιλιάδες οικογένειες σήμερα βλέπουν αυξημένες συντάξεις».
Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης υποστήριξε ότι η ρύθμιση δεν καλύπτει όλες τις κατηγορίες δικαιούχων, ενώ παραμένουν σημαντικά ζητήματα για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ και όσους είχαν απονεμηθεί συντάξεις χηρείας πριν τον Μάιο του 2016. Επισήμανε ότι και στις επικουρικές συντάξεις χηρείας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης χαρακτήρισε την τροπολογία ως «μερική διόρθωση» που δεν αποκαθιστά συνολικά τις αδικίες, ενώ τόνισε ότι δεν προβλέπεται χορήγηση αναδρομικών για το διάστημα κατά το οποίο ίσχυε η περικοπή. Ζήτησε όλες οι συντάξεις χηρείας να ανέρχονται στο 70% ανεξαρτήτως ημερομηνίας θανάτου και να δίνεται δικαίωμα επιλογής στον συνταξιούχο για το ποια σύνταξη θα φτάνει το 100%.
Η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας Τζώρτζια Κεφαλά υποστήριξε ότι το πραγματικό κόστος για την αποκατάσταση των συντάξεων χηρείας είναι πολύ μικρότερο από το πλεόνασμα που επικαλείται η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «πολιτικό προσχηματισμό».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος έθεσε το ερώτημα αν η κυβέρνηση προτίθεται να επαναφέρει τη 13η σύνταξη, παρουσιάζοντας κοστολογημένη πρόταση για την επαναφορά της.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος μίλησε για «σήριαλ αποδόμησης της κοινωνικής ασφάλισης», σημειώνοντας ότι πάνω από 300.000 συνταξιούχοι αναγκάζονται να εργάζονται λόγω χαμηλών συντάξεων.
Στο ζήτημα αναφέρθηκαν και οι πολιτικοί αρχηγοί. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος τόνισε τις μεγάλες περικοπές στις συντάξεις από το 2010, ενώ άσκησε κριτική στην κυβερνητική πολιτική για τα επιδόματα και τις αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στα ποσά που διατίθενται για την πρόωρη αποπληρωμή χρέους, θέτοντας θέμα αξιοποίησης διεθνών εργαλείων αμφισβήτησης του χρέους.
Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε για «συντάξεις χηρείας δύο ταχυτήτων», ζητώντας ενιαία μεταχείριση και σύνταξη χηρείας στο 70% για όλους τους δικαιούχους.