ΓΔ: 2698.76 0.13% Τζίρος: 423.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Νίκος Δένδιας πορτραίτο

Ν. Δένδιας: Οι Ένοπλες Δυνάμεις εισέρχονται στη νέα ψηφιακή εποχή

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε την πρόοδο της Ελλάδας στην τεχνογνωσία αυτόνομων συστημάτων στη θάλασσα, με το MIT TRITON Summer School στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων να εκπαιδεύει δόκιμους και στελέχη με καινοτόμα προγράμματα του MIT.

Τη στρατηγική σημασία της ανάπτυξης τεχνογνωσίας στα σμήνη αυτονόμων συστημάτων στη θάλασσα και πέρα από αυτήν τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Οι δύο άνδρες ενημερώθηκαν για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Massachusetts Institute of Technology (MIT) με τίτλο «MIT TRITON Summer School: Marine Robotics & Autonomous Systems Training Program», το οποίο διεξάγεται στις εγκαταστάσεις της Σχολής.

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε την πρωτοβουλία «κάτι μοναδικό για την πατρίδα μας», επισημαίνοντας πως πρόκειται για «μια σειρά σεμιναρίων από εξαιρετικούς καθηγητές του MIT στους Έλληνες δόκιμους, αλλά και σε στελέχη των άλλων Σχολών, της Σχολής Ικάρων και της Σχολής Ευελπίδων».

Όπως ανέφερε, οι καθηγητές του MIT παρουσίασαν στον πρωθυπουργό «πώς αυτή η νέα τεχνολογία επηρεάζει τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων στη θάλασσα και πώς μπορεί να αποτελέσει ένα τεράστιο πλεονέκτημα για την πατρίδα μας».

Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στον επικεφαλής της ομάδας καθηγητών του MIT, τον Έλληνα καθηγητή Μιχάλη Τριανταφύλλου, σημειώνοντας ότι «του χρωστάμε βαθιά ευγνωμοσύνη γι' αυτή τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με το MIT».

Επίδειξη δυνατοτήτων και νέο εργαστήριο

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας, ενημερώθηκε αναλυτικά για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τους καθηγητές του MIT Μιχάλη Τριανταφύλλου (Henry L. and Grace Doherty Professor of Ocean Science and Engineering) και Michael Benjamin, επιστημονικό ερευνητή του Πανεπιστημίου. Ακολούθησε επίδειξη των δυνατοτήτων μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τους καθηγητές «για την πρόθεσή τους να μας βοηθήσουν» και για το γεγονός ότι «άνοιξαν το MIT Marine Lab». Επισήμανε επίσης ότι η συνεργασία αυτή οδηγεί στη δημιουργία ενός προηγμένου εργαστηρίου στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, αντίστοιχου με εκείνο του MIT, το οποίο θα επιτρέψει στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να παράγουν πρωτογενώς νέα τεχνολογία και τεχνογνωσία στα αυτόνομα συστήματα της θάλασσας.

«Είναι άλμα για εμάς, για την πατρίδα μας» κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Πρωτοβουλία στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030

Το πρόγραμμα αποτελεί πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και εντάσσεται στην υλοποίηση της «Ατζέντας 2030», προωθώντας την ενσωμάτωση καινοτομίας, την αναβάθμιση δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και τη μετάβαση των Ενόπλων Δυνάμεων στη νέα εποχή.

Η δράση υλοποιείται από το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), με στόχο τη μεταφορά διεθνούς τεχνογνωσίας και την ενίσχυση της αμυντικής καινοτομίας σε κρίσιμες τεχνολογίες. Συνεργάζεται με το MIT και τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, η οποία αναδεικνύεται σε κόμβο τεχνολογικής εκπαίδευσης και διακλαδικής συνεργασίας.

Διευρυμένη συμμετοχή και πρακτική εφαρμογή

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν στελέχη από τον Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό, την Πολεμική Αεροπορία, το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και φορείς του ιδιωτικού τομέα της θαλάσσιας τεχνολογίας.

Τα εκπαιδευτικά αντικείμενα συνδυάζουν θεωρητική κατάρτιση, εργαστηριακές δοκιμές και πρακτική εφαρμογή με χρήση ρομποτικών σκαφών. Οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται στη σχεδίαση, ολοκλήρωση και επιχειρησιακή αξιοποίηση συστημάτων θαλάσσιας ρομποτικής και αυτόνομων συστημάτων.

Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Κώστας Κατσαφάδος, ο βουλευτής Νικόλαος Βλαχάκος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο γενικός γραμματέας Εθνικής Ασφαλείας Θάνος Ντόκος, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, καθώς και ανώτατοι αξιωματικοί και στελέχη του ΕΛΚΑΚ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παύλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Το Καστελλόριζο σύμβολο ειρήνης και ασφάλειας για το μέλλον

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Καστελλόριζο για την 83η επέτειο απελευθέρωσης, ανακοίνωσε πρόγραμμα στήριξης με μισθολογικά και στεγαστικά κίνητρα, έργα υποδομών και παροχή κατοικιών για δημόσιους λειτουργούς στο νησί.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Μητσοτάκη σε Ρω και Στρογγύλη με μήνυμα στήριξης στις ΕΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε Ρω και Στρογγύλη, συνομίλησε με στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων, ξεναγήθηκε σε νέες εγκαταστάσεις, τίμησε τη μνήμη της Κυράς της Ρω και βρέθηκε σε πολεμικό πλοίο στο Καστελλόριζο.
Νίκος Δένδιας σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας στη ΔΕΘ: Ατζέντα 2030, αμυντικές επενδύσεις και μέριμνα στρατιωτικών

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε στη ΔΕΘ πως φυσούν «άνεμοι μεγάλης αλλαγής» στην άμυνα, παρουσιάζοντας τη «Ατζέντα 2030» ως ένα σύγχρονο πλαίσιο για το ΥΠΕΘΑ, με στόχο τη μετάβαση από αμυντικές δαπάνες σε αμυντικές επενδύσεις.
Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Η συμμαχία με Ισραήλ διασφαλίζει την ελευθερία της χώρας

Ο Άδωνις Γεωργιάδης συνεχάρη Δένδια και Μητσοτάκη για τη συμφωνία «Ασπίδα του Αχιλλέα» με το Ισραήλ, τονίζοντας τη σημασία της στρατηγικής συμμαχίας για την ασφάλεια της χώρας, παρά τις αντιδράσεις του ΚΚΕ στη Βουλή.
Νίκος Δένδιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Τιμητική διάκριση Πλωτάρχη στον Πατέρα για προσφορά στην Πατρίδα

Ο Νίκος Δένδιας τίμησε τον Βασίλειο Πατέρα για τη συνεισφορά του στις Ένοπλες Δυνάμεις, απονέμοντας τον τίτλο Πλωτάρχη επί τιμή, επισημαίνοντας πως πρόκειται για στάση ευθύνης και στήριξη όσων υπηρετούν την Πατρίδα.