ΓΔ: 2697.58 -0.15% Τζίρος: 399.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κτήριο Βουλής Ελλάδας

Συνταγματική Αναθεώρηση: Αντιπαράθεση Δ. Καιρίδη με Αντιπολίτευση στη Βουλή

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή, με τον Δημήτρη Καιρίδη της ΝΔ να κατηγορεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης για έλλειψη επιχειρημάτων και υποκρισία, σχετικά με τη στάση τους στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

Συνταγματική αναθεώρηση και πολιτικές αντιπαραθέσεις κυριάρχησαν στη δεύτερη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Δημήτρη Καιρίδη, να εξαπολύει επίθεση κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη στάση τους στη διαδικασία.

Ο Δημήτρης Καιρίδης σημείωσε ότι η συζήτηση ανέδειξε, όπως είπε, την "ένδεια επιχειρημάτων και την υποκριτική στάση" της αντιπολίτευσης, ασκώντας αυστηρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση του στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Ειδικότερα, τόνισε πως είναι κρίσιμο για την επιτυχία της διαδικασίας να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες 180 ψήφοι στη δεύτερη φάση μετά τις εκλογές και απέδωσε ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ για την αδυναμία επίτευξης αυτής της πλειοψηφίας.

Απαντώντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος, υπογράμμισε ότι το κόμμα του παρουσίασε συγκεκριμένες διατυπώσεις για τις διατάξεις προς αναθεώρηση και εργάστηκε για συναινέσεις στην επόμενη Βουλή. Παράλληλα, κάλεσε τη ΝΔ να θέσει τα επιχειρήματά της και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Τασούλα, αναφερόμενος στις διαδικασίες του 2019.

Ο Δημήτρης Καιρίδης επέμεινε στη θέση του, καλώντας το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει άμεσα την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, στη βάση της πρότασης του ίδιου του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι που απαιτούνται για την αλλαγή.

Στη συνέχεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ αναφέρθηκε στο ΚΚΕ, επισημαίνοντας την αντίφαση μεταξύ της κριτικής του κόμματος για τις διαδικασίες και της συνολικής απόρριψης του Συντάγματος. Ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ απάντησε ότι το κόμμα του έχει καταθέσει προτάσεις και χαρακτήρισε τη διαδικασία ως προσπάθεια θωράκισης ενός "εκμεταλλευτικού συστήματος".

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Δημήτρης Καιρίδης αναφέρθηκε και στη Ζωή Κωνσταντοπούλου της Πλεύσης Ελευθερίας, ασκώντας κριτική για τη στάση της απέναντι στη βία και χαρακτηρίζοντας τη ρητορική της "αντικοινοβουλευτική".

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε πως το νέο κόμμα εμφανίζεται ως αξιωματική αντιπολίτευση αλλά λειτουργεί με προσωπικό χαρακτήρα, υποβαθμίζοντας το ρόλο των βουλευτών. Επίσης, για την Ελληνική Λύση, ο Δημήτρης Καιρίδης τόνισε ότι, παρά το εθνικιστικό προφίλ του προέδρου Κυριάκου Βελόπουλου, το κόμμα καταψηφίζει προτάσεις για τη σημαία και την ελληνική γλώσσα.

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Μπούμπας της Ελληνικής Λύσης ζήτησε ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος, κατάργηση του άρθρου 86 που αφορά τις ασυλίες και τόνισε ότι όλοι πρέπει να είναι ίσοι απέναντι στο νόμο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Στην Ολομέλεια η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για νέο αντιπρόεδρο

Στις 12:30 ψηφίζεται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αντιπροεδρία της Βουλής με την Έλενα Ακρίτα. Η ΝΔ δηλώνει ότι δεν θα στηρίξει. Ένταση στη Βουλή για τη διαδικασία και τον θεσμικό ρόλο των κομμάτων στη σχετική επιλογή.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Η θεσμικότητα δεν προσαρμόζεται κατά βούληση

Ο Κώστας Τσουκαλάς κατηγορεί τη ΝΔ για παραβίαση θεσμικότητας στη Βουλή, τονίζοντας ότι το προεδρείο πρέπει να είναι διακομματικό και στηλιτεύει τη στάση του Παύλου Μαρινάκη ως υποκριτική, υπενθυμίζοντας προηγούμενες αποφάσεις της ΝΔ.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση Σδούκου στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για ψήφο στην Ε. Ακρίτα: «Ακροδεξιοί ή ψεύτες;»

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Αλεξάνδρα Σδούκου, κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για αντιφάσεις στη στάση του σχετικά με την εκλογή της Έλενας Ακρίτα στη θέση αντιπροέδρου της Βουλής, ζητώντας σαφείς εξηγήσεις για τα κριτήριά του.
Παύλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Το ΠΑΣΟΚ συμμάχησε με όσους ήθελαν την Ελλάδα εκτός ΕΕ

Ο Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε μείζον ζήτημα την υπερψήφιση Ακρίτα από το ΠΑΣΟΚ, ασκώντας κριτική για αντίφαση σε σχέση με τη στάση τους έναντι Στουρνάρα και κατηγορώντας το κόμμα για ψευδείς ισχυρισμούς και έλλειψη συνέπειας.
Δημήτρης Μάντζος σε εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Μάντζος: Λάθος της πλειοψηφίας να μην εκλεγεί αντιπρόεδρος Βουλής

Ο Δημήτρης Μάντζος υπερασπίστηκε τις αρχές του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την υποψηφιότητα Ακρίτα και απάντησε στις επικρίσεις ΝΔ, τονίζοντας ότι το κόμμα του στηρίζει διαχρονικά τις ΚΟ για αντιπροέδρους, πλήν νεοναζιστικών σχημάτων.
Νότης Μηταράκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Δεν θα υπερψηφίσουμε την Έλενα Ακρίτα στη Βουλή

Ο Νότης Μηταράκης δήλωσε ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει την Έλενα Ακρίτα για αντιπρόεδρο της Βουλής, αναφέροντας διαφωνία με τη στάση της. Κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξει άλλον υποψήφιο, σχολιάζοντας και τη στάση του ΠΑΣΟΚ.