ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Υπουργείο Εργασίας επιγραφή

Λύση σε χρόνια ασφαλιστική ανισότητα για εργαζομένους ΕΣΥ και ΕΚΑΒ

Με το νέο νομοσχέδιο, οι νοσηλευτές, διασώστες και οδηγοί του ΕΣΥ και ΕΚΑΒ που προσλήφθηκαν πριν το 2011 εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά, αποκτώντας ίσα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα με τους νεότερους συναδέλφους τους.

Μια σημαντική ρύθμιση που αποκαθιστά πολυετή αδικία για νοσηλευτές, βοηθούς νοσηλευτών, οδηγούς, διασώστες και πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ περιλαμβάνεται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την ισότητα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Για πρώτη φορά, οι εργαζόμενοι αυτοί που είχαν προσληφθεί πριν από το 2011 και υπάγονται στη συνταξιοδοτική προστασία του Δημοσίου εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Έτσι αποκτούν ίσα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα με τους συναδέλφους τους που εκτελούν την ίδια εργασία.

Η ρύθμιση διορθώνει μια χρόνια στρέβλωση στο ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ, καταργώντας τις «δύο ταχύτητες» που ίσχυαν για υπαλλήλους με ίδιες ειδικότητες και συνθήκες εργασίας.

Μέχρι σήμερα, οι νεοπροσλαμβανόμενοι στις συγκεκριμένες ειδικότητες εντάσσονταν στα βαρέα και ανθυγιεινά μέσω του κανονισμού του πρώην ΙΚΑ. Αντίθετα, όσοι είχαν προσληφθεί νωρίτερα και υπάγονταν στο καθεστώς του Δημοσίου παρέμεναν εκτός, παρότι εκτελούσαν τα ίδια καθήκοντα.

Έτσι, στο ίδιο νοσοκομείο ή ασθενοφόρο υπήρχαν εργαζόμενοι με διαφορετικά δικαιώματα, παρά την ταυτόσημη εργασία τους. Πλέον, εξομοιώνονται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με εκείνες που ισχύουν για αντίστοιχες ειδικότητες του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Δήλωση της υπουργού Εργασίας

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, έχει επισημάνει ότι η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία αποκαθιστά μια αδικία δεκαετιών εις βάρος μιας κρίσιμης επαγγελματικής ομάδας που βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή του δημόσιου συστήματος υγείας και επιτελεί έργο υψηλής ευθύνης και απαιτήσεων.

Ενιαίοι κανόνες και πρόωρη συνταξιοδότηση

Με τη νέα διάταξη διασφαλίζεται η υπαγωγή των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα τόσο για την κύρια όσο και για την επικουρική ασφάλιση. Στόχος είναι η διαμόρφωση ενιαίων κανόνων και η δυνατότητα πλήρους συνταξιοδότησης έως και πέντε χρόνια νωρίτερα, στο 62ο έτος, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ασφάλισης και πρόσθετων εισφορών.

Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης

Προβλέπεται δυνατότητα συνταξιοδότησης με 15 έτη ασφάλισης, εκ των οποίων 12 στις συγκεκριμένες ειδικότητες και τρία εντός της τελευταίας 17ετίας πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας ή την αίτηση συνταξιοδότησης.

Ολοκληρωμένο πλαίσιο για κύρια και επικουρική ασφάλιση

Θεσπίζεται ολοκληρωμένο πλαίσιο που περιλαμβάνει την υπαγωγή στην επικουρική ασφάλιση, τη δυνατότητα αναγνώρισης και εξαγοράς προγενέστερου χρόνου ασφάλισης, καθώς και ενιαία διαδικασία για κύρια και επικουρική ασφάλιση.

Αναγνώριση και εξαγορά χρόνου ασφάλισης

Παρέχεται δυνατότητα προαιρετικής υπαγωγής στο νέο καθεστώς, κατόπιν αίτησης του εργαζομένου, καθώς και αναγνώρισης και εξαγοράς προηγούμενου χρόνου απασχόλησης είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις. Ο αναγνωριζόμενος χρόνος λογίζεται ως πραγματικός και δεν προσμετράται στα ανώτατα όρια αναγνωριζόμενου χρόνου ασφάλισης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ασθενοφόρο ΕΚΑΒ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τραγωδία με σύγκρουση πυροσβεστικών ελικοπτέρων στην Ψάθα: 2 νεκροί

Δύο ελικόπτερα BELL συγκρούστηκαν κατά τη διάρκεια δασοπυρόσβεσης στην Ψάθα Αττικής. Από τους τέσσερις επιβαίνοντες, δύο διασώθηκαν και δύο ανασύρθηκαν νεκροί. Τα αίτια του δυστυχήματος ερευνώνται από τις αρχές.
Σύγκρουση ελικοπτέρων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύγκρουση ελικοπτέρων στην Ψάθα: Δύο τραυματίες, δύο χωρίς τις αισθήσεις τους

Δύο ελικόπτερα συγκρούστηκαν κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στην Ψάθα Αττικής, με τέσσερα άτομα πλήρωμα. Δύο διασώθηκαν και δύο εντοπίστηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους. Επιτόπου έσπευσε ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής.
Ασθενοφόρο ΕΚΑΒ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύγκρουση δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων στην Ψάθα με τραυματίες

Τέσσερα άτομα μετέφερε το ΕΚΑΒ στο 251 ΓΝΑ μετά τη σύγκρουση πυροσβεστικών ελικοπτέρων στην Ψάθα. Δύο τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ οι άλλοι δύο ανασύρθηκαν χωρίς αισθήσεις κατά την επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς.
ΕΚΑΒ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε αυξημένη ετοιμότητα το ΕΚΑΒ λόγω πυρκαγιών σε Φωκίδα και Πόρτο Γερμενό

Το ΕΚΑΒ βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα λόγω των πυρκαγιών σε Φωκίδα και Πόρτο Γερμενό, με έξι ασθενοφόρα στα σημεία και προληπτική μεταφορά δύο ατόμων σε Κέντρο Υγείας, ενώ ενισχύεται όπου χρειαστεί.
Ασθενοφόρο ΕΚΑΒ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε άνδρας από τάφρο στον Νέο Βουτζά

Ένας άνδρας, ηλικίας 50-60 ετών, ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τάφρο στο Νέο Βουτζά, σήμερα το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια εργασιών. Στο σημείο επιχείρησαν 15 πυροσβέστες και ο άνδρας παρελήφθη από το ΕΚΑΒ.
Ασθενοφόρο ΕΚΑΒ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΚΑΒ: Έτοιμα ασθενοφόρα για τις φωτιές σε Ρέθυμνο, Άνδρο, Κάλυμνο, Πάρο

Οι δυνάμεις του ΕΚΑΒ παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα για δεύτερη ημέρα σε περιοχές με πυρκαγιές, διαθέτοντας ασθενοφόρα για άμεση βοήθεια, όπως στον 71χρονο με εγκαύματα που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.