ΓΔ: 2495.24 1.59% Τζίρος: 78.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:55:36
Ψηφιακή διακυβέρνηση εικόνα

Πρόστιμα σε ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων με χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Η εξέταση των ενστάσεων για ανασφάλιστα οχήματα ή απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας πλέον υποστηρίζεται από Τεχνητή Νοημοσύνη, επιταχύνοντας τους ελέγχους και βελτιώνοντας την οδική ασφάλεια, σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τεχνητή Νοημοσύνη αξιοποιείται πλέον στη διαδικασία εξέτασης ενστάσεων που υποβάλλονται στο πλαίσιο των διασταυρωτικών ελέγχων για ανασφάλιστα οχήματα και για μη καταβληθέντα τέλη κυκλοφορίας. Τη διασταύρωση των ελέγχων διενεργεί η γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης, Υποδομών και Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η Τεχνητή Νοημοσύνη λειτουργεί υποστηρικτικά προς τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα. Συμβάλλει στην ταχύτερη και πιο αποδοτική εξέταση των ενστάσεων, στο πλαίσιο της προσπάθειας για διασφάλιση της οδικής ασφάλειας και της νόμιμης κυκλοφορίας οχημάτων.

Στον νέο κύκλο αποστολής πράξεων επιβολής προστίμων, αποστέλλονται 32.205 πράξεις για μη συμμόρφωση στην υποχρέωση ασφάλισης οχημάτων. Από αυτές, 30.248 αφορούν φυσικά πρόσωπα και 1.553 νομικά πρόσωπα, με συνολικό ποσό προστίμων που ανέρχεται σε 12.545.250 ευρώ. Η ημερομηνία αναφοράς των διασταυρωτικών ελέγχων είναι η 10/3/2026.

Οι νέες πράξεις αποστέλλονται μετά την κοινοποίηση 297.561 πράξεων επιβολής προστίμων και οφειλών για μη συμμόρφωση ως προς την ασφάλιση και την καταβολή τελών κυκλοφορίας του έτους 2025.

Η ενημέρωση των πολιτών και των νομικών προσώπων πραγματοποιείται ήδη μέσω SMS, email ή ταχυδρομείου, ανάλογα με τα διαθέσιμα στοιχεία επικοινωνίας. Όσοι έχουν καταχωρίσει τα στοιχεία τους στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ) λαμβάνουν SMS και email από τη ΓΓΠΣΨΔ, ενώ οι υπόλοιποι ενημερώνονται με email από την ΑΑΔΕ.

Σε περιπτώσεις που δεν είναι εφικτή η επικοινωνία με τους παραπάνω τρόπους, η κοινοποίηση αποστέλλεται ως συστημένη επιστολή μέσω ταχυδρομείου. Οι πράξεις επιβολής προστίμων και η αναλυτική εικόνα ανά όχημα είναι διαθέσιμες στην εφαρμογή «Διασταυρωτικοί Έλεγχοι», είτε απευθείας στο oximata.gov.gr με χρήση των προσωπικών κωδικών TaxisNet, είτε μέσω του gov.gr στην κατηγορία «Περιουσία και φορολογία» > «Οχήματα».

Οι πολίτες διατηρούν τη δυνατότητα υποβολής ένστασης μέσω της εφαρμογής «Διασταυρωτικοί Έλεγχοι», επισυνάπτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ανάλογα με τον λόγο που επικαλούνται. Οι ενστάσεις υποβάλλονται εντός 10 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της πράξης, χωρίς να προσμετράται το διάστημα από 1 έως 31 Αυγούστου.

Η εξέταση των ενστάσεων πραγματοποιείται με εξελιγμένα ψηφιακά μέσα από τη γενική διεύθυνση ΔΕΟΣ της ΑΑΔΕ, αλλά και αυτοματοποιημένα μέσω διαλειτουργικότητας με τα πληροφοριακά συστήματα των αρμόδιων φορέων. Το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης επεξεργάζεται τα στοιχεία και τα δικαιολογητικά, καταρτίζοντας τεκμηριωμένη εισήγηση για την αποδοχή ή μη της ένστασης.

Η εισήγηση περιλαμβάνει πρόταση αξιολόγησης, δείκτη εμπιστοσύνης και αιτιολόγηση σε φυσική γλώσσα, διευκολύνοντας το έργο των ελεγκτών. Ωστόσο, δεν δεσμεύει την κρίση του αρμόδιου οργάνου, το οποίο διατηρεί την αποκλειστική αρμοδιότητα λήψης της τελικής απόφασης.

Οι πολίτες ενημερώνονται για το αποτέλεσμα της ένστασής τους μέσω της εφαρμογής και, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στο ΕΜΕπ, λαμβάνουν σχετική ενημέρωση και μέσω SMS ή email. Στην απάντηση αναφέρεται ο λόγος τυχόν απόρριψης και περιλαμβάνεται η σχετική απόφαση του αρμόδιου φορέα.

Οι διασταυρωτικοί έλεγχοι και η διαδικασία κοινοποίησης των πράξεων επιβολής προστίμων υλοποιούνται από τη γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης, σε συνεργασία με τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη και την ΑΑΔΕ, υπό τον συντονισμό της προεδρίας της κυβέρνησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Παπαστεργίου ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαστεργίου: Το ν/σ για την AI διασφαλίζει καινοτομία και προστασία πολιτών

Στη Βουλή εξετάζεται το νομοσχέδιο για την τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο χαρακτηρίστηκε «αναγκαίο» από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Φορείς πρότειναν βελτιώσεις με έμφαση σε προσωπικό και καλύτερες εργασιακές συνθήκες.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ηλεκτρονικές εξετάσεις με tablets στο ΑΠΘ σε 27 τμήματα με 8.000 φοιτητές

Το ΑΠΘ εφαρμόζει νέο σύστημα ηλεκτρονικών εξετάσεων με 2.730 tablets και σύγχρονο λογισμικό, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό, με προϋπολογισμό 1
Δημήτρης Παπαστεργίου γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Παπαστεργίου: Η ζωή δεν είναι μόνο στο κινητό - Εκδήλωση για online bullying

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε την ανάγκη προστασίας των παιδιών από κινδύνους του διαδικτύου, με πρωτοβουλίες για περιορισμό της ανεξέλεγκτης πρόσβασης και αντιμετώπιση του ψηφιακού εκφοβισμού, σε εκδήλωση στην Καλαμαριά.