Σε συνέντευξή της στον ALPHA Radio 98.9, η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εστίασε στις πολιτικές διαχείρισης των δασών, τα μέτρα που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και τη σημαντική ενίσχυση των μέσων κατάσβεσης. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τους άνδρες και τις γυναίκες της Πυροσβεστικής, όπως και στους χιλιάδες εθελοντές, υπογραμμίζοντας ότι οι πολιτικές αυτές λειτουργούν συμπληρωματικά για την αποτελεσματικότερη προστασία των δασών.
Η κ. Σδούκου ανέδειξε το ζήτημα της διαχείρισης των δασών ως ένα από τα σημαντικότερα στοιχήματα για τη χώρα. Όπως σημείωσε, για δεκαετίες μεγάλο μέρος των ελληνικών δασών, κυρίως στη Νότια Ελλάδα, δεν διέθετε σύγχρονες διαχειριστικές μελέτες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να απουσιάζουν πρακτικά σχέδια για καθαρισμούς, συντήρηση δασικών δρόμων, δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και απομάκρυνση ξερής ύλης.
Η ίδια επισήμανε ότι η κυβέρνηση καλύπτει σταδιακά αυτό το κενό. Όπως ανέφερε, έχουν ξεκινήσει νέες διαχειριστικές μελέτες σε περιοχές όπως η Αττική και η Πελοπόννησος, ενώ ακολουθεί νέα γενιά μελετών για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Με κάθε μελέτη συνδέεται και ένα αντιπυρικό σχέδιο με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και χρονοδιάγραμμα.
Αναφερόμενη στην οργανωμένη παρέμβαση που υλοποιείται από το 2022 με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, υπογράμμισε ότι σχεδόν 920.000 στρέμματα δασών έχουν καθαριστεί, έχουν ανοίξει αντιπυρικές ζώνες και έχει βελτιωθεί το δασικό οδικό δίκτυο.
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ τόνισε επίσης την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας ως προς τη διαχείριση του δάσους. Όπως δήλωσε, η διατήρηση του δάσους απαιτεί ενεργή φροντίδα, επιστημονική διαχείριση και συνεχή παρουσία ανθρώπων που γνωρίζουν το περιβάλλον. Παράλληλα, ενισχύεται η Δασική Υπηρεσία με νέο προσωπικό, εξοπλισμό και τεχνολογία, ενώ αξιοποιούνται ξανά οι δασικοί συνεταιρισμοί για την απομάκρυνση βιομάζας με βιώσιμο τρόπο.
Σχετικά με τις δυνατότητες πυρόσβεσης, η κ. Σδούκου ανέφερε ότι από το 2019 έως σήμερα έχουν αυξηθεί σημαντικά οι δυνάμεις και τα μέσα. Το Πυροσβεστικό Σώμα αριθμεί πλέον 18.804 στελέχη, ενώ οι εθελοντές πυροσβέστες ανέρχονται σε 4.694. Τα οχήματα, τα εναέρια και τα πλωτά μέσα έχουν αυξηθεί, όπως και οι βάσεις drones και τα κινητά επιχειρησιακά κέντρα, ενισχύοντας την άμεση ανταπόκριση σε περιστατικά.
Αναφερόμενη στις ακραίες συνθήκες κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, σημείωσε ότι στην Αττική και τη Βοιωτία καταγράφηκαν ριπές ανέμου έως και 150 χλμ/ώρα, γεγονός που έκανε εξαιρετικά δύσκολη την κατάσβεση. Η ίδια επισήμανε ότι η κλιματική κρίση επιδεινώνει τα φαινόμενα, καθιστώντας τις φωτιές πιο γρήγορες και απρόβλεπτες, κατάσταση που παρατηρείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Τέλος, για την υπογειοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου, η κ. Σδούκου εξήγησε ότι η διαδικασία προχωρά με προτεραιότητα στις πιο επισφαλείς περιοχές. Παρότι η πλήρης υπογειοποίηση είναι ιδιαίτερα δαπανηρή και χρονοβόρα, ήδη το ποσοστό έχει αυξηθεί από 9% σε 14% με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ τα χιλιόμετρα υπογειοποιημένου δικτύου έχουν δεκαπλασιαστεί από το 2019.