ΓΔ: 2726.49 1.07% Τζίρος: 327.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία

Κτηματολόγιο: Ολοκλήρωση το 2026, όφελος για ιδιοκτήτες και κράτος

Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι το Κτηματολόγιο περνά από τη διαρκή εξαγγελία στην ολοκλήρωση και λειτουργία, προσφέροντας ασφάλεια και ανάπτυξη, ενώ υπενθύμισε τις προσπάθειες που έγιναν τους 18 μήνες που είχε την αρμοδιότητα.

Το Κτηματολόγιο περνά σε νέα φάση, καθώς από έργο διαρκών εξαγγελιών μετατρέπεται σε ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγικής λειτουργίας. Όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης στην εκδήλωση «Κτηματολόγιο - Από μια εκκρεμότητα δεκαετιών σε μια νέα εποχή», ολοκληρώνεται μία από τις δυσκολότερες μεταρρυθμίσεις που ενισχύει την ασφάλεια για ιδιοκτήτες και επαγγελματίες, ενώ δημιουργεί σαφήνεια και σταθερότητα για το κράτος και την αγορά.

Ο Κωστής Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια των 18 μηνών που είχε την αρμοδιότητα του Κτηματολογίου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η πρόοδος ήταν σημαντική. Η κτηματογράφηση αυξήθηκε από το 28% το καλοκαίρι του 2019 στο 65% τον Δεκέμβριο του 2020, καλύπτοντας το 93% της χώρας.

Παράλληλα, τα αναρτημένα δικαιώματα υπερτριπλασιάστηκαν, από 2,1 εκατομμύρια σε 7,4 εκατομμύρια. Σημαντικό ορόσημο αποτέλεσε η ολοκλήρωση, την 1η Οκτωβρίου 2020, της ανάρτησης του Κτηματολογίου στον Δήμο Αθηναίων, έπειτα από 12 χρόνια.

Ψηφιακός μετασχηματισμός και νέα εποχή λειτουργίας

Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού, προχώρησε ο μετασχηματισμός των 392 παλαιών υποθηκοφυλακείων σε 79 σύγχρονα Κτηματολογικά Γραφεία. Παράλληλα, τέθηκαν οι βάσεις για το Ψηφιακό Κτηματολόγιο, με την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων διόρθωσης και έκδοσης πιστοποιητικών να γίνεται πλέον μέσω διαδικτύου.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο έργο ψηφιοποίησης 600 εκατομμυρίων σελίδων από τα αρχεία των υποθηκοφυλακείων, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το έργο αυτό αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα των συναλλαγών.

«Οι παρεμβάσεις που προωθήσαμε συνολικά τα τελευταία 7 χρόνια οδήγησαν σήμερα στο να διαθέτει το 99% της επικράτειας αναρτημένα κτηματολογικά στοιχεία. Ενώ μέσα στο 2026 θα έχουμε την πλήρη ολοκλήρωση του Κτηματολογίου», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «το Κτηματολόγιο είναι μια εθνική εκκρεμότητα που κλείνει, και ταυτόχρονα ένα νέο θεμέλιο που μπαίνει προς όφελος της ιδιοκτησίας, της ανάπτυξης και της ορθής λειτουργίας του κράτους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Νέα ταυτότητα και ανάπτυξη για τη Θεσσαλονίκη

Ο Στ. Καλαφάτης δήλωσε πως η κυβέρνηση στηρίζει διαρκώς τους πολίτες, υλοποιώντας μέτρα 2,2 δισ. ευρώ χωρίς να διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία, ενώ επισημαίνει πως η Θεσσαλονίκη γνωρίζει ανάπτυξη που δεν είχε δει εδώ και 50 χρόνια.
Κυριάκος Πιερρακάκης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Η πολιτική σταθερότητα προσελκύει επενδύσεις και κεφάλαια

Ο Κυρ. Πιερρακάκης τόνισε στο Συμπόσιο για τα 35 χρόνια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τη σημασία της προστασίας της εμπιστοσύνης και της στρατηγικής λειτουργίας θεσμών για την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Θανάσης Κοντογεώργης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοντογεώργης: Ανάπτυξη, εισοδήματα και στήριξη των συνταξιούχων

Ο Θ. Κοντογεώργης τόνισε ότι η Ελλάδα, μετά από πολλαπλές κρίσεις, μπορεί πλέον να θέσει στόχο να γίνει από τις καλύτερες χώρες της ΕΕ, χτίζοντας σταθερά με συνέπεια πάνω στις κατακτήσεις, ενώ αναγνώρισε πως τα προβλήματα παραμένουν.