ΓΔ: 2623.25 0.38% Τζίρος: 234.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Παύλος Μαρινάκης ομιλία

Μαρινάκης: Δεν θα υποκύψουμε στην τρομοκρατία, οι ένοχοι στη Δικαιοσύνη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, καταδίκασε τη δολοφονική επίθεση στη Θεσσαλονίκη και παρουσίασε μέτρα για συντάξεις χηρείας, αγροτικές ενισχύσεις, IRIS και Υγεία.

Με αναφορά στη δολοφονική επίθεση στη Θεσσαλονίκη κατά τριών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. 

Ο ίδιος εξέφρασε τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης στην οικογένεια της Βάγιας Νέστορα, τονίζοντας ότι πρόκειται για «μια άνανδρη πράξη από ακραίους εκφραστές βίας» και διαβεβαίωσε πως «η τρομοκρατία δεν θα νικήσει».

Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις Αρχές και εκτίμησε πως οι έρευνες θα οδηγήσουν σύντομα στον εντοπισμό των φυσικών και ηθικών αυτουργών. 

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για πολιτική υπευθυνότητα, υπογραμμίζοντας πως «όσο σημαντικό είναι να βγαίνουν οι κουκούλες, τόση αξία έχει να πέφτουν οι μάσκες».

Νομοθετικές πρωτοβουλίες και κοινωνικά μέτρα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι κατατίθεται νομοθετική ρύθμιση για την οριστική κατάργηση της περικοπής των συντάξεων χηρείας μετά την τριετία, την απαλλαγή των δικαιούχων από αναδρομικές επιβαρύνσεις και τη διατήρηση της καταβολής δύο εθνικών συντάξεων όπου προβλέπεται. Η πρωτοβουλία αυτή, όπως είπε, αποκαθιστά μια σημαντική αδικία εις βάρος χιλιάδων συνταξιούχων.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι πληρωμές των αγροτικών ενισχύσεων ανήλθαν σε 1,126 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τον αρχικό στόχο. Επεσήμανε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εκτεταμένοι έλεγχοι για παρατυπίες, με 2.900 υποθέσεις υπό διερεύνηση και εκτιμώμενη ζημία 69 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εξαρθρωθεί πέντε εγκληματικές οργανώσεις.

Οικονομικές ενισχύσεις και ψηφιακή οικονομία

Ο κ. Μαρινάκης ανακοίνωσε επίσης την ολοκλήρωση της πρώτης και μεγαλύτερης καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 150 ευρώ ανά παιδί, σε 948.000 δικαιούχους, με το συνολικό ποσό να προσεγγίζει τα 220 εκατ. ευρώ. Διευκρίνισε ότι το μέτρο αφορά οικογένειες με εισοδηματικά κριτήρια έως 40.000 ευρώ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS, το οποίο χρησιμοποιούν πλέον περισσότεροι από 4,6 εκατομμύρια πολίτες, σημειώνοντας αύξηση 70% στη συνολική αξία συναλλαγών μέσα σε έναν χρόνο. 

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, «οι πολίτες και οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν στην πράξη τα πλεονεκτήματα των άμεσων πληρωμών».

Ενίσχυση φοιτητικής στέγης και βελτίωση του ΕΣΥ

Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα του ακαδημαϊκού έτους 2025-2026. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η πολιτεία επενδύει συστηματικά στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, μέσω της ανάπτυξης νέων εστιών και της ανακαίνισης υφιστάμενων δομών.

Τέλος, ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων και των απογευματινών χειρουργείων έχει οδηγήσει σε ρεκόρ επεμβάσεων και σημαντική μείωση του χρόνου αναμονής. Το ΕΣΥ, όπως είπε, «γίνεται πιο αποτελεσματικό και αξιόπιστο για τους πολίτες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Πέντε νεκροί στη Σεβαστούπολη από έκρηξη ενώ εξουδετέρωναν βόμβα

Ρώσος αξιωματικός σκοτώθηκε από έκρηξη στην Κριμαία, σύμφωνα με το FSB. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη Ραζβοζάγεφ, άλλοι τέσσερις πυροτεχνουργοί και ένας φρουρός σκοτώθηκαν ενώ εξουδετέρωναν εκρηκτικό μηχανισμό στη Σεβαστούπολη.
Έκρηξη στη Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Χωρίς νεκρούς η χθεσινή έκρηξη στη Δαμασκό, λέει το Υπουργείο

Το συριακό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι 14 άτομα τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας σε λεωφορείο κοντά στη Δαμασκό την Πέμπτη, αναθεωρώντας τον αρχικό απολογισμό που μιλούσε για δύο νεκρούς. Τρεις τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση.
Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Επίθεση Χούθι με πυραύλους σε κυβερνητικές δυνάμεις, 38 νεκροί

Οι Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν ευθύνη για επιθέσεις με πυραύλους και drones κατά των κυβερνητικών δυνάμεων, που στήριξε η Σαουδική Αραβία, με τουλάχιστον 38 νεκρούς. Δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι απώλειες από ανεξάρτητες πηγές.
Κρεμλίνο στη Μόσχα
ΔΙΕΘΝΗ

Έκρηξη σε εστιατόριο στη Μόσχα: 3 νεκροί και 21 τραυματίες

Τουλάχιστον τρεις νεκροί και 21 τραυματίες από έκρηξη βόμβας σε ιταλικό εστιατόριο στο κέντρο της Μόσχας, το βράδυ της Δευτέρας. Η δράστις σταματήθηκε από φρουρό, ενώ ερευνώνται τα κίνητρα της επίθεσης.