ΓΔ: 2615.07 0.25% Τζίρος: 239.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Γυναίκα CEO σε γραφείο
Φώτο: Shutterstock

Μνημόνιο συνεργασίας για ισότητα στην εργασία και γυναικεία επιχειρηματικότητα

Υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση της ισότητας στην εργασία, τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και τη στήριξη γυναικών που έχουν βιώσει έμφυλη βία.

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, μέσω της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και ο Οργανισμός Γυναικείας Επιχειρηματικότητας και Ηγεσίας (ΟΓΕΗ), με στόχο την προώθηση της ισότητας στην εργασία, την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το μνημόνιο υπέγραψαν η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, αρμόδια για θέματα Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Έλενα Ράπτη, και η πρόεδρος του ΟΓΕΗ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου.

Η συνεργασία προβλέπει κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες για την προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, την ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών σε θέσεις ευθύνης και ηγεσίας, καθώς και τη γεφύρωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος. 

Παράλληλα, δίνεται έμφαση στη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, την εκπόνηση μελετών και ερευνητικών δράσεων, καθώς και την ανάπτυξη προγραμμάτων κατάρτισης και ενίσχυσης δεξιοτήτων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η επαγγελματική ενδυνάμωση και επανένταξη γυναικών που έχουν υποστεί έμφυλη ή ενδοοικογενειακή βία, με στόχο τη δημιουργία ευκαιριών οικονομικής ανεξαρτησίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Το μνημόνιο έχει διάρκεια δύο ετών, με δυνατότητα ανανέωσης, και λειτουργεί ως πλαίσιο για την υλοποίηση κοινών δράσεων χωρίς να δημιουργεί οικονομικές υποχρεώσεις για τα συμβαλλόμενα μέρη.

Δηλώσεις της υφυπουργού Έλενας Ράπτη

Όπως ανέφερε η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, Έλενα Ράπτη: «Η ισότητα δεν εξαντλείται στη νομοθεσία. Κατακτάται καθημερινά, όταν οι γυναίκες έχουν πραγματικές ευκαιρίες να εργαστούν, να επιχειρήσουν, να καινοτομήσουν και να αναλάβουν θέσεις ευθύνης. 

Με το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφουμε σήμερα με τον Οργανισμό Γυναικείας Επιχειρηματικότητας και Ηγεσίας ενώνουμε δυνάμεις, ώστε να δημιουργήσουμε περισσότερες ευκαιρίες για τις γυναίκες και να ενισχύσουμε την οικονομική τους αυτονομία».

Η υφυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της στήριξης των γυναικών που έχουν βιώσει έμφυλη ή ενδοοικογενειακή βία, επισημαίνοντας ότι «η εργασιακή αποκατάσταση και η οικονομική ανεξαρτησία αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για να μπορέσουν να κάνουν μια νέα αρχή με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση».

Η θέση της προέδρου του ΟΓΕΗ Σοφίας Κουνενάκη Εφραίμογλου

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΟΓΕΗ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, δήλωσε: «Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας σηματοδοτεί την έναρξη μιας ουσιαστικής συνεργασίας, με κοινό στόχο την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, την προώθηση της ισότητας των ευκαιριών και την ενδυνάμωση της συμμετοχής των γυναικών στην οικονομική και κοινωνική ζωή».

Η ίδια τόνισε ότι ο ΟΓΕΗ, ως πανελλαδικός οργανισμός που συγκροτείται από κορυφαίους επιχειρηματικούς φορείς, αξιοποιεί τη συλλογική εμπειρία και τεχνογνωσία των μελών του για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών που ενισχύουν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και τη γυναικεία ηγεσία.

 «Πιστεύουμε ότι η ενδυνάμωση των γυναικών αποτελεί προϋπόθεση για μια ανταγωνιστική, καινοτόμο και ανθεκτική ελληνική οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος του ΟΓΕΗ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία με το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα οδηγήσει σε ουσιαστικές δράσεις που θα δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες για τις γυναίκες και θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φορτωμένο εμπορευματοκιβώτιο πλοίο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα αυξάνει τις εξαγωγές και ξεπερνάει Ευρωπαίους ανταγωνιστές

Η εξωστρέφεια είναι κρίσιμη για την ελληνική οικονομία. Παρά τις γεωπολιτικές πιέσεις, νέα μελέτη της Εθνικής Τράπεζας δείχνει ότι οι ελληνικές εξαγωγές κερδίζουν έναντι των ανταγωνιστών, με ανάλυση που αποκαλύπτει τα σημεία ανάπτυξης.
Ράφια σούπερ μάρκετ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενισχύεται η εθνική πρωτοβουλία για χαμηλότερες τιμές στα ράφια

Η εθνική πρωτοβουλία για χαμηλότερες τιμές στα βασικά είδη ισχυροποιείται, με 686 επώνυμα προϊόντα από 55 εταιρείες να συμμετέχουν ήδη. Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ μειώθηκαν τον Ιούλιο για πρώτη φορά έπειτα από 7 μήνες αυξήσεων.
Βιομηχανική εγκατάσταση από ψηλά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΒΕ: Θετικό το άνοιγμα της Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας

Ο ΣΒΕ χαιρετίζει ως θετική την επανενεργοποίηση της Επιτροπής Βιομηχανίας, υπογραμμίζοντας όμως την ανάγκη για εθνικό σχέδιο που θα τοποθετήσει τη βιομηχανία στο επίκεντρο της ανάπτυξης, με έμφαση σε επενδύσεις, υποδομές και καινοτομία.
Τάκης Θεοδωρικάκος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΠ προς Θεοδωρικάκο: Τα αιτήματα για φόρους, κόστος εργασίας και ρευστότητα ενόψει ΔΕΘ

Το ΕΒΕΠ ζήτησε από το ΥΠΑΝ μείωσης φορολογίας, περαιτέρω μείωση μη μισθολογικού κόστους και δράσεις για ενίσχυση ρευστότητας σε νοικοκυριά-επιχειρήσεις, ενόψει της ΔΕΘ.
Μέλη ΕΣΑ και Δημήτρης Μαρκόπουλος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προτάσεις ΕΣΑ προς ΥΠΟΙΚ για στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων

10 προτάσεις υπέβαλε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών στο ΥΠΟΙΚ για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εστιάζοντας σε φορολογία, επαγγελματική στέγη σε συνάντηση με τον υφυπουργό Δ. Μαρκόπουλο.