ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ευριπίδης Στυλιανίδης ομιλία

Στυλιανίδης: Ομόφωνα να καταγγείλουμε βία και τρομοκρατία παντού

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ζήτησε καταδίκη της βίας και παρουσίασε τις προτάσεις της ΝΔ για αλλαγές στα άρθρα 97, 99 και 100 του Συντάγματος.

Την καταδίκη της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος στελεχών της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, με την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος. 

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ κάλεσε την επιτροπή να εκδώσει ρητή καταγγελία, υπογραμμίζοντας ότι η βία και η τρομοκρατία πρέπει να καταδικάζονται απερίφραστα, ανεξαρτήτως προέλευσης.

Αναθεώρηση του άρθρου 97: Κατάργηση της διάταξης για τα πολιτικά εγκλήματα

Η Νέα Δημοκρατία προτείνει την κατάργηση της διάταξης του άρθρου 97 παρ.1 του Συντάγματος, η οποία προβλέπει ότι τα πολιτικά εγκλήματα δικάζονται από μικτά ορκωτά δικαστήρια. 

Σύμφωνα με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, η διάταξη αυτή έχει καταστεί ανενεργή και δημιουργεί ερμηνευτικά προβλήματα, καθώς δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ στην ελληνική ιστορία.

Όπως σημείωσε, η αδυναμία ορισμού της έννοιας του πολιτικού εγκλήματος και η ανάγκη ίσης μεταχείρισης όλων των πράξεων βίας καθιστούν αναγκαία την κατάργησή της. «Η βία είναι βία, από όπου κι αν προέρχεται και όποια μορφή κι αν έχει», τόνισε ο γενικός εισηγητής.

Άρθρο 99: Κατάργηση του Δικαστηρίου Αγωγών Κακοδικίας

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το άρθρο 99 αφορά την κατάργηση του Δικαστηρίου Αγωγών Κακοδικίας και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ). Το συγκεκριμένο δικαστήριο δικάζει αγωγές πολιτών κατά δικαστικών λειτουργών για βαριά σφάλματα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης επισήμανε ότι η δικαιοσύνη πρέπει να προστατεύεται από κακόβουλες αγωγές ηττημένων διαδίκων. Οι προϋποθέσεις για την υποβολή αγωγής είναι αυστηρές, με εξαμηνιαία προθεσμία και υποχρεωτικό παράβολο. Παρά ταύτα, οι αγωγές που γίνονται δεκτές είναι ελάχιστες, καθώς οι περισσότερες απορρίπτονται ως αβάσιμες ή εκπρόθεσμες.

«Το αποτρεπτικό κόστος και η συντεχνιακή κριτική έχουν οδηγήσει σε ατονία τον θεσμό», σημείωσε ο εισηγητής, προτείνοντας την ανάθεση των σχετικών αρμοδιοτήτων στο ΑΕΔ με τη νέα του μορφή.

Άρθρο 100: Προληπτικός έλεγχος συνταγματικότητας και ανασυγκρότηση του ΑΕΔ

Η Νέα Δημοκρατία εισηγείται την προσθήκη νέων αρμοδιοτήτων στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, μεταξύ των οποίων ο προληπτικός έλεγχος συνταγματικότητας νομοσχεδίων πριν από τη δημοσίευσή τους.

 Η διαδικασία αυτή, επηρεασμένη από το γαλλικό μοντέλο, θα μπορεί να ενεργοποιείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό ή τη Βουλή, με αίτημα της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών.

Σκοπός της πρότασης, όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, είναι η ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου και η ταχύτερη επίλυση συνταγματικών αμφισβητήσεων. Παράλληλα, στο ΑΕΔ θα ανατεθούν οι αγωγές κακοδικίας και οι πειθαρχικές ποινές αιρετών οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του προληπτικού ελέγχου

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε ότι ο προληπτικός έλεγχος συμβάλλει στην ασφάλεια δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, αποτρέποντας την εφαρμογή αντισυνταγματικών νόμων και μειώνοντας το φόρτο των δικαστηρίων. 

Ωστόσο, προειδοποίησε για τον κίνδυνο πολιτικοποίησης της δικαιοσύνης, καθώς και για τις πιθανές καθυστερήσεις στη νομοθετική διαδικασία.

Αναφερόμενος σε διεθνή παραδείγματα, σημείωσε ότι στη Γαλλία ασκείται προληπτικός έλεγχος, ενώ στις ΗΠΑ, όπως και στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, εφαρμόζεται κατασταλτικός έλεγχος μετά τη δημοσίευση του νόμου.

Νέα σύνθεση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου

Η Νέα Δημοκρατία προτείνει επίσης την ανασυγκρότηση του ΑΕΔ, ώστε να αντιμετωπιστούν λειτουργικές δυσκολίες. 

Οι πρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα παραμείνουν μέλη, ενώ οι σύμβουλοι και αρεοπαγίτες που ορίζονται με κλήρωση θα μειωθούν από τέσσερις σε δύο. Οι δύο τακτικοί καθηγητές νομικών μαθημάτων θα συμμετέχουν πλέον μόνιμα στη σύνθεση του δικαστηρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολομέλεια Βουλής Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξανθόπουλος: Όχι στη δημιουργία Συνταγματικού Δικαστηρίου από την πίσω πόρτα

Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος τόνισε πως η Αριστερά αντιτίθεται στην ατομική τρομοκρατία και κάθε επίθεση σε αθώους. Καταδικάζει την επίθεση σε στελέχη της ΝΔ και ζητά από την κυβέρνηση να βρει και να προσαγάγει τους δράστες στη δικαιοσύνη.
Ντόρα Μπακογιάννη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντ. Μπακογιάννη: Κατάργηση αμνηστίας για πολιτικά εγκλήματα στο Σύνταγμα

Η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε τη σημασία της κατάργησης της αμνηστίας για πολιτικά εγκλήματα, χαρακτηρίζοντάς την πράξη ενίσχυσης της δημοκρατίας και τιμής προς τις οικογένειες των θυμάτων τρομοκρατίας.
Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Ο Ανδρουλάκης δείχνει μικροψυχία και αντιπάθεια στον Μητσοτάκη

Ο Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τον Ν. Ανδρουλάκη για μικρόψυχη αντιπολίτευση, λέγοντας πως αυτό τους φέρνει απέναντι στην κοινή γνώμη. Τόνισε επίσης τη θετική στάση των ειδικών στο νομοσχέδιο για τα social media των ανηλίκων.
Ρένα Δούρου στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Ρ. Δούρου με ΠΑΣΟΝΟΠ και ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ για θέματα νοσηλευτών

Η Ρένα Δούρου τόνισε ότι η ΝΔ βλέπει τη δημόσια υγεία ως εμπόρευμα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως κοινωνικό αγαθό. Ζήτησε ενιαίο κλάδο, 15.000 προσλήψεις νοσηλευτών σε 4 χρόνια και μονιμοποίηση όσων εργάζονται με ελαστικές μορφές εργασίας.
ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η ευθύνη για τον Μπεκίρη βαραίνει τον κ. Μητσοτάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με ανακοίνωσή του, σχολιάζει σκωπτικά την παραίτηση του Μιχάλη Μπεκίρη από διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει για την επιλογή του και τα θέματα διαφάνειας που προκύπτουν.
Μαριλένα Σούκουλη-Βιλιάλη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Master plan Ραφήνας: Απαραίτητο το συγκοινωνιακό έργο πρόσβασης

Η αναθεώρηση του master plan του λιμανιού Ραφήνας προϋποθέτει την ολοκλήρωση βασικού έργου πρόσβασης, όπως ξεκαθάρισε η υφυπουργός Περιβάλλοντος Μαριλένα Σούκουλη, απαντώντας στις αντιρρήσεις για το master plan.