ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο

Αποκαλυπτήρια προτομής Νικ. Παπαδάκη από τον ΠτΔ Κ. Τασούλα στον Βάμο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας αποκάλυψε την προτομή του Νικόλαου Παπαδάκη στον Βάμο Χανίων, τιμώντας το ήθος, την ευθύνη και το πατριωτικό του πνεύμα και αναδεικνύοντας το διαχρονικό έργο του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας τέλεσε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Νικόλαου Εμμ. Παπαδάκη (1949-2025) στον Βάμο Χανίων, τιμώντας τη μακρόχρονη προσφορά του ως Γενικού Διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στην πολυσχιδή προσωπικότητα του Νικόλαου Παπαδάκη, χαρακτηρίζοντάς τον ως άνθρωπο ήθους, ευθύνης και βαθιάς πατριωτικής συνείδησης. Όπως σημείωσε, «Τον τιμούμε ως Κρητικό που συνέδεσε τον τόπο του με τη μεγάλη εθνική αφήγηση… η ιστορική μνήμη αποκτά αξία μόνο όταν γίνεται δύναμη να δημιουργούμε».

Ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι το παράδειγμα του Παπαδάκη έχει ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας, «όπου η βιασύνη απειλεί να συνθλίψει τη σωφροσύνη και η δημόσια ζωή κινδυνεύει να χάσει τη σχέση της με τη σύνεση και την κριτική σκέψη». Τόνισε πως ο Παπαδάκης ανήκε σε εκείνη τη σπάνια κατηγορία ανθρώπων που εργάζονται αθόρυβα για κάτι μεγαλύτερο από τους ίδιους, μετατρέποντας τον τόπο τους σε πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Τασούλας εξήρε τη συμβολή του Παπαδάκη στη διατήρηση και ανάδειξη της ιστορικής μνήμης του Ελληνισμού. Αναφέρθηκε στο έργο του στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», επισημαίνοντας πως με νηφάλιο πάθος και επιστημονική αυστηρότητα ανέδειξε την πολιτική και ηθική προσωπικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμβολή του Παπαδάκη στη μετατροπή της Οικίας Βενιζέλου στη Χαλέπα σε ζωντανό χώρο ιστορικής συνείδησης και παιδείας. Όπως είπε, «η μνήμη, όπως και η γη, καρποφορεί μόνο όταν καλλιεργείται με επιμέλεια, μεράκι και αφοσίωση», αναδεικνύοντας έτσι τη σημασία του έργου του για την πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης και της Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέληξε επισημαίνοντας ότι «τα έθνη δεν προοδεύουν μόνο χάρη στους μεγάλους ηγέτες τους, αλλά και χάρη σε εκείνους που, με αφοσίωση και σεμνότητα, διαφυλάσσουν την παρακαταθήκη τους για τις επόμενες γενιές». Η προτομή του Νικόλαου Παπαδάκη, φιλοτεχνημένη από τον Αντώνη Παυλάκη, αποτελεί, όπως είπε, διαρκές σύμβολο της αφοσίωσης στην ιστορία και την παιδεία, μια επένδυση στο μέλλον του τόπου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον νέο ΙΝ Αγίου Γεωργίου Νεαπολίτου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Τασούλας παρέστη στη πρώτη Θεία Λειτουργία του νεόδμητου Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου στη Νέα Ιωνία, τονίζοντας την ιστορική σημασία της ημέρας και το φωτεινό παράδειγμα προσφοράς και πίστης στην περιοχή.
Κωνσταντίνος Τασούλας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση ΠτΔ Κων. Τασούλα με τον ΥΠΕΞ Μαυριτανίας

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας δέχθηκε τον Μαυριτανό ΥΠΕΞ, που του παρέδωσε επιστολή για την υποψηφιότητα της Dr. Coumba Bâ στη Γαλλοφωνία. Ο Πρόεδρος τόνισε τη σημασία της θέσης και δεσμεύτηκε να ενημερώσει το ΥΠΕΞ για την υποψηφιότητα.
Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση ΠτΔ με πολυτέκνους: Απαραίτητη η συνεχής στήριξη για το δημογραφικό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, τόνισε τη σημασία της διαρκούς στήριξης των πολύτεκνων, επισημαίνοντας πως το δημογραφικό αποτελεί σημαντική εθνική πρόκληση, σε συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΑΣΠΕ.
Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση ΠτΔ Κων. Τασούλα με αντιπροσωπεία της Πνευμονολογικής Εταιρείας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε για το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού γρίπης και πνευμονιόκοκκου, υπογραμμίζοντας τη σημασία του για τη δημόσια υγεία, ενώ η Προεδρία συμμετείχε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στη δράση.
Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση του Κων. Τασούλα με αντιπροσωπεία της ΑΗΕΡΑ στο Προεδρικό Μέγαρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, υποδέχθηκε αντιπροσωπεία της AHEPA και συνεχάρη τα μέλη για τη σημαντική προσφορά τους σε εκπαίδευση, φιλανθρωπία, και τον διεθνή ελληνισμό, αναδεικνύοντας το έργο τους παγκοσμίως.