ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο

Εγκρίθηκε ψήφισμα ΕΚ για τον αντίκτυπο της εισβολής 1974 στις γυναίκες

Η Επιτροπή FEMM του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε ψήφισμα για τον αντίκτυπο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974 στις γυναίκες, με εισηγήτρια την Ελεονώρα Μελέτη, αναγνωρίζοντας τις τραγικές συνέπειες και τη χρήση σεξουαλικής βίας.

Η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε το ψήφισμα «για τον αντίκτυπο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974 στις γυναίκες και τα κορίτσια», με εισηγήτρια την ευρωβουλευτή της ΝΔ, Ελεονώρα Μελέτη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που δικαιώνει μια δέσμευση την οποία η κ. Μελέτη είχε αναλάβει ήδη από πέρσι όταν ηγήθηκε της αποστολής της FEMM στην Κύπρο: να φέρει στο ευρωπαϊκό προσκήνιο τη φωνή των γυναικών που βίωσαν τη βία, τον εκτοπισμό και τις τραυματικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής».

Το ψήφισμα χαρακτηρίζεται ως «ιστορικό ορόσημο», καθώς για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναγνωρίζονται επίσημα οι τραγικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής για τις γυναίκες και τα κορίτσια της Κύπρου. Παράλληλα, αναδεικνύεται η χρήση του βιασμού και άλλων μορφών σεξουαλικής βίας ως όπλων πολέμου, δίνοντας έμφαση στη σημασία των μαρτυριών των θυμάτων και στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Η κ. Μελέτη, ύστερα από πολύμηνη και επίμονη προσπάθεια, εξασφάλισε ευρεία διακομματική στήριξη, υπερβαίνοντας πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές. Με αυτόν τον τρόπο, ανέδειξε μια πτυχή της κυπριακής τραγωδίας που για δεκαετίες παρέμενε στο περιθώριο της ευρωπαϊκής συζήτησης.

Όπως επισημαίνεται, επόμενο βήμα αποτελεί η ψήφιση του ψηφίσματος από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούλιο στο Στρασβούργο, μήνα με ιδιαίτερο συμβολισμό για την Κύπρο, καθώς συμπίπτει με την επέτειο της τουρκικής εισβολής του 1974.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρένα Δούρου στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δούρου: Η κυβέρνηση θεωρεί τη συγκέντρωση οικονομίας ως ανάπτυξη

Η Ρένα Δούρου τόνισε πως το κύριο διακύβευμα των εκλογών είναι η ανατροπή της ΝΔ. Επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός αφήνει κοινωνικές ανάγκες ακάλυπτες και κάλεσε για αντιπαράθεση με επιχειρήματα και συγκεκριμένες προτάσεις.
Γιάννης Κεφαλογιάννης σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής στην ΕΕ διάσκεψη στο Δουβλίνο

Ο βουλευτής Ρεθύμνου της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ηγείται της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη στο Δουβλίνο για ζητήματα ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και διεθνούς ασφάλειας.
Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αύξηση πόρων για ασφάλεια και δέσμευση κατά της εγκληματικότητας

Η εκδήλωση «Οικονομία-Ανάπτυξη-Ασφάλεια» στα Μελίσσια, με πρωτοβουλία Πιππαθανάση και παρουσία Χρυσοχοΐδη, ανέδειξε ζητήματα ασφάλειας, νέας γενιάς και σύγχρονης εγκληματικότητας, καθώς και κυβερνητικές παρεμβάσεις από το 2019.
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η δύναμή μας είναι τα μέλη και τα στελέχη της παράταξης

Υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεδρίασε η εκτελεστική γραμματεία της ΝΔ, εστιάζοντας στη λειτουργία των οργάνων, την κινητοποίηση στελεχών και την οργάνωση ενόψει εκλογών 2027. "Η δύναμή μας είναι τα στελέχη," τόνισε ο πρωθυπουργός.
Νίκος Παππάς στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παππάς: Η ΝΔ στηρίζει τους servicers στο δικαίωμα σιωπής τους

Ο Νίκος Παππάς κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προστατεύει τους servicers, αρνούμενη να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση για να ακουστούν οι θέσεις τους στη Βουλή. Χαρακτηρίζει τη στάση αυτή ανήθικη και καλεί την κυβέρνηση να αλλάξει στάση.
Κωνσταντίνος Κυρανάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρανάκης: Συνεχίζονται οι έλεγχοι για απάτες - Αποδίδουν αποτελέσματα

Ο Κ. Κυρανάκης στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι ενισχυμένοι ελεγκτικοί μηχανισμοί και νέα ψηφιακά εργαλεία της ΝΔ οδηγούν σε αποκαλύψεις απάτης και διαφθοράς, ενώ ανέφερε ότι εξελίσσονται και νέες υποθέσεις που μπορεί να βγουν στο φως τους επόμενους μήνες.