ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Κυριάκος Μητσοτάκης συνέδριο

Μητσοτάκης: Επαφές σε Βουλγαρία και Μαυροβούνιο για ενέργεια και ΕΕ

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά τον Βούλγαρο ομόλογο του, Ρούμεν Ράντεφ στη Σόφια και μεταβαίνει στο Μαυροβούνιο για επαφές ενόψει της Συνόδου Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων.

Στη Βουλγαρία και στο Μαυροβούνιο μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με βασικό αντικείμενο τις περιφερειακές συνεργασίες, την ενεργειακή ασφάλεια και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης είναι η Σόφια, όπου ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ. Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Η Αθήνα δίνει μεγάλη σημασία στις σχέσεις με τη Βουλγαρία, σε μια περίοδο αυξημένων γεωπολιτικών προκλήσεων για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή. 

Σημειώνουν επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που συναντούν τον κ. Ράντεφ μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στη Βουλγαρία.

Ενέργεια, μεταφορές και ασφάλεια στο επίκεντρο της συνεργασίας Αθήνας - Σόφιας

Η Ελλάδα και Βουλγαρία είναι γειτονικές χώρες, εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, με σημαντικά περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας.

 Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα έργα διασυνδεσιμότητας στην ενέργεια και στις μεταφορές, όπως ο Κάθετος Διάδρομος LNG, που θεωρείται κρίσιμος για την ενεργειακή ασφάλεια της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, ανταποκρινόμενη σε αίτημα της Σόφιας για την αντιμετώπιση πιθανών απειλών, ενίσχυσε πρόσφατα την αεράμυνα της Βουλγαρίας, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας «ομπρέλας ασφαλείας» στην περιοχή.

Στήριξη της Αθήνας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Τίβατ του Μαυροβουνίου, όπου θα παρακαθήσει σε δείπνο που παραθέτει ο πρόεδρος της χώρας, Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, σε ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Δυτικών Βαλκανίων. 

Το δείπνο πραγματοποιείται με αφορμή τους εορτασμούς για την εθνική επέτειο του Μαυροβουνίου, παραμονή της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων.

Η Ελλάδα στηρίζει σταθερά τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρώντας την επένδυση στην ασφάλεια και τη σταθερότητα. Όπως υπογραμμίζουν, η ενταξιακή διαδικασία εξαρτάται από τις επιδόσεις κάθε υποψήφιου κράτους και απαιτεί μεταρρυθμίσεις, συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά κριτήρια και σεβασμό των προαπαιτούμενων.

Για τα Δυτικά Βαλκάνια, η πάγια θέση της Αθήνας είναι ότι το μέλλον της περιοχής βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή τους προοπτική, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι σχετικοί όροι, με ιδιαίτερη έμφαση στις σχέσεις καλής γειτονίας, στον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και στην τήρηση των διεθνών συμφωνιών.

Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική πλευρά, ενόψει και της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2027.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσουκαλάς: Ο Μητσοτάκης νοιάζεται μόνο για ψήφους, όχι για την κοινωνία

Ο Κώστας Τσουκαλάς κατηγορεί τον Πρωθυπουργό για προσπάθεια συγκάλυψης αποτυχιών με επιθέσεις στην αντιπολίτευση. Τονίζει ότι δεν προστατεύει την κοινωνία και ενδιαφέρεται μόνο για τις εκλογές.
ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη υπάρχει μόνο στις αναρτήσεις του

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορεί τον πρωθυπουργό για αποσύνδεση από την πραγματικότητα, τονίζοντας ότι οι πολίτες ζουν με ακρίβεια και ανασφάλεια. Ζητά συγκεκριμένα μέτρα για οικονομία και διαφάνεια στην άμυνα, όχι επικοινωνιακές ενέργειες.
ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο πρωθυπουργός σχολιαστής ακρίβειας, παραδέχτηκε αδυναμία παροχών

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξη του, αγνοεί τις ανάγκες των πολιτών, αποφεύγει μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και θεωρεί άδικη τη μείωση ειδικού φόρου, ενώ η κυβέρνηση δεν στηρίζει τους πολλούς.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Η κυβέρνηση αγνοεί τα κοινωνικά προβλήματα, υπάρχει λύση με εμάς

Το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό και σημειώνοντας πως η κυβέρνηση έχει απομακρυνθεί από τα κοινωνικά προβλήματα, όπως η μειωμένη αγοραστική δύναμη των πολιτών.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση απέτυχε στη στέγαση, επέλεξε πλειστηριασμούς

Ο Κώστας Τσουκαλάς κατηγορεί την κυβέρνηση για αναζήτηση άλλοθι στα ευρωπαϊκά προβλήματα σχετικά με τη στεγαστική κρίση, τονίζοντας την αποτυχία της καθώς οι τιμές ενοικίων και αγοράς ακινήτων έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.