ΓΔ: 2606.95 -0.31% Τζίρος: 194.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σημαίες ΗΠΑ και Ελλάδας

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ελλάδα πρότυπο και ηγέτιδα στην αντιτρομοκρατία

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτηρίζει την Ελλάδα ηγετική δύναμη στην αντιτρομοκρατία και παράδειγμα προς μίμηση, τονίζοντας τη στενή και διαρκή συνεργασία της με τις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνωρίζει την Ελλάδα ως «ηγετική δύναμη» στην αντιτρομοκρατία και ως «παράδειγμα προς μίμηση» για άλλες χώρες, επισημαίνοντας την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητά της στην αντιμετώπιση της ακροαριστερής και αναρχικής τρομοκρατίας.

Απαντώντας σε ερώτηση της «Καθημερινής» σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε τη μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον στον τομέα της ασφάλειας, χαρακτηρίζοντάς την μία από τις ισχυρότερες παγκοσμίως.

«Αντιμετωπίζοντας από κοινού την ακροαριστερή και αναρχική τρομοκρατία, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν οικοδομήσει μια μακρόχρονη σχέση συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, η οποία συγκαταλέγεται στις ισχυρότερες παγκοσμίως», ανέφερε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η αναφορά στις κοινές απώλειες που έχουν υποστεί οι δύο χώρες από την τρομοκρατία αναδεικνύει τόσο τη σοβαρότητα της απειλής όσο και τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπισή της.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε επίσης ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει «μεγάλη αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα» στην καταπολέμηση της συγκεκριμένης απειλής, ακόμη και σε περιόδους που άλλες κυβερνήσεις δεν την είχαν αναγνωρίσει επαρκώς ή την υποτιμούσαν.

«Η Ελλάδα αποτελεί ηγετική δύναμη στον τομέα της αντιτρομοκρατίας και παράδειγμα προς μίμηση για άλλες χώρες στην καταπολέμηση αυτής της απειλής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος.

Αναφερόμενο στην τοποθέτηση του κ. Ρούμπιο για τη «17 Νοέμβρη», το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν θα ξεχάσουν ποτέ» τους εκπροσώπους και τους υπαλλήλους τους που έχασαν τη ζωή τους στο εξωτερικό κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Στην ομιλία του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών χρησιμοποίησε παραδείγματα ακροαριστερής πολιτικής τρομοκρατίας από την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, στο πλαίσιο της θέσης της Ουάσιγκτον ότι πρόκειται για απειλή διεθνούς χαρακτήρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας και επαγρύπνηση για τρομοκρατία

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης για την ασφάλεια, μιλώντας για τρομοκρατικές απειλές, φύλαξη συνόρων και μεταναστευτικές πιέσεις.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία: Έρευνα για 8 άτομα που φέρονται να σχεδίαζαν εκλογικές επιθέσεις

Η βραζιλιάνικη αστυνομία ερευνά οκτώ άτομα που φέρονται να σχεδίαζαν επιθέσεις στη Μπραζίλια ενόψει των εκλογών, με στόχο τον Λούλα. Οι ύποπτοι αντάλλασσαν οδηγίες κατασκευής εκρηκτικών και συζητούσαν εισβολές σε κτίρια.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φάρσα τα τηλεφωνήματα για βόμβες σε Γαλλικό προξενείο και πρεσβείες

Φάρσα αποδείχθηκαν οι απειλές για βόμβες σε προξενείο Γαλλίας, πρεσβεία Αιγύπτου, ΕΒΕΑ και ΒΕΑ το πρωί της Παρασκευής. Οι έλεγχοι της αστυνομίας στα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας δεν εντόπισαν τίποτα ύποπτο.
Σημαία Πακιστάν κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: 15 νεκροί από επίθεση σε σημείο ελέγχου

Σε επίθεση σε σημείο ελέγχου στο βόρειο Πακιστάν σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά αστυνομικοί και οκτώ ένοπλοι, ενώ 22 αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Οι αρχές συνεχίζουν εκκαθαριστική επιχείρηση στην περιοχή Χανγκού.
Χειροπέδες σε χαρτονομίσματα ευρώ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνελήφθη 51χρονος στη Ρόδο που αναζητούσε η Interpol Ρωσίας για απάτη

Συνελήφθη 51χρονος αλλοδαπός στη Ρόδο, βάσει διεθνούς εντάλματος της Interpol Ρωσίας για απάτη μεγάλης κλίμακας κι εγκληματική οργάνωση. Θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα για τις προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες.
Γαλλικό αστυνομικό βαν
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση με μαχαίρι στο Παρίσι: Τρεις τραυματίες, ένας υπό κράτηση

Ένας άνδρας συνελήφθη στο Παρίσι αφού επιτέθηκε με δύο μαχαίρια σε τρεις γυναίκες κοντά στο Πορτ ντε Κλισί, τραυματίζοντας σοβαρά δύο. Βίντεο τον δείχνει να επιτίθεται κρατώντας μαχαίρια, όπως ανακοίνωσε ο Λοράν Νουνιές.