ΓΔ: 2608.44 -0.59% Τζίρος: 320.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση

Δένδιας: Η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει άμεσα την αμυντική της ετοιμότητα

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, υπογράμμισε από το Σίδνεϊ την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας, διατήρησης της παρουσίας των ΗΠΑ και θωράκισης της Ανατολικής Μεσογείου.

Την ανάγκη η Ευρώπη να ενισχύσει την αμυντική της ετοιμότητα, να υπερασπιστεί τις αξίες της και να επενδύσει στην παραγωγή εξοπλισμών και στη διαμόρφωση νέας νοοτροπίας στις νεότερες γενιές, υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας

Ο υπουργός συμμετείχε σε συζήτηση στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας με τον πρώην γερουσιαστή και καθηγητή του University of Technology Sydney (UTS), Stephen Looseley, με θέμα «Ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «στις ημέρες μας κάθε νέο παιδί πρέπει να καταλάβει ότι θα πρέπει να υπερασπιστεί τη χώρα του», επισημαίνοντας πως η υποχρεωτική στράτευση στην Ελλάδα αποτελεί μέρος μιας παράδοσης που ανάγεται στους Περσικούς Πολέμους.

 Όπως ανέφερε, πλέον είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν πραγματικές δεξιότητες και ικανότητες για τον σύγχρονο μαχητή, καθώς όλες οι δημοκρατίες οφείλουν να προετοιμάζονται κατάλληλα.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την πρεσβεία της Ελλάδας στην Αυστραλία και το Business Sydney, με εκτελεστικό διευθυντή τον ομογενή Paul Nicolaou.

 Ο υπουργός σημείωσε ότι «για να κοιτάξουμε στο μέλλον πρέπει να αναλογιστούμε το παρελθόν», αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο του ΝΑΤΟ στη διατήρηση της σταθερότητας και της ελευθερίας στην Ευρώπη.

Ο ρόλος του ΝΑΤΟ και η ρωσική πρόκληση

Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι Ελλάδα και Τουρκία εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ το 1952, τονίζοντας πως χωρίς τη Συμμαχία, η Νοτιοανατολική Ευρώπη θα είχε βρεθεί υπό τον έλεγχο του Συμφώνου της Βαρσοβίας. 

Επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να αποτελεί εγγυητή της ευημερίας και της σταθερότητας, ενώ εξέφρασε ανησυχία για τη μελλοντική στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, επισημαίνοντας την ανάγκη για συνεχή αμερικανική παρουσία στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στη Ρωσία, σημείωσε ότι η σημερινή ισορροπία δυνάμεων διαφέρει ριζικά από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, αλλά τόνισε πως η Μόσχα εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. 

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να θεωρείται απειλή, καθώς κάθε κοινωνία έχει το δημοκρατικό δικαίωμα να καθορίζει το μέλλον της.

Ανατολική Μεσόγειος και επενδυτικές ευκαιρίες

Για την Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι η περιοχή μπορεί να μετατραπεί σε κόμβο ανάπτυξης και ευημερίας, εφόσον αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στη Μέση Ανατολή και στον Κόλπο. Επεσήμανε τις μεγάλες δυνατότητες στους τομείς της ενέργειας, των διασυνδέσεων, του εμπορίου και της καινοτομίας, χαρακτηρίζοντας τη γεωγραφική θέση της περιοχής ως δίκοπο μαχαίρι, που μπορεί όμως να αποτελέσει και σημαντική ευκαιρία.

Το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Δένδιας εξέφρασε αισιοδοξία για την προσπάθεια του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ να επανεκκινήσει τις διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας ότι μια δίκαιη λύση θα ωφελήσει τόσο την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

 Υπογράμμισε ότι η επίλυση του ζητήματος αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Κίνα και οι παγκόσμιες ισορροπίες

Μιλώντας για την Κίνα, ο υπουργός ανέφερε ότι αποτελεί ταυτόχρονα επιχειρηματικό εταίρο, ανταγωνιστή και πρόκληση ασφαλείας, τονίζοντας την ανάγκη για ισορροπημένη και προσεκτική προσέγγιση. 

Εξήγησε ότι ο σεβασμός πρέπει να είναι αμοιβαίος, ενώ προειδοποίησε για τους κινδύνους δημιουργίας μιας νέας «κανονικότητας» εξαιτίας των συγκρούσεων σε Ουκρανία και Ιράν.

Η συνεργασία με τις ΗΠΑ και η διακυβέρνηση Trump

Αναφερόμενος στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι συνεργάστηκε τόσο με την πρώτη όσο και με τη δεύτερη διακυβέρνηση Trump, καθώς και με τη διακυβέρνηση Biden

Τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και ότι η συμβολή τους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε καθοριστική. Πρόσθεσε ότι η ρητορική του Προέδρου Trump δεν πρέπει να επισκιάζει τη στρατηγική σημασία της αμερικανικής παρουσίας στην Ευρώπη.

Στη συζήτηση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία Σταύρος Βενιζέλος, ο πρέσβης της Κύπρου Αντώνης Σαμούτης, ο υποναύαρχος Παναγιώτης Καραβάς ΠΝ, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ Γεώργιος Σκέμπερης, καθώς και εκπρόσωποι της ομογένειας και της επιχειρηματικής κοινότητας της Αυστραλίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Δένδιας βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Συνάντηση με την πρέσβη της Αυστραλίας για την αμυντική συνεργασία

Η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Αυστραλίας συζητήθηκε στη συνάντηση Δένδια και της πρέσβειρας Alison Duncan, με αφορμή την 85η επέτειο της Μάχης της Κρήτης, με επίκεντρο την καινοτομία.
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Δένδια με Ανώτατο Διοικητή ΝΑΤΟ για μετασχηματισμό και Ατζέντα 2030

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Ανώτατο Διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης, πτέραρχο Grynkewich, στο Πεντάγωνο. Συζήτησαν ζητήματα που αφορούν τον μετασχηματισμό της Συμμαχίας.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Οι Ένοπλες Δυνάμεις γίνονται σύγχρονη «μηχανή» αντιμετώπισης προκλήσεων

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η δημιουργία του θόλου προστασίας και η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με νέα οπλικά συστήματα σηματοδοτεί νέα εποχή και δυναμική απάντηση σε κάθε πρόκληση, ενταγμένη στην «Ασπίδα του Αχιλλέα».
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έγκριση «Ασπίδας του Αχιλλέα» και 10 εξοπλιστικών από το ΚΥΣΕΑ

Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε νέες συμβάσεις για το εξοπλιστικό πρόγραμμα ενόπλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένου αντιβαλλιστικού και αντι-drone θόλου με ελληνική βιομηχανία και προϋπολογισμό άνω των 700 εκατ. ευρώ.
Νίκος Δένδιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας στο Σίδνεϊ: Συζήτηση για ασφάλεια και προστασία θαλάσσιων οδών

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε με τον Αυστραλό υφυπουργό Εξωτερικών στο Σίδνεϊ, όπου συζήτησαν διεθνείς προκλήσεις ασφαλείας και τη σημασία προστασίας των θαλάσσιων οδών υπό το πλαίσιο της UNCLOS.
Νίκος Δένδιας σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο στο επίκεντρο στο Σίδνεϊ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σε συζήτηση στο Business Sydney για την ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, μαζί με τον πρώην γερουσιαστή της Αυστραλίας Stephen Looseley.