ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Νίκος Δένδιας πορτραίτο

Δένδιας: Οι Ένοπλες Δυνάμεις γίνονται σύγχρονη «μηχανή» αντιμετώπισης προκλήσεων

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η δημιουργία του θόλου προστασίας και η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με νέα οπλικά συστήματα σηματοδοτεί νέα εποχή και δυναμική απάντηση σε κάθε πρόκληση, ενταγμένη στην «Ασπίδα του Αχιλλέα».

Ένοπλες Δυνάμεις και σύγχρονα εξοπλιστικά προγράμματα βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας στρατηγικής που παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με δήλωσή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Ο κ. Δένδιας τόνισε πως η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για τη δημιουργία ενός θόλου προστασίας της ελληνικής επικράτειας και την απόκτηση οπλικών συστημάτων αιχμής αποτελεί ορόσημο για την άμυνα της χώρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η υλοποίηση της εθνικής αμυντικής αρχιτεκτονικής, της «Ασπίδας του Αχιλλέα», εντάσσεται στη μεταρρύθμιση "Ατζέντα 2030" και σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Όπως ανέλυσε, η Ελλάδα αξιοποιεί διδάγματα από πρόσφατες συρράξεις και αναπτύσσει έναν ολοκληρωμένο, πολυεπίπεδο και επάλληλο αντιαεροπορικό, αντιβαλλιστικό και αντι-drone θόλο, με ενιαίο σύστημα διοίκησης και ελέγχου.

Η μετάβαση αυτή αφορά τη δημιουργία ενός διαλειτουργικού συστήματος προστασίας που καλύπτει στεριά, θάλασσα, αέρα, κυβερνοχώρο και σταδιακά το διάστημα.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι με τα νέα μέτρα θωρακίζονται κρίσιμες υποδομές σε νησιά και ενδοχώρα απέναντι σε σύγχρονες και ασύμμετρες απειλές.

Για πρώτη φορά η Ελλάδα αξιοποιεί οπλικά συστήματα με ηλεκτρομαγνητικές δυνατότητες, ενώ η συμμετοχή σε αστερισμό μικρών δορυφόρων προσφέρει αυξημένες δυνατότητες ελέγχου, επιτήρησης και μετάδοσης δεδομένων.

Όλα αυτά συνιστούν σημαντικό ποιοτικό άλμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως υπογράμμισε ο υπουργός.

Εξίσου σημαντικό για την ελληνική οικονομία είναι η διασφάλιση συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σε ποσοστό τουλάχιστον 25% στα εξοπλιστικά προγράμματα, ποσό που ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ και ενισχύει το ελληνικό ΑΕΠ, την καινοτομία και τη βιομηχανική ανάπτυξη.

Μεγάλο μέρος των συστημάτων θα παραχθεί στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στη δημιουργία εξαγωγικής βάσης για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι κεντρικός στόχος είναι η επένδυση στην άμυνα να μετατρέπεται ταυτόχρονα σε επένδυση στη γνώση, την τεχνολογία, τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη της χώρας.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην επιλογή να είναι ελληνικής ιδιοκτησίας το λογισμικό διαχείρισης και διασύνδεσης του συστήματος, διασφαλίζοντας πλήρη έλεγχο, αυτονομία και ασφάλεια, ενώ ενισχύεται η εγχώρια τεχνογνωσία και βιομηχανία.

Τα εξοπλιστικά προγράμματα εντάσσονται σε μακροπρόθεσμο, πλήρως κοστολογημένο σχεδιασμό, με σεβασμό στα δημοσιονομικά όρια. Κάθε ευρώ για την εθνική άμυνα αξιοποιείται με υπευθυνότητα και διαφάνεια.

Με αυτή τη στρατηγική, η Ελλάδα κατακτά θέση στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών χωρών με σύγχρονες και ολοκληρωμένες αμυντικές δυνατότητες, αποκτώντας τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και σχεδιάζοντας ολοκληρωμένη αμυντική πολιτική για τις επόμενες δεκαετίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έγκριση «Ασπίδας του Αχιλλέα» και 10 εξοπλιστικών από το ΚΥΣΕΑ

Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε νέες συμβάσεις για το εξοπλιστικό πρόγραμμα ενόπλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένου αντιβαλλιστικού και αντι-drone θόλου με ελληνική βιομηχανία και προϋπολογισμό άνω των 700 εκατ. ευρώ.
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Απαραίτητες ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και νέα φάση στεγαστικού

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε τη σημασία ισχυρών και σύγχρονων Ενόπλων Δυνάμεων για την Ελλάδα, στην τελετή υπογραφής της σύμβασης δωρεάς για νέες εγκαταστάσεις της 5ης Μοίρας Ικάρων, δωρεά του Π. Λασκαρίδη.
Νίκος Δένδιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Συνεργασία Ενόπλων Δυνάμεων για κοινές προκλήσεις στη Βαλκανική

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παρέστη στη Διαβαλκανική Σύνοδο στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι σε κοινές προκλήσεις.
Νίκος Δένδιας εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας σε ναυτική βάση και Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Θαλάσσιας Ασφάλειας Πορτογαλίας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Πορτογαλία, όπου επισκέφθηκε τη ναυτική βάση Λισαβόνας και ενημερώθηκε για την ανάπτυξη θαλάσσιων και υποθαλάσσιων drones στο CEOV.
Νίκος Δένδιας βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Συνάντηση με την πρέσβη της Αυστραλίας για την αμυντική συνεργασία

Η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Αυστραλίας συζητήθηκε στη συνάντηση Δένδια και της πρέσβειρας Alison Duncan, με αφορμή την 85η επέτειο της Μάχης της Κρήτης, με επίκεντρο την καινοτομία.
Νίκος Δένδιας συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Ενδυναμώνουμε τις αμυντικές σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τη Γαλλίδα ομόλογό του Κ. Βοτρέν και συζήτησαν ενίσχυση των άριστων αμυντικών σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας, σε ένα περιβάλλον καθημερινών προκλήσεων ασφαλείας, πάνω στη φρεγάτα ΚΙΜΩΝ.