ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Θεσσαλονίκη πολυκατοικίες άποψη

Ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου μετονομάζεται σε Δήμος Ελευθέριο-Κορδελιού-Ευόσμου

Ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου μετονομάζεται σε «Ελευθερίου-Κορδελιού-Ευόσμου» με Προεδρικό Διάταγμα, τιμώντας τον οικισμό Ελευθερίου και τη συνεισφορά του στην ιστορία των προσφύγων και στη μνήμη του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου μετονομάζεται σε «Ελευθερίου - Κορδελιού - Ευόσμου» σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα που βρίσκεται σε διαδικασία προώθησης.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης, ο οποίος υπέγραψε το σχέδιο του εν λόγω ΠΔ, δήλωσε ότι «καθιερώνεται η προσθήκη του τοπωνυμίου “Ελευθέριο” στην ισχύουσα επωνυμία του Δήμου, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά την εισήγηση του δημάρχου Ελευθερίου Αλεξανδρίδη. Το τοπωνύμιο αυτό ενώνει τη μεγάλη προσφυγική ιστορία και τις μνήμες της περιοχής με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον πολιτικό με τον οποίο το προσφυγικό στοιχείο ταυτίστηκε και συνδέθηκε με τη διαδικασία εγκατάστασης και αποκατάστασης στη μακεδονική γη».

Η ύπαρξη του οικισμού Ελευθερίου εντός των ορίων του σημερινού Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου ξεπερνά τον έναν αιώνα, όπως επισημαίνεται.

Η περιοχή στη βόρεια Ελλάδα αποτέλεσε βασικό χώρο υποδοχής χιλιάδων προσφύγων Ελλήνων. Από τη δεκαετία του 1950, οι γεωργοκτηνοτροφικοί οικισμοί των πρώην κοινοτήτων Ευόσμου και Ελευθερίου παρουσίασαν σημαντική πληθυσμιακή αύξηση, καθώς εγκαταστάθηκαν εκεί εκατοντάδες οικογένειες.

Στην κοινότητα Ελευθερίου, περίπου 3.500 Σαρακατσάνοι επέλεξαν τη μόνιμη διαμονή τους.

Η πληθυσμιακή έκρηξη οδήγησε στην αναγνώριση των πρώην κοινοτήτων Ευόσμου και Ελευθερίου ως ομώνυμους δήμους στις δεκαετίες του '70 και του '80.

Τη δεκαετία του '80, ο Δήμος Ελευθερίου μετονομάστηκε σε Δήμο Ελευθερίου-Κορδελιού. Με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου συνενώθηκαν οι οικισμοί Κορδελιού, Ευόσμου και Ελευθερίου.

Ωστόσο, το ιστορικό τοπωνύμιο «Ελευθέριο» δεν διατηρήθηκε στην επωνυμία του δήμου, αν και είχε παγιωθεί στη δημόσια χρήση και διοίκηση για αρκετά χρόνια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκδήλωση στο Λιτόχωρο για την ένταξη του Ολύμπου στα Μνημεία UNESCO

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Λιτόχωρο, τόνισε τη συμβολική σημασία του Ολύμπου και δήλωσε πως η ένταξή του στη λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO αποτελεί δικαίωση της παγκόσμιας και πολιτισμικής του αξίας.
Σεισμογράφος μετρά σεισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ κοντά στη Χαλανδρίτσα, αναστάτωση στην Πάτρα

Σεισμός μεγέθους 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 18:25 στην Πάτρα, τα Καλάβρυτα και περιοχές της Αχαΐας, με επίκεντρο κοντά στη Χαλανδρίτσα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.
Καλάθι τροφίμων πληθωρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση 0,2% στον πληθωρισμό τροφίμων με θετική συμβολή από το ΥΠΑΝ

Η Ελλάδα είναι μία από τις τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης με αρνητικό πληθωρισμό στα τρόφιμα (-0,2% τον Σεπτέμβριο), σύμφωνα με τη Eurostat, κάτι που αποδίδεται στην Εθνική Πρωτοβουλία Μείωσης Τιμών σε 1.740 προϊόντα.
Σημαίες Ελλάδας Βουλγαρίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστρέφουν 48 εκκλησιαστικά κειμήλια από Βουλγαρία στην Ελλάδα

Επιστρέφουν στην Ελλάδα 48 εκκλησιαστικά κειμήλια από τη Βουλγαρία, ενώ η χώρα μας παραδίδει ανθρωπολογικό υλικό που αφορά τον Σαμουήλ, σύμφωνα με συμφωνία συνεργασίας. Η τελετή θα γίνει 3/10 στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.
Ελληνική οικονομία κέρματα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηβασιλείου: Όχι άλλος λαϊκισμός, η οικονομία θέλει υπευθυνότητα

Ο Τ. Χατζηβασιλείου τόνισε ότι οι επιστολές του πρωθυπουργού προς την ΕΕ ωφελούν Ελλάδα και Ευρώπη, με αφορμή την πρόσφατη παρέμβαση για την ενεργειακή κρίση. Η επιστολή συζητείται ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως είπε στο OPEN.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Ανεπαρκή μέτρα και ξεκάθαρη αποτυχία της κυβέρνησης

Ο Κώστας Τσουκαλάς κατηγορεί την κυβέρνηση για ημίμετρα και αδυναμία σύγκρουσης με τα ολιγοπώλια, σχολιάζοντας τα νέα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν άνοδο του πληθωρισμού στη χώρα, σε υψηλότερα επίπεδα από την Ευρωζώνη.