ΓΔ: 2483.42 -1.14% Τζίρος: 65.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:05:34
Νίκος Χαρδαλιάς ομιλία

Ν. Χαρδαλιάς: Απολογισμός έργου και σχεδιασμός «Αττική 2030» έως το 2028

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσιάζει στο Ωδείο Αθηνών (Τρίτη 14/7, 18:00) τον απολογισμό των 30 μηνών και το στρατηγικό σχέδιο 2028, με 300+1 έργα και 50+1 παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 2,56 δισ. ευρώ.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς θα παρουσιάσει το απόγευμα της Τρίτης (14/7, στις 6 μ.μ.) στο Ωδείο Αθηνών τον απολογισμό των πρώτων 30 μηνών της θητείας του, καθώς και τον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας έως το τέλος του 2028. Η εκδήλωση εντάσσεται στη δέσμευσή του για διαρκή λογοδοσία προς τους πολίτες.

Ο απολογισμός περιλαμβάνει ένα σχέδιο 300+1 έργων και 50+1 παρεμβάσεων, συνολικού προϋπολογισμού 2,563 δισ. ευρώ, με αποτύπωμα σε όλους τους 66 Δήμους της Αττικής.

Με κεντρικό μήνυμα «Λογαριασμός ευθύνης στους πολίτες της Αττικής», ο περιφερειάρχης θα παρουσιάσει το έργο που έχει ολοκληρωθεί ή βρίσκεται σε εξέλιξη, την πρόοδο των δεσμεύσεων που ανέλαβε απέναντι στους πολίτες και τα επόμενα βήματα για τη συνέχεια της θητείας του.

Στην κεντρική σκηνή θα τον πλαισιώνουν οι 51 περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξής του, υπογραμμίζοντας τον συλλογικό χαρακτήρα της προσπάθειας και τη συμβολή της διοικητικής ομάδας στο έργο της Περιφέρειας.

Στην εκδήλωση αναμένεται να παραστούν ο πρωθυπουργός, οι δήμαρχοι όλων των Δήμων της Αττικής, υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, της επιχειρηματικής κοινότητας, των επιμελητηρίων, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών.

Για την καλύτερη οργάνωση της παρουσίασης έχουν τοποθετηθεί γιγαντοοθόνες εντός και εκτός του Ωδείου Αθηνών, προκειμένου οι παρευρισκόμενοι να παρακολουθήσουν την ομιλία, τα στοιχεία, τους χάρτες και το οπτικοακουστικό υλικό που συνοδεύουν τον απολογισμό.

Το πρόγραμμα των 300+1 έργων

Κεντρικό σημείο της παρουσίασης θα αποτελέσει η πορεία του προγράμματος των 300+1 έργων και των 50+1 παρεμβάσεων, συνολικού προϋπολογισμού 2,563 δισ. ευρώ, που καλύπτουν το σύνολο της Αττικής με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2028.

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στα έργα που υλοποιούνται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά τη συνολική εικόνα των παρεμβάσεων της Περιφέρειας στο Λεκανοπέδιο.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς θα αναδείξει τη νέα φιλοσοφία λειτουργίας που εφαρμόζεται στην Περιφέρεια, με έμφαση στη μετάβαση από την εξαγγελία στην εκτέλεση, την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, τα σαφή χρονοδιαγράμματα και τα μετρήσιμα αποτελέσματα.

Οι τρεις κρίσιμοι άξονες

Ξεχωριστό κεφάλαιο της παρουσίασης θα αποτελέσουν οι παρεμβάσεις που σχετίζονται με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας, το περιβάλλον και την οδική ασφάλεια. Σε αυτούς τους τρεις άξονες εντάσσονται 171 έργα, δηλαδή το 58,8% του συνολικού σχεδιασμού.

Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται 64 έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, 76 έργα ενίσχυσης του πρασίνου και των αστικών υποδομών και 31 έργα οδικής ασφάλειας.

Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 508 εκατ. ευρώ, αφορούν και παρεμβάσεις σε 448 ρέματα μήκους 880 χιλιομέτρων.

Στον τομέα του περιβάλλοντος και της καθημερινότητας περιλαμβάνονται παρεμβάσεις στα μεγάλα μητροπολιτικά πάρκα, δράσεις βιώσιμης κινητικότητας και ενεργειακής αναβάθμισης σχολείων. Για την οδική ασφάλεια, θα παρουσιαστούν έργα που αφορούν το οδικό δίκτυο, τις οδογέφυρες, τις διαβάσεις και τα συστήματα φωτισμού και ασφαλείας.

Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν την Αττική

Έμφαση θα δοθεί στα 21 έργα μείζονος σημασίας και μητροπολιτικού χαρακτήρα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 924 εκατ. ευρώ. Τα έργα αυτά επηρεάζουν τη λειτουργία, την ανθεκτικότητα και την αναπτυξιακή προοπτική της Αττικής.

Κορυφαίο μεταξύ αυτών είναι το νέο Μητροπολιτικό Πάρκο «Αέναον» στον Φαληρικό Όρμο, έκτασης 541 στρεμμάτων, μία από τις μεγαλύτερες αστικές αναπλάσεις στη Μεσόγειο.

Παράλληλα, θα παρουσιαστούν δράσεις κοινωνικής πολιτικής, έργα πολιτισμού και αθλητισμού, παρεμβάσεις για τη διαχείριση αποβλήτων και προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας μέσω ευρωπαϊκών πόρων.

Από τον απολογισμό στην «Αττική 2030»

Η ομιλία του Περιφερειάρχη θα έχει και θεσμικό χαρακτήρα, καθώς θα αναφερθεί στον μελλοντικό ρόλο των Περιφερειών και στην ανάγκη για ένα ουσιαστικό μητροπολιτικό μοντέλο διακυβέρνησης με σαφείς αρμοδιότητες και εξασφαλισμένους πόρους.

Με την εκδήλωση αυτή, ο Νίκος Χαρδαλιάς σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του πρώτου μισού της θητείας του και την έναρξη της επόμενης φάσης υλοποίησης του σχεδίου «Αττική 2030», που στοχεύει στον συνολικό μετασχηματισμό της Περιφέρειας τα επόμενα χρόνια.

Το πολιτικό μήνυμα της βραδιάς θα επικεντρωθεί στις έννοιες της συνέπειας, της συνέχειας και της λογοδοσίας, καθώς, όπως έχει επισημάνει ο περιφερειάρχης, η αξιοπιστία μιας διοίκησης κρίνεται από την ικανότητά της να ολοκληρώνει τις δεσμεύσεις της προς τους πολίτες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Χαρδαλιάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανακοίνωση περιφερειάρχη Αττικής για εμπρηστική επίθεση στη Θεσσαλονίκη

Με συγκλονιστική ανάρτηση, ο Νίκος Χαρδαλιάς εξέφρασε την αγανάκτησή του για την εμπρηστική επίθεση στη Θεσσαλονίκη, που στέρησε τη ζωή της μητέρας της Αφροδίτης Νέστορα και έστειλε τα συλλυπητήριά του δημόσια.
Κώστας Μπακογιάννης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπακογιάννης: Καταδικάζω την επίθεση σε βάρος του Νίκου Χαρδαλιά

Ο Κώστας Μπακογιάννης καταδίκασε μέσω facebook τη στοχοποίηση ανθρώπων και οικογενειών, με αφορμή συνθήματα έξω από το σπίτι του Νίκου Χαρδαλιά, τονίζοντας πως τέτοιες ενέργειες δεν έχουν θέση στη δημοκρατία.
Παύλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Η ιστορία των προσφυγικών ως παράδειγμα παθογενειών στην Ελλάδα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, καταδίκασε την επίθεση στο σπίτι του Ν. Χαρδαλιά, καλώντας σε άμεση σύλληψη των δραστών. Τόνισε τη σημασία της εκκένωσης των προσφυγικών καταλήψεων και της αξιοποίησης των χώρων υπέρ των πολιτών.
Άδεια σχολική τάξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με μαθητική φωτογραφία οι ευχές Χαρδαλιά για τις πανελλήνιες

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, με αφορμή τις Πανελλήνιες, μοιράστηκε φωτογραφία του από τα σχολικά χρόνια, ενθαρρύνοντας τους μαθητές να συνεχίζουν να ονειρεύονται, όπως το 18χρονο παιδί που φοράει φλάι τζάκετ και χαμογελάει πονηρά.
Νίκος Χαρδαλιάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Χαρδαλιάς: Στόχος μου ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη την Αττική

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε στη Today Press ότι στόχος του είναι η ισόρροπη ανάπτυξη στην Αττική, χωρίς να μείνει κανένας δήμος πίσω. Παρουσίασε το πλάνο 300+1 έργων και ανέδειξε το Final Four ως μοναδική ευκαιρία για την Αθήνα.