ΓΔ: 2706.65 0.15% Τζίρος: 245.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο

Κ. Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση ενοχλείται από τις τεκμηριωμένες προτάσεις ΠΑΣΟΚ

Ο εκπρόσωπος τύπου, Κώστας Τσουκαλάς, υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ κοστολογεί τις προτάσεις του, σε αντίθεση με την κυβέρνηση. Για την 13η σύνταξη ανέφερε πως το καθαρό επιπλέον κόστος είναι 420 εκατ., ενώ για το ΕΚΑΣ είναι 540 εκατ. ευρώ το έτος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις προτάσεις του κόμματος, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε κάποιους οι οποίοι εξαγγέλλουν χωρίς να κοστολογούν. Εμείς κοστολογούμε μόλις εξαγγείλουμε και αυτή είναι η διαφορά». 

Όπως σημείωσε σε τηλεοπτική του παρουσία στο Open, η κυβέρνηση ενοχλείται επειδή οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ είναι κοστολογημένες και τεκμηριωμένες.

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την 13η σύνταξη, ο κ. Τσουκαλάς εξήγησε ότι το κόστος της πρώτης δόσης τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης ανέρχεται σε 840 εκατ. ευρώ, ενώ την τρίτη χρονιά προβλέπεται αντίστοιχο ποσό. 

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, ένα μέρος αυτών των χρημάτων δίνεται ήδη από την κυβέρνηση με τα 300 ευρώ τον μήνα, γεγονός που μειώνει την επιβάρυνση του προϋπολογισμού στα 420 εκατ. ευρώ για την πρώτη χρονιά.

Επιπλέον, ανέφερε ότι «540 εκατ. είναι το κόστος επαναφοράς του ΕΚΑΣ σε 380.000 χαμηλοσυνταξιούχους που ζουν σήμερα με 400 ευρώ και δεν βγάζουν ούτε τις δέκα ημέρες». 

Όπως πρόσθεσε, το συνολικό κόστος μοιράζεται ανά διετία, με την πρώτη δόση να είναι μικρότερη καθώς ενσωματώνει ήδη υπάρχουσες παροχές.

Ο κ. Τσουκαλάς υπενθύμισε ότι «το 2019, όταν ο πρωθυπουργός είχε τάξει ότι θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου, δεν το είχε κοστολογήσει και δεν τον κατήργησε αφού δεν το είχε κοστολογήσει». 

Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ «μιλά τεκμηριωμένα» και αυτό ενοχλεί την κυβέρνηση, ενώ απευθυνόμενος στην εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Αλεξάνδρα Σδούκου, ζήτησε να μάθει ποιο είναι το κόστος της παρέμβασης για τις συντάξεις χηρείας, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως εξαγγέλλει χωρίς κοστολόγηση.

Σχολίασε ακόμη ότι, ενώ το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε αντιμέτωπο με αμφισβήτηση για τη ρεαλιστικότητα των προτάσεών του, «η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να δώσει 13η εθνική σύνταξη». 

Όπως είπε, «οι ίδιοι που κατηγορούν εκείνους που προτείνουν κάτι, για να διασφαλιστούν πάνω στον πανικό τους, έρχονται και δίνουν δημοσιεύματα τα οποία μοιάζουν περίπου, σε κονδύλι και κόστος, με αυτό που λένε και εκείνοι που φαίνονται ανεύθυνοι κατά τη γνώμη τους». Κατηγόρησε δε τη ΝΔ ότι κάνει «μαγειρέματα» στα επιχειρήματά της.

Φορολογία μερισμάτων και ελεύθεροι επαγγελματίες

Αναφορικά με τα μερίσματα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι «η χώρα μας έχει τον χαμηλότερο συντελεστή φορολογίας στα μερίσματα», υπενθυμίζοντας πως από 15% μειώθηκε σε 10% επί κυβέρνησης Τσίπρα και σε 5% επί κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Το ΠΑΣΟΚ, όπως είπε, προτείνει «όταν υπάρχουν μερίσματα άνω των 100.000 ευρώ, ο φόρος να επανέλθει στο 10%, όχι όμως στα μικρότερα μερίσματα των 10, 20 ή 30 χιλιάδων».

Παράλληλα, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «ενώ δεν το είχε στο πρόγραμμά της, φορολόγησε 300.000 ελεύθερους επαγγελματίες από 1.700 έως 13.500 ευρώ με τεκμαρτή φορολόγηση», την ώρα που, όπως υποστήριξε, «η μεγάλη φοροδιαφυγή κάνει πάρτι».

Αναφορές στα ελληνοτουρκικά

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Τσουκαλάς χαρακτήρισε ως «ελάχιστο» το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο casus belli ως ιστορική ανορθογραφία. «Είναι απειλή πολέμου το casus belli. Είναι προσβολή στα κυριαρχικά δικαιώματα. Σκοπεύει η κυβέρνηση να κάνει κάτι;», διερωτήθηκε.

Τέλος, επανέλαβε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να τεθεί το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα, ενώ σχολίασε ότι «ο πρωθυπουργός πήγε στην Άγκυρα και έφαγε τρία γκολ», ασκώντας εκ νέου κριτική στη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Συλλυπητήρια για τον θάνατο του Γ. Ραυτόπουλου

Το ΠΑΣΟΚ αποχαιρετά τον Γιώργο Ραυτόπουλο, ιδρυτικό στέλεχος και αγωνιστή του εργατικού κινήματος, που υπηρέτησε ως ευρωβουλευτής και μέλος κορυφαίων οργάνων. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.
Ολυμπία Τελιγιορίδου Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο ΠΑΣΟΚ εντάχθηκαν Τελιγιορίδου και Αβραμάκης, πρώην βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ

Στο ΠΑΣΟΚ εντάσσονται η Ολυμπία Τελιγιορίδου και ο Λευτέρης Αβραμάκης, πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από συνάντηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από το Κίνημα.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Ο Γεωργιάδης διαπρέπει στο υποκριτικό ταλέντο, όχι ως υπουργός

Ο Κώστας Τσουκαλάς σχολιάζει δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη για «συγκλονιστική ευημερία», κατηγορώντας την κυβέρνηση για απώλεια αγοραστικής δύναμης και έλλειψη κοινωνικής ενσυναίσθησης, τονίζοντας πως μόνο το ΠΑΣΟΚ εγγυάται πολιτική αλλαγή.
Κυριάκος Μητσοτάκης υπουργικό συμβούλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Τα μέτρα δεν είναι προεκλογικά, δεν ξεπέρασα τα όρια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στη ΔΕΘ πως το πακέτο στήριξης δεν είναι προεκλογικό και τόνισε ότι διαφέρει από το 2003, καθώς σήμερα το πολιτικό σκηνικό και οι ψηφοφόροι είναι πιο ώριμοι και έμπειροι.
Νίκος Ανδρουλάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ μπροστά για νέα αλλαγή, χωρίς εξαρτήσεις

Από το Ηράκλειο, ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε την ανάγκη νέας πολιτικής αλλαγής και αναφέρθηκε στη συμβολή του ΠΑΣΟΚ στη μεταπολιτευτική Ελλάδα, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για το αυξημένο κόστος ζωής.