ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Στέφανος Μάνος
Φωτογραφία: Στέφανος Μάνος. Credit: Nikos Libertas / SOOC

Πέθανε στην ηλικία των 87 χρονών ο Στέφανος Μάνος

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος, με μακρά πολιτική πορεία και θητείες σε κυβερνήσεις της ΝΔ, έχοντας διατελέσει υπουργός Περιβάλλοντος και Οικονομικών. Την είδηση ανακοίνωσε ο στενός του συνεργάτης.

Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή ο Στέφανος Μάνος, πρώην υπουργός, σύμφωνα με ανακοινώσεις από στενούς συνεργάτες του. Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια προβλήματα υγείας. Η είδηση του θανάτου του επιβεβαιώθηκε με σχετική ανάρτηση του Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη.

Ο Στέφανος Μάνος είχε μακρά πολιτική πορεία που εκτεινόταν σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Υπηρέτησε μεταξύ άλλων ως υπουργός Περιβάλλοντος, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ υπήρξε ιδρυτής των Φιλελευθέρων και συνιδρυτής της «Δράσης».

Γεννημένος στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1939, ο Μάνος σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός με ειδίκευση στην αεροδυναμική στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης και συνέχισε με MBA στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Η πολιτική του διαδρομή ξεκίνησε το 1977, όταν εξελέγη βουλευτής Β' Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία και ανέλαβε υφυπουργός Δημοσίων Έργων στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Στη συνέχεια, κατείχε σειρά κυβερνητικών θέσεων, ενώ στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη διετέλεσε υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, καθώς και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Το 1998 διεγράφη από τη Νέα Δημοκρατία και τον Απρίλιο του 1999 ίδρυσε το κόμμα των Φιλελευθέρων. Στις ευρωεκλογές του ίδιου έτους το κόμμα έλαβε 1,62%. Στις εκλογές του 2000 συνεργάστηκε με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ στις εκλογές του 2004 συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ.

Ο Στέφανος Μάνος συνέδεσε το όνομά του με σημαντικές παρεμβάσεις στην πολεοδομία, το περιβάλλον και την καθημερινότητα των πόλεων. Επί των ημερών του προωθήθηκε η προστασία εκατοντάδων παραδοσιακών οικισμών, ενώ καθιερώθηκαν αυστηρότεροι περιβαλλοντικοί κανόνες και πρόστιμα για τις βιομηχανίες που προκαλούσαν ρύπανση.

Ιδιαίτερα γνωστή είναι η παρέμβασή του για την Πλάκα, με την προώθηση της πεζοδρόμησης και την απομάκρυνση των νυχτερινών κέντρων. Κατά τη θητεία του πραγματοποιήθηκαν πεζοδρομήσεις στην Αθήνα και προωθήθηκαν οι λεωφορειολωρίδες. Ο Στέφανος Μάνος είχε τιμηθεί από τη Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνος της Τιμής.

Ήταν παντρεμένος και πατέρας πέντε παιδιών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στα Βριλήσσια: Η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος για τη χώρα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στα Βριλήσσια, τόνισε πως τα καλύτερα έρχονται για όλη τη χώρα και υπογράμμισε τη σημασία σταθερής διακυβέρνησης σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία και πριν τις εκλογές.
Ειρήνη Αγαπηδάκη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διεθνές συνέδριο για την μάχη κατά των εθισμών

Στο διεθνές συνέδριο για την πρόληψη και αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στο Ρίμινι, η Ειρήνη Αγαπηδάκη εκπροσώπησε την Ελλάδα, τονίζοντας τη σημασία μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για πρόληψη, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη.
Κωνσταντίνος Κυρανάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρανάκης: Η νέα γενιά διαμαρτύρεται με αξιοπρέπεια, όχι με διχασμό

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης εξέφρασε ικανοποίηση για το ειρηνικό και αξιοπρεπές κλίμα των πρόσφατων μαθητικών και φοιτητικών κινητοποιήσεων, υπογραμμίζοντας τη σημασία της νηφάλιας διεκδίκησης από τη νέα γενιά.
Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιόδρας: Η ΕΕ πρέπει να απαντήσει στις τουρκικές προκλήσεις σε Ελλάδα-Κύπρο

Ο Δημήτρης Τσιόδρας τόνισε στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου από την Τουρκία απαιτεί ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση και ενότητα στην προάσπιση των δικαιωμάτων των κρατών μελών.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου: Παράνομο και αναποτελεσματικό το Τουρκολιβυκό μνημόνιο

Η Αλ. Σδούκου της ΝΔ χαρακτήρισε παράνομο και ανυπόστατο το τουρκολιβυκό μνημόνιο, τονίζοντας πως Ελλάδα και ΕΕ το καταδικάζουν. Υπογράμμισε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην εφαρμοστεί το μνημόνιο και να υπάρξει κοινή αντίδραση.