ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο

Αποκαλυπτήρια προτομής Νικ. Παπαδάκη από τον ΠτΔ Κ. Τασούλα στον Βάμο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας αποκάλυψε την προτομή του Νικόλαου Παπαδάκη στον Βάμο Χανίων, τιμώντας το ήθος, την ευθύνη και το πατριωτικό του πνεύμα και αναδεικνύοντας το διαχρονικό έργο του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας τέλεσε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Νικόλαου Εμμ. Παπαδάκη (1949-2025) στον Βάμο Χανίων, τιμώντας τη μακρόχρονη προσφορά του ως Γενικού Διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στην πολυσχιδή προσωπικότητα του Νικόλαου Παπαδάκη, χαρακτηρίζοντάς τον ως άνθρωπο ήθους, ευθύνης και βαθιάς πατριωτικής συνείδησης. Όπως σημείωσε, «Τον τιμούμε ως Κρητικό που συνέδεσε τον τόπο του με τη μεγάλη εθνική αφήγηση… η ιστορική μνήμη αποκτά αξία μόνο όταν γίνεται δύναμη να δημιουργούμε».

Ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι το παράδειγμα του Παπαδάκη έχει ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας, «όπου η βιασύνη απειλεί να συνθλίψει τη σωφροσύνη και η δημόσια ζωή κινδυνεύει να χάσει τη σχέση της με τη σύνεση και την κριτική σκέψη». Τόνισε πως ο Παπαδάκης ανήκε σε εκείνη τη σπάνια κατηγορία ανθρώπων που εργάζονται αθόρυβα για κάτι μεγαλύτερο από τους ίδιους, μετατρέποντας τον τόπο τους σε πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Τασούλας εξήρε τη συμβολή του Παπαδάκη στη διατήρηση και ανάδειξη της ιστορικής μνήμης του Ελληνισμού. Αναφέρθηκε στο έργο του στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», επισημαίνοντας πως με νηφάλιο πάθος και επιστημονική αυστηρότητα ανέδειξε την πολιτική και ηθική προσωπικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμβολή του Παπαδάκη στη μετατροπή της Οικίας Βενιζέλου στη Χαλέπα σε ζωντανό χώρο ιστορικής συνείδησης και παιδείας. Όπως είπε, «η μνήμη, όπως και η γη, καρποφορεί μόνο όταν καλλιεργείται με επιμέλεια, μεράκι και αφοσίωση», αναδεικνύοντας έτσι τη σημασία του έργου του για την πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης και της Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέληξε επισημαίνοντας ότι «τα έθνη δεν προοδεύουν μόνο χάρη στους μεγάλους ηγέτες τους, αλλά και χάρη σε εκείνους που, με αφοσίωση και σεμνότητα, διαφυλάσσουν την παρακαταθήκη τους για τις επόμενες γενιές». Η προτομή του Νικόλαου Παπαδάκη, φιλοτεχνημένη από τον Αντώνη Παυλάκη, αποτελεί, όπως είπε, διαρκές σύμβολο της αφοσίωσης στην ιστορία και την παιδεία, μια επένδυση στο μέλλον του τόπου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Τσουκαλάς ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: «Χάσαμε έναν από τους σημαντικότερους κοινωνιολόγους της εποχής μας»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας εξέφρασε θερμά συλλυπητήρια για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Τσουκαλά, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη συμβολή του στην κατανόηση της νεότερης ελληνικής ιστορίας και κοινωνίας.
Εμμανουήλ Καραλής άλμα επί κοντώ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΠτΔ συγχαίρει Καραλή, Σίσκου και Χρήστου για τις ευρωπαϊκές τους διακρίσεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, συνεχάρη τους Εμμανουήλ Καραλή, Απόστολο Σίσκο και Απόστολο Χρήστου για τις διακρίσεις τους σε στίβο και κολύμβηση, τονίζοντας πως είναι πηγή έμπνευσης για όλους τους Έλληνες.
Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τασούλας από Καστανιά: Ευγνωμοσύνη σε όσους μάχονται τις πυρκαγιές

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας σε όσους μάχονται τις πυρκαγιές, τονίζοντας τη συμβολή Πυροσβεστικής, εθελοντών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ένοπλων Δυνάμεων.
Μονή Παναγίας Σουμελά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Έθιμα της Παναγίας στη Μακεδονία – Στην Σουμελά ο ΠτΔ

Ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στη Μακεδονία ξεχωρίζει με προσκυνήματα, λιτανείες και παραδόσεις, με επίκεντρο τη Παναγία Σουμελά. Φέτος, τιμά την εκδήλωση ο Πρόεδρος Δημοκρατίας Κ. Τασιούλας, στον οποίο θα απονεμηθεί διάκριση.
Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τασούλας στη Σουμελά Καστανιάς Ημαθίας για τον Δεκαπενταύγουστο

Στη Μονή Παναγίας Σουμελά, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα γίνουν οι εκδηλώσεις Δεκαπενταύγουστου, όπου θα του απονεμηθεί ο Μεγαλόσταυρος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εσπερινό, λιτάνευση εικόνας και κατάθεση στεφάνων.
Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κων. Τασούλας στην Παναγία Σουμελά για τον Δεκαπενταύγουστο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, θα παραστεί το Σάββατο 15 Αυγούστου στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας για τις εκδηλώσεις της Κοίμησης της Θεοτόκου, συμμετέχοντας στη θεία λειτουργία και τις εορτές.