ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σφύρα δικαστηρίου

Η ΕΔΕ γνωστοποιεί ψήφισμα ΕΕΔ για προσβλητικές συμπεριφορές δικηγόρων

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος δημοσιοποίησε ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών που καλεί τις ελληνικές αρχές να λάβουν μέτρα κατά εκφοβιστικών συμπεριφορών δικηγόρων προς δικαστές και να ενισχυθεί η προστασία της δικαιοσύνης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών (EAJ) ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με τις εκφοβιστικές και προσβλητικές συμπεριφορές δικηγόρων έναντι δικαστών στην Ελλάδα, όπως γνωστοποίησε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕνΔΕ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕνΔΕ, τον Οκτώβριο του 2025 η Ένωση είχε ενημερώσει την EAJ για «τη βαθιά ανησυχία της για σειρά ολοένα και σοβαρότερων περιστατικών, που προκλήθηκαν από δικηγόρους κατά τη διάρκεια δικαστικών διαδικασιών, τα οποία απειλούσαν δικαστές και, κατ' επέκταση, την ανεξαρτησία, την αξιοπρέπεια και την εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης στην Ελλάδα». Τα περιστατικά αυτά, όπως τονίζεται, «υπερέβησαν κάθε ανεκτό όριο σε ένα κράτος δικαίου».

Κατόπιν αυτής της ενημέρωσης, η EAJ, κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειάς της στις 22 Μαΐου 2026 στο Λουξεμβούργο, ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί «για μια ακόμη φορά τις ελληνικές αρχές να χρησιμοποιήσουν κάθε διαθέσιμο μέσο για την προστασία της δικαιοσύνης και των δικαστών από τέτοιες επιθέσεις». Παράλληλα, ζητεί την τροποποίηση του νομικού πλαισίου ώστε να προβλέπονται αποτελεσματικές κυρώσεις για παραπτώματα δικηγόρων κατά τη διάρκεια δικαστικών συνεδριάσεων.

Έκκληση προς τις ελληνικές αρχές και τους δικηγορικούς συλλόγους

Η EAJ απηύθυνε επίσης έκκληση προς την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος να λάβει μέτρα για τον τερματισμό «όλων των αθέμιτων ενεργειών των μελών της, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία και την εμπιστοσύνη προς το ελληνικό σύστημα δικαιοσύνης».

Όπως επισημαίνεται, οι προηγούμενες εκκλήσεις και συναντήσεις μεταξύ της ΕνΔΕ, της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν απέφεραν ικανοποιητικά αποτελέσματα, ενώ οι εκφοβισμοί συνεχίστηκαν χωρίς να ληφθούν νομοθετικά μέτρα.

Παρακολούθηση και επόμενα βήματα

Η EAJ αναφέρει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη του ζητήματος και θα υποβάλει τις σχετικές παρατηρήσεις της στις ευρωπαϊκές αρχές. Τα αποτελέσματα της προόδου θα συμπεριληφθούν στην επόμενη εισήγησή της στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άδειο δικαστήριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκκληση Κουτσόλαμπρου για ευθύνη και δεοντολογία στη δίκη των Τεμπών

Ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος κάλεσε τους δικηγόρους στη δίκη των Τεμπών να τηρήσουν τους δικονομικούς κανόνες και τη δεοντολογία, τονίζοντας τη σημασία της στιγμής και το θεσμικό καθήκον όλων για την ορθή διεξαγωγή της δίκης.
Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΔΣΕ ζητά ενιαίο Κώδικα Δεοντολογίας για δικαστές και δικηγόρους

Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, από το Βόλο, τονίζει την ανάγκη άμεσης θέσπισης κοινού Κώδικα Δεοντολογίας για τη ρύθμιση των σχέσεων δικαστών και δικηγόρων.
Κτίριο ΓΑΔΑ Αστυνομία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπόθεση Marfin: Συμπληρωματική απολογία και από τον τρίτο κατηγορούμενο

Η ανάκριση για τον εμπρησμό της Marfin ολοκληρώνεται μετά τη νέα απολογία και του τρίτου κατηγορούμενου, που επιστρέφει στη φυλακή. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν τρομοκρατική πράξη και 24 απόπειρες ανθρωποκτονίας.
Άγαλμα Θέμιδος Ελλάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Κουτσόλαμπρος: Ζητά σαφείς κανόνες και σεβασμό στο δικηγορικό απόρρητο

Ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, πρόεδρος του ΔΣΑ, ζητά σεβασμό του δικηγορικού απορρήτου με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικηγόρων και Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας τη σημασία των βασικών αρχών σε καθημερινές νομικές διαδικασίες.
Κωνσταντίνος Τασούλας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΠτΔ στην παρουσίαση τόμου για τα 50 χρόνια ΕΣΔΑ και 75 χρόνια Συμβούλιο Ευρώπης

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας θα παραστεί την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου στις 10:30 στο Συμβούλιο της Επικρατείας και θα χαιρετίσει την παρουσίαση τόμου για τα 50 χρόνια Ε.Σ.Δ.Α. και τα 75 χρόνια Συμβουλίου της Ευρώπης.
Επιτροπή Ανταγωνισμού κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού προσφέρει 5 θέσεις για ασκούμενους δικηγόρους

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού προκηρύσσει πέντε θέσεις άσκησης για ασκούμενους δικηγόρους στην Αθήνα, διάρκειας έξι μηνών με δυνατότητα παράτασης. Αιτήσεις από 20/10 έως 9/11/2026, με έναρξη μετά την 1/12/2026.