ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Επιχειρηματική χειραψία συμφωνίας
Credit: Shutterstock

Υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών ενώνουν δυνάμεις

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Χάρης Θεοχάρης και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γιάννης Μπρατάκος υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, της ανταγωνιστικότητας και των εξαγωγών της ελληνικής οικονομίας.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Χάρης Θεοχάρης, και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας στο υπουργείο Εξωτερικών, με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και της επιχειρηματικής εξωστρέφειας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το Μνημόνιο αποσκοπεί στη διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου δράσεων για τη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης της χώρας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές.

 Παράλληλα, επιδιώκεται η ανάπτυξη εξειδικευμένων δεξιοτήτων που θα υποστηρίξουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την καινοτομία.

Κατά την υπογραφή, ο κ. Θεοχάρης δήλωσε: «Θεωρώ εξόχως σημαντικό το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράψαμε σήμερα με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών. Διότι επιβεβαιώνουμε στην πράξη ότι η Ελλάδα προοδεύει, η Ελλάδα καινοτομεί, η Ελλάδα διεκδικεί το μερίδιο που της αξίζει στον διεθνή στίβο της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων...»

Ο υφυπουργός τόνισε τη σημασία της συνεργασίας όλων των θεσμικών φορέων για την προώθηση της οικονομικής εξωστρέφειας και υπογράμμισε ότι το νέο Μνημόνιο ανεβάζει τη σχέση ΥΠΕΞ και ΕΒΕΑ σε ανώτερο επίπεδο, με συγκεκριμένες και στοχευμένες δράσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις νεοφυείς επιχειρήσεις, τονίζοντας την πρόθεση αξιοποίησης κάθε ευκαιρίας προβολής και προσέλκυσης κεφαλαίων για τις ελληνικές startup.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, επισήμανε: «Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με το υπουργείο Εξωτερικών σηματοδοτεί την έναρξη μιας πιο στενής και οργανωμένης συνεργασίας προς όφελος της ελληνικής επιχειρηματικότητας...»

Ο κ. Μπρατάκος πρόσθεσε ότι το ΕΒΕΑ θα εργαστεί συστηματικά, ώστε η συμφωνία να μετατραπεί σε συγκεκριμένες δράσεις και ουσιαστική υποστήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις διεθνείς αγορές, επιδιώκοντας να δημιουργούνται διαρκώς νέες ευκαιρίες για τις ελληνικές εταιρείες.

Κύριοι άξονες της συνεργασίας

Η συνεργασία ΥΠΕΞ και ΕΒΕΑ περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών με έμφαση στους εξής τομείς:

Δικτύωση και επιχειρηματικές αποστολές: Συνδιοργάνωση επιχειρηματικών φόρουμ, αποστολών, B2B συναντήσεων και επενδυτικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αξιοποίηση του Διπλωματικού Δικτύου: Συνεργασία με τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) και τις Ελληνικές Διπλωματικές Αρχές για τη στήριξη των μελών του ΕΒΕΑ και τη διερεύνηση νέων αγορών.

Στήριξη της καινοτομίας και των startups: Προβολή των νεοφυών επιχειρήσεων της Θερμοκοιτίδας/Επιταχυντή του ΕΒΕΑ (Θ.Ε.Α.) και σύνδεση του ελληνικού τεχνολογικού οικοσυστήματος με διεθνείς επενδυτές και επιταχυντές.

Ανταλλαγή τεχνογνωσίας και μελέτες: Εκπόνηση ερευνών για αγορές-στόχους και αμφίδρομη ενημέρωση για διεθνείς εμπορικές εξελίξεις.

Εκπαίδευση στελεχών: Διοργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων για μελλοντικούς διπλωμάτες και στελέχη επιχειρήσεων.

Προσέλκυση επενδύσεων: Κοινές δράσεις για την ανάδειξη της Ελλάδας ως ελκυστικού και ασφαλούς επενδυτικού προορισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λούλα ντα Σίλβα προφίλ
ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία: Ανακαλείται ο πρέσβης από Αργεντινή λόγω δηλώσεων Μιλέι

Η Βραζιλία ανακάλεσε τον πρέσβη της από την Αργεντινή για διαβουλεύσεις, μετά τις προσβλητικές δηλώσεις του Μιλέι κατά του Λούλα και δικαστών της Βραζιλίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Όλυμπος κορυφή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Όλυμπος στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO: Οικουμενικό σύμβολο

Ο Όλυμπος εγγράφηκε επίσημα στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αναγνωρίζοντας τη μοναδική φυσική και πολιτιστική του αξία. Αυτή είναι η 21η καταχώρηση της Ελλάδας στη λίστα και η τρίτη τα τελευταία τρία χρόνια.
Drones μάχης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Ανησυχία για τις επαναλαμβανόμενες εισβολές drone στη Ρουμανία

Το ΥΠΕΞ εκφράζει ανησυχία για τις συνεχόμενες παραβάσεις με drones στον εναέριο χώρο της Ρουμανίας, τονίζοντας πως τέτοιες ενέργειες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Δηλώνει πλήρη αλληλεγγύη στη Ρουμανία ως εταίρο σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Πινακίδα στην Τεχεράνη
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη καταδικάζει ουκρανική επίθεση σε ιρανικό πλοίο στην Κασπία Θάλασσα

Το Ιράν καταδίκασε ουκρανική επίθεση σε ιρανικό εμπορικό πλοίο στην Κασπία, που προκάλεσε έκρηξη με έναν νεκρό και έναν τραυματία. Η Τεχεράνη έκανε λόγο για «επιθετική ενέργεια», δεσμευόμενη να προστατεύσει τα συμφέροντά της.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Καταδίκη της ρωσικής επίθεσης στο Σλοβιάνσκ από την Ελλάδα

Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα τη ρωσική επίθεση στο Προξενείο της Λετονίας στο Σλοβιάνσκ, που προκάλεσε θύματα. Εκφράζει αλληλεγγύη σε Λετονία και Ουκρανία και συμπαράσταση στις οικογένειες των πληγέντων.