ΓΔ: 2593.94 -0.36% Τζίρος: 39.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:35:38
Μικρομεσαία επιχείρηση γραφείο

Βιοτεχνικό Επιμελητήριο: Αλλαγές στις ρυθμίσεις για να σωθούν οι μικρομεσαίοι

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας ζητά ευνοϊκότερες ρυθμίσεις οφειλών, με έως 120 δόσεις, χαμηλότερα επιτόκια και ένταξη περισσότερων επιχειρήσεων.

Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να μείνουν εκτός των νέων ρυθμίσεων οφειλών, εάν δεν υπάρξουν ουσιαστικές παρεμβάσεις στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σύμφωνα με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ).

Το ΒΕΑ κατέθεσε τις θέσεις του στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου με τίτλο «Μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, μισθολογικές και φορολογικές διατάξεις, ρυθμίσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου, ρυθμίσεις για την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων και βελτίωση του πλαισίου για τα παίγνια, ρυθμίσεις για την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. και λοιπές διατάξεις».

Το επιμελητήριο ζητά ένα πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό πλαίσιο ρύθμισης, προσαρμοσμένο στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όπως τονίζει, η σημερινή οικονομική συγκυρία εξακολουθεί να ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στη βιοτεχνία και στις μικρές επιχειρήσεις.

 Το υψηλό ενεργειακό κόστος, οι ανατιμήσεις πρώτων υλών, η περιορισμένη κατανάλωση και η δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, έχουν διαμορφώσει ένα περιβάλλον στο οποίο η επιβίωση πολλών επιχειρήσεων παραμένει ζητούμενο.

Για τον λόγο αυτό, το ΒΕΑ θεωρεί ότι οι προβλεπόμενες διατάξεις για τη ρύθμιση οφειλών χρειάζονται ουσιαστικές βελτιώσεις, ώστε να αποτελέσουν πραγματικό εργαλείο επανεκκίνησης της αγοράς και όχι μια ακόμη ρύθμιση περιορισμένης αποτελεσματικότητας.

Προτάσεις του ΒΕΑ για τη ρύθμιση οφειλών

Νέα ρύθμιση έως 120 δόσεις: Το ΒΕΑ εκτιμά ότι η εξόφληση οφειλών σε έως 72 δόσεις δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητες των μικρών επιχειρήσεων. Προτείνει νέα ρύθμιση έως 120 δόσεων με διαγραφή σημαντικού μέρους προσαυξήσεων και προστίμων, ώστε να δημιουργηθούν βιώσιμες μηνιαίες υποχρεώσεις και να αυξηθεί η εισπραξιμότητα.

Κατάργηση του «κόφτη» της 21ης Απριλίου 2026: Το ΒΕΑ ζητά να αρθεί ο περιορισμός που αποκλείει από τη ρύθμιση όσους είχαν ενεργές ρυθμίσεις την ημερομηνία αυτή, υπογραμμίζοντας ότι οι συνεπείς επιχειρήσεις δεν πρέπει να τιμωρούνται αλλά να έχουν πρόσβαση σε ευνοϊκότερο σχήμα αποπληρωμής.

Ένταξη όλων των οφειλών έως σήμερα: Το επιμελητήριο θεωρεί ότι η ρύθμιση πρέπει να καλύπτει και τα χρέη που δημιουργήθηκαν μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2023, καθώς οι μεγαλύτερες δυσκολίες ρευστότητας παρατηρήθηκαν το 2024 και το 2025.

Δραστική μείωση του επιτοκίου: Το ΒΕΑ θεωρεί ότι το επιτόκιο 5,84% αποθαρρύνει την ένταξη επιχειρήσεων στις ρυθμίσεις και προτείνει σταθερό επιτόκιο έως 2% ή πλήρη απαλλαγή από τόκους για όσες έχουν υποστεί μεγάλη μείωση τζίρου.

Ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός: Το επιμελητήριο υπογραμμίζει την ανάγκη θεσμοθέτησης ακατάσχετου λογαριασμού για όσους εντάσσονται στις ρυθμίσεις, ώστε να μπορούν να καλύπτουν μισθοδοσία, λειτουργικά έξοδα και αγορές πρώτων υλών.

Δήλωση του προέδρου του ΒΕΑ

Ο πρόεδρος του ΒΕΑ, Κωνσταντίνος Δαμίγος, δήλωσε: «Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν ζητούν προνομιακή μεταχείριση. Ζητούν ρεαλιστικές λύσεις που θα τους επιτρέψουν να παραμείνουν βιώσιμες, να διατηρήσουν θέσεις εργασίας και να συνεχίσουν να παράγουν εισόδημα και φορολογικά έσοδα για το κράτος.

Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι οι ρυθμίσεις με περισσότερες δόσεις έχουν πολύ μεγαλύτερη ανταπόκριση και οδηγούν σε ουσιαστική αύξηση των δημοσίων εσόδων. 

Για τον λόγο αυτό επιμένουμε στην ανάγκη θέσπισης νέας ρύθμισης έως 120 δόσεων, στην ένταξη όλων των οφειλών μέχρι σήμερα και στη δημιουργία ενός πραγματικά λειτουργικού πλαισίου που δεν θα αποκλείει χιλιάδες επαγγελματίες.

Η αγορά χρειάζεται ανάσες ρευστότητας και όχι νέους περιορισμούς. Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας θα συνεχίσει να παρεμβαίνει με τεκμηριωμένες προτάσεις, υπερασπιζόμενο τα συμφέροντα της βιοτεχνίας, της μικρής επιχείρησης και της παραγωγικής οικονομίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αύξηση κερδών επενδύσεων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΕΑ: Προτάσεις για απλούστευση αδειοδοτήσεων και λιγότερη γραφειοκρατία

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ) κατέθεσε προτάσεις στη διαβούλευση για το νέο πλαίσιο άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων, ζητώντας λιγότερη γραφειοκρατία και καλύτερη ψηφιακή διασύνδεση.
Skylakakis, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: Πιο εύκολη η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε πως θα χρειαστεί χρόνος για να αλλάξει η κουλτούρα σχετικά με τις συνεργασίες, ωστόσο υπογράμμισε πως με το νέο νομοσχέδιο θα υπάρξει καλύτερη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
μακέτα οικίας κατασκευής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Real estate: Επενδύσεις 8 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης ως το 2026

Οι επενδύσεις στην αγορά ακινήτων μέσω του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης φτάνουν τα 8 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε ο Ορέστης Καβαλάκης στην Prodexpo 2026. Νέο στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙΙ» με μεγαλύτερη ευελιξία.
Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

9 εκατ. ευρώ για νέο κτίριο ογκολογικής μονάδας στο Παναρκαδικό Τρίπολης

Εγκρίθηκε 9 εκατ. ευρώ για νέο κτίριο ογκολογικής μονάδας στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, με 18 θέσεις ημερήσιας νοσηλείας, 72 κλίνες και σύγχρονο εξοπλισμό, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης 2026-2030.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από το delivery στα δάνεια έως 30.000 ευρώ από efood, Wolt και Skroutz

Πλατφόρμες όπως οι efood, Wolt και Skroutz ανοίγουν νέο δρόμο χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δίνουν δάνεια έως 30.000 ευρώ. Πιστοληπτική αξιολόγηση βάσει Τζίρου, παραγγελιών, πελατών και αξιολογήσεων.