ΓΔ: 2601.6 -0.26% Τζίρος: 34.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:42:35
Βουλή των Ελλήνων

Πάνω από τους μισούς Έλληνες έπαιξαν τυχερά παιχνίδια το 2025

Η έκθεση της ΕΕΕΠ για το 2025 αποκαλύπτει υψηλή συμμετοχή Ελλήνων σε τυχερά παιχνίδια, με 54,5% να δηλώνουν συμμετοχή σε νόμιμα δίκτυα, ενώ εξετάζει και τα μη αδειοδοτημένα παιχνίδια. Η έκθεση κατατέθηκε στη Βουλή.

Η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) παρουσίασε την ετήσια έκθεσή της για το 2025, με εντυπωσιακά ευρήματα σχετικά με τη συμμετοχή των παικτών σε μη αδειοδοτημένα τυχερά παίγνια, τα ποσά που διακινήθηκαν και τις ηλικιακές ομάδες που συμμετείχαν.

Σύμφωνα με την Έκθεση, πάνω από τους μισούς Έλληνες πολίτες (54,50%) δήλωσαν ότι έλαβαν μέρος σε τουλάχιστον ένα τυχερό παιχνίδι το 2025, γεγονός που αποτυπώνει τη μεγάλη διείσδυση του κλάδου στην κοινωνία.

Η έκθεση παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Νικήτα Κακλαμάνη, από τον πρόεδρο της ΕΕΕΠ, Αντώνη Βαρθολομαίο, και θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Στρατηγικές προτεραιότητες και τεχνολογικός εκσυγχρονισμός

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και των δεδομένων για την ενίσχυση της εποπτικής και ελεγκτικής λειτουργίας της ΕΕΕΠ. Όπως ανέφερε, «το 2025 υπήρξε έτος στρατηγικής προετοιμασίας για την επόμενη ημέρα», ενώ ο σχεδιασμός για την περίοδο 2026-2030 αποτυπώνει τη φιλοδοξία της Αρχής να ενισχύσει περαιτέρω τον θεσμικό της ρόλο.

Η Έκθεση αναδεικνύει τη σταθερή επιδίωξη της ΕΕΕΠ να λειτουργεί ως σύγχρονος, αξιόπιστος και αποτελεσματικός ρυθμιστής, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ασφαλούς, διαφανούς και βιώσιμου περιβάλλοντος διεξαγωγής παιγνίων. Παράλληλα, υπογραμμίζεται η σημασία της διαφάνειας και της λογοδοσίας ως θεμελιωδών αρχών λειτουργίας της Επιτροπής.

Οικονομικά στοιχεία και προφίλ παικτών

Ο κ. Βαρθολομαίος ενημέρωσε τον πρόεδρο της Βουλής ότι το συνολικό ποσό που παίχτηκε σε μη αδειοδοτημένα τυχερά παίγνια το 2025 ανήλθε σε 1,8 δισ. ευρώ, με το μέσο ποσό ανά παίκτη να φθάνει τα 2.027 ευρώ. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι το 49,7% των παικτών αυτής της κατηγορίας ανήκει σε ηλικίες έως 44 ετών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ηλικιακές ομάδες 18-24, 25-34 και 45-54 ετών εμφανίζουν υψηλότερη συμμετοχή σε σχέση με την αντιπροσώπευσή τους στον γενικό πληθυσμό, με ποσοστά 9,7%, 19,1% και 20,1% αντίστοιχα.

Έμφαση στην προστασία των παικτών

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, εξήρε τον ρόλο της ΕΕΕΠ στη ρύθμιση, εποπτεία και έλεγχο της αγοράς παιγνίων, δίνοντας έμφαση στη μέριμνα για την προστασία των παικτών, ειδικά των ανήλικων και των ευάλωτων ομάδων, καθώς και στην εξασφάλιση της ορθής απόδοσης των δημοσίων εσόδων.

Η ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στα τυχερά παιχνίδια είναι οι νέοι 18-34 ετών, με ποσοστό 58%. Ο κ. Κακλαμάνης θα διαβιβάσει την Έκθεση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για περαιτέρω ανάλυση των ευρημάτων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, από πλευράς ΕΕΕΠ, ο γενικός διευθυντής Αντώνης Αλεξίου και ο διευθυντής Δημήτρης Παπαδόπουλος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζωή Κωνσταντοπούλου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Με θράσος εξυπηρετείτε συμφέροντα ενώ καίγεται η χώρα

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε στη Βουλή κρυφές διατάξεις σε νομοσχέδιο του Υπ. Δικαιοσύνης, έθεσε ζήτημα ευθυνών για τις πυρκαγιές και καταλόγισε στη ΝΔ προσπάθεια περιορισμού δικαιωμάτων με τη στήριξη πρώην βουλευτών άλλων κομμάτων.
Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σιγή ενός λεπτού στη Βουλή για τους τρεις πυροσβέστες Ρεθύμνου-Γυθείου

Η Βουλή τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των τριών πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους στο Ρέθυμνο και το Γύθειο. Τιμήθηκε η αυτοθυσία και ο αγώνας τους για την προστασία ζωών και περιουσιών απέναντι στη φωτιά.
Ιωάννης Μπούγας στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίστηκε το ν/σ για SLAPPs - Από τις πρώτες χώρες η Ελλάδα

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την προστασία από στρατηγικές αγωγές SLAPP, με στήριξη της ΝΔ. ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας καταψήφισαν. Επιφυλάχθηκαν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και Νίκη.
Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

DB Engineering: Τεχνικός σύμβουλος στη Σιδηρόδρομοι Ελλάδος και η συνεργασία

Ο Χρ. Παληός εξήγησε στη Βουλή τη σημασία της συνεργασίας Σιδηροδρόμων Ελλάδος με τη Deutsche Bank E&C για πενταετή επιχειρησιακή υποστήριξη και μεταφορά τεχνογνωσίας, τονίζοντας τον στόχο για σύγχρονη οργάνωση και ασφαλή λειτουργία.
Νίκος Ανδρουλάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μιχ. Χουρδάκης εντάσσεται στην ΚΟ ΠΑΣΟΚ - Ενώνουμε δυνάμεις για αλλαγή

Ο βουλευτής Μιχάλης Χουρδάκης εντάχθηκε στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μετά από συνάντηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο κ. Ανδρουλάκης τον καλωσόρισε και τόνισε την ανάγκη πολιτικής αλλαγής ενόψει εκλογών.
Ντόρα Μπακογιάννη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντ. Μπακογιάννη: «Παρών» στην εξαετή θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας

Η Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής της ΝΔ και μέλος της επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, ψήφισε «παρών» στην πρόταση για εξαετή θητεία ΠτΔ, καθώς στηρίζει τη διατήρηση του άρθρου 30 ως έχει.