ΓΔ: 2472.77 -1.13% Τζίρος: 483.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Μικροτσίπ και τεχνητή νοημοσύνη

Η Ελλάδα στη διεθνή αμερικανική πρωτοβουλία Pax Silica για AI και ημιαγωγούς

Η Ελλάδα υπέγραψε τη Διακήρυξη Pax Silica, συμμετέχοντας στην αμερικανική πρωτοβουλία για ανθεκτικές εφοδιαστικές αλυσίδες σε ημιαγωγούς και κρίσιμα ορυκτά.

Η Ελλάδα εντάχθηκε επισήμως στην πρωτοβουλία Pax Silica, που προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, της ενέργειας και της ασφάλειας στις εφοδιαστικές αλυσίδες ημιαγωγών και κρίσιμων ορυκτών.

Η σχετική Διακήρυξη υπεγράφη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τον πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αντώνη Αλεξανδρίδη, και τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Ενέργεια και το Περιβάλλον, Τζέικομπ Χέλμπεργκ.

Η Pax Silica αποτελεί πρωτοβουλία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, η οποία στοχεύει στη δημιουργία ασφαλέστερων και ανθεκτικότερων εφοδιαστικών αλυσίδων σε κρίσιμους τεχνολογικούς τομείς. Επικεντρώνεται στους ημιαγωγούς και τα κρίσιμα ορυκτά, επιδιώκοντας τη μείωση της εξάρτησης των δυτικών οικονομιών από την Κίνα.

Μαζί με την Ελλάδα, στην Pax Silica προσχώρησαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γερμανία και η Ολλανδία. Ήδη συμμετέχουν η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη, η Αυστραλία, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Ινδία.

Η σημασία για την ελληνική οικονομία

Η ένταξη της χώρας μας ακολουθεί τη Διακήρυξη Οικονομικής Ασφάλειας που υπέγραψε η Ελλάδα με τις ΗΠΑ τον περασμένο Νοέμβριο, στο πλαίσιο της ενεργειακής συνόδου P-Tec στο Ζάππειο Μέγαρο. Η διακήρυξη αυτή αποτέλεσε τη βάση για τη διαμόρφωση της Pax Silica.

Από ελληνικής πλευράς, η συμμετοχή στην πρωτοβουλία θεωρείται στρατηγική κίνηση που ενισχύει τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε τομείς που συνδέονται με την οικονομική και την εθνική ασφάλεια.

Η ένταξη στην Pax Silica δίνει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να συμμετέχει ενεργά στον αμερικανικό σχεδιασμό για ανθεκτικές εφοδιαστικές αλυσίδες, σε μια περίοδο κατά την οποία οι ημιαγωγοί, τα κρίσιμα ορυκτά και οι ψηφιακές υποδομές αποκτούν αυξανόμενη γεωπολιτική σημασία.

Επενδύσεις και τεχνολογικές υποδομές

Στην Αθήνα εκτιμούν ότι η συμμετοχή στην Pax Silica θα ενισχύσει την πρόσβαση της χώρας σε κρίσιμα ορυκτά, απαραίτητα για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Παράλληλα, η αξιοποίηση προηγμένης αμερικανικής τεχνολογίας, τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε λογισμικό, συνδέεται με την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας των ελληνικών υποδομών.

Το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την πρωτοβουλία συνδέεται με επενδυτικά σχέδια και υποδομές αιχμής, όπως το data center της ΔΕΗ στην Κοζάνη, ισχύος 300 MW, που αναπτύσσεται σε συνεργασία με μεγάλο αμερικανικό τεχνολογικό όμιλο. Παράλληλα, ο υπερυπολογιστής ΔΑΙΔΑΛΟΣ στο Λαύριο θα λειτουργεί με εξοπλισμό της αμερικανικής Nvidia.

Τα έργα αυτά εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν τη διαθέσιμη υπολογιστική ισχύ για ερευνητικά προγράμματα και θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις για νέες επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας.

Η επόμενη ημέρα

Η πρώτη σύνοδος της Pax Silica έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον στις 25 και 26 Ιουνίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των χωρών της πρωτοβουλίας και εταιρειών από τον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης και των τεχνολογιών αιχμής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάυλος Μαρινάκης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Στρατηγική η συμμετοχή του πρωθυπουργού στη Σύνοδο India AI 2026

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει στρατηγική τη συμμετοχή του πρωθυπουργού στο India AI Impact Summit 2026 στο Νέο Δελχί. Προβλέπεται συνάντηση με Μόντι και άνοιγμα προξενείων σε Μουμπάι και Μπανγκαλόρ, με στόχο ενίσχυση συνεργασίας και ρόλου της Ελλάδας.
τεχνητή νοημοσύνη interface
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε διαβούλευση το εθνικό πλαίσιο για το AI Act στην Ελλάδα

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θέτει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού Κανονισμού Τεχνητής Νοημοσύνης. Η διαβούλευση διαρκεί ως 6 Ιουλίου 2026 και αφορά όλους τους ενδιαφερόμενους.
Κυριάκος Πιερρακάκης κοντινό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Απαραίτητη η επανάσταση παραγωγικότητας για Ελλάδα και Ευρώπη

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε την ανάγκη αύξησης παραγωγικότητας σε Ελλάδα και Ευρώπη, επισημαίνοντας πως η καινοτομία υστερεί παρά τα σημαντικά οικονομικά βήματα. Εξήρε τη συμβολή της ΕΛΤΕ στην ενίσχυση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης.