ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Άννα Διαμαντοπούλου ομιλία
Η Άννα Διαμαντοπούλου μιλά σε εκδήλωση με κύρος και σοβαρότητα.

Α. Διαμαντοπούλου: Ο Αριστοτέλης, η ΤΝ και το Πανεπιστήμιο του Μέλλοντος

Η Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να ξεκινούν από τα πανεπιστήμια, συνδυάζοντας την κλασική παιδεία με την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ επεσήμανε τον νέο ρόλο του δημόσιου πανεπιστημίου στη σημερινή εποχή.

Η Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση πρέπει να ξεκινούν από το πανεπιστήμιο, επισημαίνοντας πως από εκεί προέρχονται οι αυριανοί δάσκαλοι, καθηγητές, γιατροί, μηχανικοί, δικαστές, ερευνητές, επιχειρηματίες και πολιτικοί. Μιλώντας στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής με θέμα «Η Παιδεία Αλλάζει (σ)την Ελλάδα: Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ», που πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών, υπογράμμισε: «Το πανεπιστήμιο δεν είναι το τέλος της εκπαιδευτικής διαδρομής. Είναι η αρχή του μέλλοντος μιας χώρας», υπερασπιζόμενη τη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 2012.

Η πρώην υπουργός Παιδείας άφησε αιχμές για την ανατροπή της μεταρρύθμισης, σημειώνοντας ότι στη χώρα γίνονται μεταρρυθμίσεις που, αν και απαραίτητες, μένουν ημιτελείς. «Τις αλλάζουμε πριν προλάβουμε να αξιολογηθούν. Τις καταργούμε πριν προλάβουν να αποδώσουν. Κάθε κυβέρνηση αισθάνεται ότι πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως σήμερα θα προχωρούσε σε αλλαγές, καθώς «15 χρόνια μετά, ο κόσμος έχει αλλάξει».

Η σύνδεση Αριστοτέλη και Τεχνητής Νοημοσύνης

Η κα Διαμαντοπούλου υπογράμμισε ότι η κεντρική ιδέα για το πανεπιστήμιο του σήμερα είναι «Αριστοτέλης και Τεχνητή Νοημοσύνη. Όχι Αριστοτέλης ή Τεχνητή Νοημοσύνη». Όπως είπε, «ο Αριστοτέλης μας δίδαξε να θέτουμε τα σωστά ερωτήματα, ενώ η Τεχνητή Νοημοσύνη μάς βοηθά να βρίσκουμε απαντήσεις με μια ταχύτητα που μέχρι χθες ήταν αδιανόητη». Τόνισε δε ότι «το μέλλον ανήκει σε εκείνους που θα μπορούν να συνδυάζουν και τα δύο».

Παράλληλα, προειδοποίησε για τον κίνδυνο η τεχνολογία να οδηγήσει σε μια κοινωνία όπου «αγοράζουμε προσόντα αντί να αποκτούμε γνώση». Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε τον νέο ιστορικό ρόλο του δημόσιου πανεπιστημίου ως θεσμού που πρέπει να διασφαλίζει την ουσιαστική εκπαίδευση και τη γνώση.

Η ανάγκη εθνικής συμφωνίας για την Παιδεία

«Το ζητούμενο δεν είναι να εξαφανίσουμε τις ιδεολογικές διαφορές, αλλά να συμφωνήσουμε στα θεμελιώδη», ανέφερε η Άννα Διαμαντοπούλου, υπογραμμίζοντας ότι «η παιδεία είναι εθνική υπόθεση» και πως «το δημόσιο πανεπιστήμιο αποτελεί θεσμό δημοκρατίας, ανάπτυξης και κοινωνικής κινητικότητας». Επισήμανε ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις απαιτούν χρόνο, αξιολόγηση και συνέχεια.

Καταλήγοντας, σημείωσε πως «η Ελλάδα δεν έχει πια την πολυτέλεια ούτε της καθυστέρησης ούτε της ασυνέχειας» και κάλεσε σε μια νέα εθνική συμφωνία για το πανεπιστήμιο του μέλλοντος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Παπαστεργίου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαστεργίου: Ψηφιακή και καινοτόμα Ελλάδα το 2030 με στήριξη στην έρευνα

Η Ελλάδα παρουσίασε τις προοπτικές ενίσχυσης υποδομών και Τεχνητής Νοημοσύνης στη 90ή ΔΕΘ, με έμφαση σε σύγχρονα data centers και το AI Factory «PHAROS», ενισχύοντας τη θέση της στην ευρωπαϊκή ψηφιακή στρατηγική.
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης αφορά όλους μας

Ο Παύλος Μαρινάκης διαψεύδει ψευδές δημοσίευμα για τον Γιώργο Γεραπετρίτη, τονίζοντας την ανάγκη συστράτευσης όλων ενάντια στη διασπορά ψευδών ειδήσεων και τη στοχοποίηση προσώπων, για την προστασία της δημοκρατίας.
Ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Πρόταση για Εθνικό Ψηφιακό Σύστημα Διαφάνειας Τιμών

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει το «ΑΓΟΡΑ360º», εθνικό ψηφιακό σύστημα διαφάνειας τιμών και εποπτείας αγοράς με ΑΙ και ανοιχτά δεδομένα, επικρίνοντας την πλατφόρμα «PosoKanei» ως ανεπαρκή για ουσιαστική καταπολέμηση της ακρίβειας.
Νίκος Δένδιας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η «Ασπίδα του Αχιλλέα» ως εθνικό σύστημα διοίκησης και ελέγχου

Ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, μιλώντας στα «ΝΕΑ», αναφέρθηκε στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και τις προκλήσεις από Τουρκία και τουρκολιβυκό μνημόνιο, τονίζοντας πως η κύρωση του μνημονίου δεν έχει νομική ισχύ.
Δημήτρης Παπαστεργίου γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαστεργίου: Ραγδαία η ανάπτυξη στις οπτικές ίνες στην Ελλάδα

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε την αύξηση στην ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι, μέσω των προγραμμάτων Gigabit Voucher και Smart Readiness, δόθηκαν πάνω από 370.000 κουπόνια για ταχύτερο Ίντερνετ.
Τεχνητή Νοημοσύνη Χέρι
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να αναλάβει αγορές και πληρωμές

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει το χρηματοπιστωτικό τοπίο, με τις τράπεζες να σχεδιάζουν νέες διαδικασίες και τις πληρωμές να γίνονται χωρίς κάρτες χάρη σε αυτόνομους ψηφιακούς βοηθούς, όπως ανέδειξαν ειδικοί στο Fintech 5.0.