ΓΔ: 2639.95 0.13% Τζίρος: 296.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

ΑΠΘ: Νέα έδρα Τοπικής Αυτοδιοίκησης για έρευνα και εκπαίδευση

Στο ΑΠΘ ιδρύεται νέα έδρα Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο την ενίσχυση της έρευνας, της εκπαίδευσης και της συνεργασίας με τους δήμους και την κοινωνία.

Η νέα έδρα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που προκύπτει από τη συνεργασία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), στοχεύει στη σύνδεση του πανεπιστημίου με την κοινωνία και στην ανάδειξη του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη σύγχρονη Ελλάδα.

Η έδρα θα λειτουργεί ως ακαδημαϊκή και ερευνητική δομή ειδικού σκοπού, ενταγμένη στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. 

Η αποστολή της περιλαμβάνει την ανάπτυξη, υποστήριξη και προαγωγή της διδασκαλίας, της έρευνας και της τεκμηρίωσης σε ζητήματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη χωρική διακυβέρνηση και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Με διεπιστημονικό χαρακτήρα, η έδρα θα δραστηριοποιείται στα πεδία της χωροταξίας, του χωρικού σχεδιασμού, της δημόσιας διοίκησης, της θεσμικής οργάνωσης, της αστικής και περιβαλλοντικής πολιτικής, της ψηφιακής διακυβέρνησης και της κοινωνικής συνοχής.

Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, και ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Κυριάκος Αναστασιάδης, υπέγραψαν το μνημόνιο συνεργασίας για την ίδρυση και λειτουργία της έδρας με χρηματοδότηση από την ΠΕΔΚΜ. Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Συγκλήτου του ΑΠΘ.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι στόχος είναι η έδρα να αποτελέσει «κόμβο γνώσης, διαλόγου και τεκμηρίωσης», επισημαίνοντας πως μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες το πανεπιστήμιο παρέχει στους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια και δεξιότητες για τη σύγχρονη εποχή.

Αναφέρθηκε επίσης στις δυνατότητες που δημιουργούνται για μεταπτυχιακά και προγράμματα Δια Βίου Μάθησης, τα οποία θα καλύπτουν θέματα όπως ο χωρικός σχεδιασμός, η βιώσιμη ανάπτυξη, η δημόσια διοίκηση και η ψηφιακή διακυβέρνηση.

Η σημασία της πρωτοβουλίας για την Αυτοδιοίκηση

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η νέα δομή θα ενισχύσει τη διασύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με το ευρύτερο οικοσύστημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από την πλευρά του, ο κ. Καϊτεζίδης ευχαρίστησε τις Πρυτανικές Αρχές, υπογραμμίζοντας πως η απόφαση για την ίδρυση της έδρας ήταν ομόφωνη τόσο από την ΠΕΔΚΜ όσο και από τη Σύγκλητο. 

Όπως ανέφερε, «δείχνουμε ποια είναι η θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη σύγχρονη Ελλάδα», επισημαίνοντας ότι οι δήμοι οφείλουν να παρεμβαίνουν ενεργά σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα πέρα από την καθημερινότητα.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία, σημείωσε ότι στόχος είναι η έδρα να συμβάλει στη διαμόρφωση πόλεων ανθεκτικών και σωστά σχεδιασμένων, ικανών να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών.

Σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας, η ΠΕΔΚΜ θα χρηματοδοτεί την έδρα με ετήσιο ποσό 50.000 ευρώ για δέκα χρόνια, ενισχύοντας τη μακροχρόνια βιωσιμότητα και την επιστημονική της αποστολή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετανάστες και δημόσιες υπηρεσίες: Σοβαρά γλωσσικά εμπόδια στην επικοινωνία

Έρευνα του ευρωπαϊκού έργου DIALOGOS δείχνει ότι μετανάστες, ιδιαίτερα όσοι μιλούν γλώσσες μικρότερης διάδοσης, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας με δημόσιες υπηρεσίες.
Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης εξωτερικά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Πρόστιμα χρηματοδοτούν αναβάθμιση υγείας στο Παπανικολάου

Πόροι από πρόστιμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδότησαν την αναβάθμιση κλινικών του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», ενισχύοντας Α' Ορθοπαιδική, ΩΡΛ και Β' ΜΕΘ με νέο εξοπλισμό ύψους 262.000 ευρώ.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όψη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Βραδιά μνήμης για τον Χρυσόστομο Σταμούλη στη Θεολογική ΑΠΘ

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2026, η Θεολογική Σχολή ΑΠΘ τιμά τη μνήμη του καθηγητή Χρυσόστομου Σταμούλη με ειδική εκδήλωση, μνείες και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, επισημαίνοντας το έργο και τον ανθρώπινο χαρακτήρα του.
Θεσσαλονίκη πολυκατοικίες άποψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Νέες προσλήψεις στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης

Είκοσι νέοι υπάλληλοι ανέλαβαν καθήκοντα σε κρίσιμες υπηρεσίες της ΑΔΜΘ, καλύπτοντας ελλείψεις σε Θεσσαλονίκη και άλλους νομούς. Ο Γρ. Γαλαμάτης τόνισε τη σημασία βελτίωσης της ποιότητας και της ταχύτητας εξυπηρέτησης.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέθανε η ομότιμη καθηγήτρια Βιολογίας ΑΠΘ Στυλιανή Κοκκίνη

Απεβίωσε η ομότιμη καθηγήτρια Βιολογίας ΑΠΘ, Στυλιανή Κοκκίνη, πρωτοπόρος στη Συστηματική Βοτανική. Το Τμήμα Βιολογίας πενθεί για την απώλεια και τιμά την προσφορά και το έργο της στους τομείς της χημειοταξινόμησης και εθνοβοτανικής.
Διάδρομος νοσοκομείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Β' ΩΡΛ ΑΠΘ και Ίδρυμα Παπαγεωργίου σε δράση στη Σκύρο

Η Β’ ΩΡΛ Κλινική ΑΠΘ του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, με το Ίδρυμα Παπαγεωργίου, οργανώνει στη Σκύρο (18-20/9) δωρεάν εξετάσεις, ενημέρωση και εκπαίδευση για ΩΡΛ θέματα, με δράσεις πρόληψης και επίδειξη πρώτων βοηθειών.