ΓΔ: 2506.79 0.24% Τζίρος: 286.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σημαίες Ελλάδας Βουλγαρίας

Ελλάδα-Βουλγαρία: Ενισχύουν τη συνεργασία κατά του διασυνοριακού εγκλήματος

Ελλάδα και Βουλγαρία υπέγραψαν συμφωνία για ενίσχυση της συνεργασίας κατά του οργανωμένου εγκλήματος, της διαχείρισης μεταναστευτικών ροών και ασφάλειας στα Βαλκάνια, επεκτείνοντας το Κοινό Κέντρο Επαφής Κούλατα-Προμαχώνα.

Την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας και Βουλγαρίας για την αντιμετώπιση του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την ενίσχυση της ασφάλειας στα Βαλκάνια προβλέπει η νέα συμφωνία που υπέγραψαν στη Σόφια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Ivan Demerdzhiev.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, ο κ. Χρυσοχοΐδης στη διάρκεια της συνάντησης με τον Βούλγαρο ομόλογό του παρουσίασε, όπως ανέφερε, τα «ουσιαστικά και μετρήσιμα αποτελέσματα» της συνεργασίας των δύο χωρών στην καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος. Παράλληλα, έθεσε τις βασικές προτεραιότητες για την ανάπτυξη νέων κοινών δράσεων.

Για την αποτελεσματικότερη αστυνόμευση και την αντιμετώπιση των διεθνικών εγκληματικών δικτύων, αποφασίστηκε η επέκταση της Συμφωνίας λειτουργίας του Κοινού Κέντρου Επαφής αστυνομικής συνεργασίας Κούλατα - Προμαχώνα. Ο υπουργός υπογράμμισε τη σημασία του σημείου αυτού, το οποίο απαιτεί ενισχυμένους ελέγχους και ισχυρή αστυνόμευση, καθώς αποτελεί βασικό άξονα δραστηριοποίησης κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών, όπλων και λαθρεμπορίου.

Όπως δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, «ενισχύουμε από κοινού την προστασία των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων και, ταυτόχρονα, θωρακίζουμε την ασφάλεια στις περιοχές των εσωτερικών μας συνόρων, μέσα από ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών και κοινή επιχειρησιακή δράση». Τόνισε επίσης ότι μετά τη σημερινή υπογραφή, προτεραιότητα αποτελεί η πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων, με στόχο ένα «συντριπτικό χτύπημα στις οργανωμένες εγκληματικές ομάδες» και την καταπολέμηση της διαφθοράς, την οποία χαρακτήρισε «ασθένεια της δημοκρατίας».

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης στη Σόφια, ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αντιστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος, υπέγραψε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Λιουμπομίρ Νικόλοφ, δύο Πρωτόκολλα αστυνομικής συνεργασίας. Τα Πρωτόκολλα αφορούν κοινές διασυνοριακές περιπολίες και διαδικασίες εφαρμογής αστυνομικής καταδίωξης μεταξύ των δύο χωρών.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, υποστράτηγος Φώτιος Ντουίτσης, ο αναπληρωτής διευθυντής της ΔΑΟΕ, υποστράτηγος Ιωάννης Σταυρακάκης, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, ταξίαρχος Χρήστος Τσιτσιμπίκος, και ο υποδιοικητής της ΔΑΟΕ, ταξίαρχος Σπύρος Τσαρδάκας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ελλάδας Βουλγαρίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύρωση αμυντικών συμφωνιών με Βουλγαρία, Μαυροβούνιο στη Βουλή

Η Βουλή επικύρωσε διμερείς αμυντικές συμφωνίες με Βουλγαρία και Μαυροβούνιο, με τη στήριξη κυρίως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ο Αθ. Δαβάκης χαρακτήρισε σημαντική μεταρρύθμιση την ένταξη στρατιωτικών νοσοκομείων στην ΕΚΑΠΥ.
Σημαίες Ελλάδας Βουλγαρίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επιτροπή Άμυνας ενέκρινε τις συμβάσεις με Βουλγαρία και Μαυροβούνιο

Η αρμόδια επιτροπή της Βουλής ενέκρινε τις διεθνείς συμβάσεις της Ελλάδας με Βουλγαρία και Μαυροβούνιο για υποστήριξη στρατιωτικών αποστολών και προστασία στρατιωτικών πληροφοριών αντίστοιχα. Αύριο η συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.
Κτίριο ΓΑΔΑ Αστυνομία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα-ΗΠΑ: Ενιαίο μέτωπο κατά τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος

Ελλάδα και ΗΠΑ συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία στους τομείς αντιτρομοκρατίας, οργανωμένου εγκλήματος, ασφάλειας συνόρων και ανταλλαγής πληροφοριών, με την υπογραφή Επιστολής Προθέσεων για στενότερο επιχειρησιακό συντονισμό.
Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου
ΔΙΕΘΝΗ

Συνέντευξη Τύπου για τη συνεργασία ΚΘΒΕ - Βουλγαρίας στις «Βάκχες»

Παρουσιάστηκε η σημαντική παραγωγή «Βάκχες» του Ευριπίδη, αποτέλεσμα συνεργασίας Εθνικού Θεάτρου Βουλγαρίας και ΚΘΒΕ, με Tiger Lillies στην Επίδαυρο, ενισχύοντας τις πολιτιστικές σχέσεις των δύο χωρών.
Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή για κύρωση δύο νέες αμυντικές συμβάσεις με Βουλγαρία και Μαυροβούνιο

Στη Βουλή κατατέθηκαν για κύρωση δύο συμφωνίες: Ελλάδας-Βουλγαρίας για στήριξη του Ελληνικού Στρατού σε αποστολές εναέριας ναυτικής περιπολίας και Ελλάδας-Μαυροβουνίου για προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών.
Σταύρος Παπασταύρου ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Παπασταύρου: «Ο Κάθετος Διάδρομος γίνεται αξιόπιστο ενεργειακό δίκτυο»

Συνάντηση με την υπουργό Ενέργειας Βουλγαρίας είχε ο Στ. Παπασταύρου. Συζητήθηκαν οι τεχνικές εργασίες για την επέκταση του Κάθετου Διαδρόμου σε Β. Μακεδονία και Σερβία, με έμφαση στη στενή περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία.